Ποια άδεια οδήγησης χρειάζεστε για τρακτέρ στη Γερμανία;

Εάν εργάζεστε στη γεωργία, συχνά χρειάζεστε άδεια οδήγησης τρακτέρ. Αυτές οι κατηγορίες άδειας οδήγησης ισχύουν για τους γεωργικούς ελκυστήρες και τα μηχανήματα εργασίας

  • Κατηγορία Τ κατόπιν αίτησης κατά την ανταλλαγή αδειών οδήγησης, η κατηγορία L αναγράφεται αυτόματα.
  • Κατηγορίες T και L μόνο για γεωργικούς ή δασικούς σκοπούς
  • Η κατηγορία CE μπορεί να είναι απαραίτητη για μεγαλύτερα οχήματα

Οι αγρότες ή οι εργαζόμενοι στη γεωργία χρειάζονται ειδική άδεια οδήγησης για να οδηγήσουν τρακτέρ ή μηχάνημα εργασίας.

Το ποια κατηγορία είναι απαραίτητη εξαρτάται από το μέγεθος και την ταχύτητα του οχήματος.

Ποια οχήματα καλύπτει η κατηγορία Τ στη Γερμανία;

Η άδεια οδήγησης Τ σας επιτρέπει να οδηγείτε τα ακόλουθα γεωργικά οχήματα:

  • αυτοκινούμενες μηχανές ανάμειξης ζωοτροφών ή αυτοκινούμενες μηχανές εργασίας με μέγιστη ταχύτητα 40 km/h,
  • ελκυστήρες (τρακτέρ) με μέγιστη ταχύτητα 60 km/h με ρυμουλκούμενο,
  • καθένα από τα οποία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για γεωργικούς και δασικούς σκοπούς και χρησιμοποιείται για τους σκοπούς αυτούς (σε κάθε περίπτωση και με ρυμουλκούμενα).

Η ελάχιστη ηλικία για την απόκτηση της κατηγορίας Τ είναι τα 16 έτη. Μέχρι ο οδηγός να συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών, μπορεί να χρησιμοποιεί τα οχήματα αυτά μόνο με μέγιστη ταχύτητα 40 km/h.

Προσοχή κατά την ανταλλαγή αδειών οδήγησης

Στην περίπτωση της υποχρεωτικής ανταλλαγής των παλαιών αδειών οδήγησης αυτοκινήτων της κατηγορίας 3, η κατηγορία Τ χορηγείται μόνο κατόπιν αίτησης.

Επιπλέον, πρέπει να προσκομιστεί απόδειξη απασχόλησης στη γεωργία ή τη δασοκομία. Εάν η αίτηση δεν υποβλήθηκε κατά την ανταλλαγή της άδειας, δεν είναι πλέον δυνατή η μεταγενέστερη καταχώριση της κατηγορίας Τ. Μόνο η κατηγορία L θα καταχωρηθεί τότε. Δεν απαιτείται καμία αίτηση για αυτό.

Οι κάτοχοι της παλαιάς κατηγορίας 2 HGV δικαιούνται να οδηγούν όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα της κατηγορίας Τ. Κατά την ανταλλαγή της άδειας οδήγησης, χορηγείται αυτόματα η κατηγορία Τ.

Εάν ο κάτοχος δεν ανανεώσει εγκαίρως την άδεια κατηγορίας 2, η άδεια οδήγησης φορτηγού θα λήξει, αλλά όχι η άδεια κατηγορίας Τ.

Όποιος έχει ήδη παλαιά άδεια οδήγησης με κάρτα (που εκδόθηκε πριν από τις 19.1.2013) θα λάβει μόνο την κατηγορία Τ, εφόσον έχει ήδη καταχωρηθεί. Η επέκταση της άδειας οδήγησης από την κατηγορία L στην κατηγορία T δεν είναι δυνατή κατά την αλλαγή της κάρτας διπλώματος.

Ποια άδεια οδήγησης χρειάζεστε για τρακτέρ στη Γερμανία;
Άδεις οδήγησης για αγρότες και εργαζόμενους στη γεωργία στη Γερμανία

Τι επιτρέπεται να οδηγώ με την κατηγορία L;

Η κατηγορία L περιλαμβάνει:

Τρακτέρ με μέγιστη ταχύτητα έως 40 km/h (με ρυμουλκούμενα έως 25 km/h) που προορίζονται για γεωργική και δασική χρήση και χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς.

Αυτοκινούμενα μηχανήματα, αυτοκινούμενοι αναμικτήρες ζωοτροφών, περονοφόρα οχήματα και άλλα βιομηχανικά φορτηγά, το καθένα με μέγιστη ταχύτητα έως 25 km/h (επίσης με ρυμουλκούμενα).

Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την απόκτηση είναι τα 16 έτη. Η κλάση L είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για άτομα που εργάζονται μόνο περιστασιακά στη γεωργία ή τη δασοκομία, όπως προσωρινοί εργαζόμενοι, ασκούμενοι ή εποχικοί εργάτες.

Σημαντικό: Άδεια οδήγησης ελκυστήρων κατηγορίας T και L

Οι ελκυστήρες (τρακτέρ) της κατηγορίας L και τα οχήματα της κατηγορίας T μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για δασικούς και γεωργικούς σκοπούς!

Οι σκοποί αυτοί ορίζονται επακριβώς στο άρθρο 6 του διατάγματος για την άδεια οδήγησης (FeV). Ο περιορισμός του σκοπού δεν ισχύει μόνο για τις άδειες οδήγησης κατηγορίας L που εκδόθηκαν πριν από το 1999.

Κατά την ανταλλαγή της άδειας οδήγησης, αυτό υποδεικνύεται από τους κωδικούς αριθμούς 174 και 175 στην άδεια οδήγησης.

Παρεμπιπτόντως, όποιος κατέχει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β έχει αυτομάτως και άδεια οδήγησης κατηγορίας L.

Αυτός είναι ο βασικός αριθμός στην άδεια οδήγησης κατά την απόκτηση της κατηγορίας αυτοκινήτου. Εκδίδεται κατά την απόκτηση της κατηγορίας επιβατικού αυτοκινήτου.

Πότε χρειάζομαι την κατηγορία C/CE;

Δεδομένου ότι τα μεγάλα φορτηγά χρησιμοποιούνται πλέον όλο και περισσότερο στη γεωργία, η κλάση C ή CE μπορεί επίσης να είναι επωφελής: για παράδειγμα, καλύπτει οχήματα ρυμούλκησης με μικτό βάρος οχήματος άνω των 7,5 τόνων και ρυμουλκούμενα με μικτό βάρος οχήματος άνω των 750 kg. Η ελάχιστη ηλικία για την απόκτηση της κατηγορίας C/CE είναι τα 21 έτη.

Προσοχή: Εάν για τις εμπορικές μετακινήσεις απαιτείται άδεια οδήγησης κατηγορίας C ή CE, τότε πρέπει επίσης να αποδεικνύεται η ύπαρξη επαγγελματικού προσόντος οδηγού.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.