Ποδόσφαιρο: Έλληνας στην DFB αναζητά νέα ταλέντα στη Γερμανία

Πολλά παιδιά και νέοι ονειρεύονται μια καριέρα επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Υπάρχουν σίγουρα κορυφαία ταλέντα. Αλλά ακόμη και μεταξύ αυτών, μόνο λίγοι καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους – παρά τα συστήματα υποστήριξης. Πού είναι το πρόβλημα;

Όταν ο Valentin Beckert μπαίνει στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο προπονητικό κέντρο της DFB στο Neutraubling, τραβάει την προσοχή.

Με το ύψος του 1,90 μ., ο 14χρονος ξεπερνά τους συνομήλικούς του παίκτες με τους οποίους παίζει στην περιφερειακή λίγκα της Ανατολικής Βαυαρίας.

Οι καλύτεροι νεαροί από το Βαυαρικό Δάσος μέχρι το Μπαϊρόιτ προπονούνται ή παίζουν μαζί μια φορά την εβδομάδα εδώ στο Neutraubling κοντά στο Ρέγκενσμπουργκ.

Τόσα πολλά ταλέντα σε ένα μέρος προσελκύουν επίσης τους σκάουτερ των συλλόγων της πρώτης και της δεύτερης κατηγόριας στη Γερμανία, οι οποίοι έχουν ήδη φέρει πολλούς νεαρούς παίκτες από εδώ στα κέντρα προπόνησης των νέων τους. Οι παίκτες το γνωρίζουν αυτό.

Ο Valentin, επίσης, βάζει τους γονείς του να τον οδηγούν περισσότερα από 100 χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα για να έρθει πιο κοντά στο όνειρό του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Πολύ λίγη πρακτική εξάσκηση για τα ταλέντα του ποδοσφαίρου

Παρά τους ταλαντούχους παίκτες όπως ο Valentin Beckert, ο Rudi Völler βλέπει “μαύρα σύννεφα” να συγκεντρώνονται όσον αφορά τους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής της εθνικής ομάδας έχει να αντιμετωπίσει έναν σταθερά μειούμενο αριθμό παικτών U23 στην Bundesliga.

Υπάρχει έλλειψη κορυφαίων ταλέντων για την εθνική ομάδα και για μεμονωμένες θέσεις, επιβεβαιώνει ο Γιώτης Χατζηαλεξίου, αθλητικός διευθυντής εθνικών ομάδων στην DFB.

“Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κορυφαία ταλέντα στο γερμανικό ποδόσφαιρο νέων, αλλά υπάρχουν πολύ λίγοι παίκτες που στη συνέχεια εξελίσσονται και σε κορυφαίους παίκτες σε επαγγελματικό επίπεδο”.

Σύμφωνα με τον Χατζηαλεξίου, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ταλαντούχοι παίκτες δεν αποκτούν αρκετή αγωνιστική εμπειρία στις πρώτες ομάδες.

Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός στον τομέα των νέων πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνονται οι θαρραλέες δημιουργικές ενέργειες.

Με άλλα λόγια: να παίζεται περισσότερο ποδόσφαιρο αντί για τακτική.

Λίγοι κάνουν το άλμα στους επαγγελματίες

Υπάρχουν δύο εν μέρει συμπληρωματικές δομές υποστήριξης στη Γερμανία.

Εκτός από τις βάσεις της DFB, οι οποίες υποστηρίζουν ταλαντούχους ερασιτέχνες, υπάρχουν 56 κέντρα εκπαίδευσης νέων, τα οποία ιδρύονται και χρηματοδοτούνται από επαγγελματικούς συλλόγους.

Τις περισσότερες φορές, η πορεία ενός παίκτη νέων οδηγεί από μια βάση της DFB μέσω μιας περιφερειακής επιλογής σε ένα κέντρο εκπαίδευσης νέων ενός επαγγελματικού συλλόγου.

Όμως, πολύ λίγοι παίκτες καταφέρνουν να μπουν στην ομάδα νέων.

Σύμφωνα με τον Χατζηαλεξίου της DFB, η πιθανότητα ένας δωδεκάχρονος παίκτης νέων να μπει σε μια επαγγελματική ομάδα είναι το πολύ 0,1% στα 56 κέντρα απόδοσης.

Το ποσοστό όμως βελτιώνεται στο δέκα τοις εκατό όταν ένας παίκτης φτάσει στο επίπεδο U19. Ωστόσο, αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι πολλοί παίκτες δεν βρίσκονται πλέον εκεί μέχρι τότε.

Υπομονή στην ανάπτυξη των παικτών

Για να διασφαλιστεί ότι οι ταλαντούχοι παίκτες δεν μένουν στο περιθώριο, η DFB λέει ότι χρειάζονται περισσότεροι εξειδικευμένοι προπονητές – και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Για τον Χατζηαλεξίου, πρέπει πάνω απ’ όλα να έχουν την κατανόηση “να θέλουν να αναπτύσσουν και να συνοδεύουν τα ταλέντα αντί να εστιάζουν στη νίκη της συλλογικότητας κάθε Σαββατοκύριακο.”

Ο αθλητικός διευθυντής των εθνικών ομάδων ελπίζει έτσι ότι και οι λεγόμενοι όψιμοι ποδοσφαιριστές θα τύχουν μεγαλύτερης προσοχής και υπομονής.

Αυτό συμβαδίζει με το να παίρνουν τα ταλέντα περισσότερη αγωνιστική εμπειρία στους συλλόγους τους και να μπορούν να αποδείξουν την αξία τους απέναντι σε καθιερωμένους παίκτες.

Αυτά είναι αιτήματα που οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της νεολαίας στην DFB είχαν θέσει ήδη πριν από τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Ρωσίας και του Κατάρ.

“Δυστυχώς, η υλοποίησή τους εξακολουθεί να αποτυγχάνει πολύ συχνά λόγω βραχυπρόθεσμου προσανατολισμού και πολύ συγκεκριμένων, ατομικών συμφερόντων”.

Μεταξύ άλλων, οι επαγγελματικοί σύλλογοι προτιμούν να ανιχνεύουν παίκτες από το εξωτερικό, δήλωσε ο Χατζηαλεξίου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης