Ασφάλιση αυτοκινήτου: Αύξηση των τιμών το φθινόπωρο

Πώς μπορείτε να αλλάξετε πάροχο ασφάλισης αυτοκινήτου στη Γερμανία;

Το κόστος επισκευής αυξάνεται, τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων είναι ακριβά, η “φθηνή φάση” τελείωσε προς το παρόν: τόσο οι ασφαλιστές όσο και οι συνήγοροι των καταναλωτών αναμένουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για την ασφάλεια των αυτοκινήτων το φθινόπωρο. Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές; Και αξίζει να αλλάξουν;

Ακριβό κόστος επισκευής αυτοκινήτων, κατακόρυφα αυξημένο κόστος για ζημιές και υψηλός πληθωρισμός

Τόσο οι ασφαλιστές όσο και οι προστάτες των καταναλωτών αναμένουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για την προστασία των αυτοκινήτων το φθινόπωρο.

Η HUK-Coburg ανακοίνωσε ότι δεν μπόρεσε ακόμη να λάβει υπόψη της τις αυξήσεις των τιμών στα τιμολόγια με τους πελάτες της.

Τα ασφάλιστρα για το 2023 έχουν ήδη αυξηθεί, αλλά προφανώς όχι επαρκώς.

Ο επικεφαλής της HUK Klaus-Jürgen Heitmann αναμένει επομένως ένα βαθύ κόκκινο αποτέλεσμα για την ασφάλιση αυτοκινήτων φέτος.

Ο Heitmann εξήγησε στην Handelsblatt ότι οι ασφαλιστές κάνουν πρώτα προκαταβολές με τα ετήσια ασφάλιστρά τους.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι τιμές των ανταλλακτικών αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί δύο φορές περισσότερο από τον πληθωρισμό, είπε.

Το επόμενο έτος, οι ασφαλισμένοι θα το αντισταθμίσουν αυτό πιθανώς με υψηλότερα ασφάλιστρα.

Τα χρόνια του Covid ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τις ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων

Τα προηγούμενα χρόνια με χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού και συγκριτικά φθηνότερες επισκευές αυτοκινήτων, οι ασφαλιστές αυτοκινήτων έκαναν καλές δουλειές.

Σε κανέναν άλλο τομέα των ασφαλίσεων τα έσοδα δεν ήταν τόσο υψηλά.

Για το λόγο αυτό, οι ασφαλιστές μπορούσαν να αντέξουν έναν πόλεμο τιμών για μερίδιο αγοράς προσφέροντας εκπτώσεις σε πελάτες που ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν.

Μέχρι και το 2020, ο όγκος των αποζημιώσεων εξακολουθούσε να μειώνεται απότομα και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona.

Η απλή εξήγηση: λόγω των πολυάριθμων περιορισμών στην κινητικότητα – που προκλήθηκαν μεταξύ άλλων από τα Lockdown, τις απαγορεύσεις ταξιδιών και τα κλειστά ξενοδοχεία – οδηγούνταν λιγότερα αυτοκίνητα.

Το 2021, οι ασφαλιστές μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν καλά ακόμη και την καταστροφή από τις πλημμύρες στην κοιλάδα Ahr, με περίπου 9.000 αυτοκίνητα να καλύπτονται από πλήρη ασφάλιση.

2022: Αύξηση των τιμών στην κρίση προσφοράς

Το επόμενο έτος, το 2022, οι ασφαλιστές αιφνιδιάστηκαν από τις επιπτώσεις της κινεζικής κρίσης εφοδιασμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Δύο παράγοντες που έκαναν τα πάντα σημαντικά ακριβότερα, συμπεριλαμβανομένων των επισκευών αυτοκινήτων.

Η πρώτη αντίδραση ήταν μια σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων για το 2023 και ένα παρόμοιο βήμα θα μπορούσε τώρα να επίκειται και για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Επιπλέον, υπάρχουν νέες κατηγορίες τύπων για την ασφάλιση αυτοκινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα τιμολογούνται διαφορετικά ανάλογα με τη συχνότητα των αποζημιώσεων στις αντίστοιχες τοποθεσίες τους.

Αυτή η διαίρεση έχει πλέον επαναπροσδιοριστεί και θα μπορούσε, σε γενικές γραμμές, να σημαίνει ότι θα τείνει να είναι ακριβότερη για τους ασφαλισμένους σε ορισμένες περιοχές.

Αλλαγή ασφάλισης στη Γερμανία το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου

Κατά κανόνα, η ασφάλιση οχημάτων τρέχει σύμφωνα με το ημερολογιακό έτος και μπορεί να καταγγελθεί στην αλλαγή του έτους με προειδοποίηση ενός μηνός.

Επομένως, η γραπτή ειδοποίηση καταγγελίας πρέπει να παραληφθεί από την παλιά ασφαλιστική εταιρεία έως τις 30 Νοεμβρίου, ώστε η νέα να αναλάβει τη σύμβαση από τις 31 Δεκεμβρίου.

Μια αλλαγή από πλήρη σε μερική κάλυψη, η οποία μπορεί επίσης να συνιστάται για παλαιότερα οχήματα με χαμηλότερη αξία, ή μια αλλαγή στα εκπιπτόμενα ποσά (υψηλότερη συμμετοχή σημαίνει χαμηλότερο ασφάλιστρο) είναι συνήθως δυνατή ανά πάσα στιγμή με την ίδια ασφαλιστική εταιρεία.

Αυτό που παρακινεί τους ανθρώπους να αλλάξουν είναι οι προσφορές από άλλες εταιρείες για νέους πελάτες.

Κατά την αλλαγή, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει πάντα να φροντίζουν ώστε η νέα σύμβαση να συνάπτεται επίσης αποτελεσματικά πριν από τη λήξη της παλαιάς.

Όσοι καταγγέλλονται από την ασφαλιστική εταιρεία μετά από μια αποζημίωση μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν ένα φθηνό νέο συμβόλαιο με άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Όσοι αλλάζουν οικειοθελώς, από την άλλη πλευρά, έχουν όλες τις επιλογές.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τις προσφορές είναι να συγκρίνετε τις τιμές, για παράδειγμα στις συνήθεις πλατφόρμες του Διαδικτύου.

Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
Αλλαγή ασφάλισης στη Γερμανία το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου

Τιμολόγιο τηλεματικής: συλλέγει δεδομένα, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων

Αν δεν σας πειράζει να έχετε στο αυτοκίνητό σας έναν συλλέκτη δεδομένων που παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν ενώ οδηγείτε, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με τα λεγόμενα τιμολόγια τηλεματικής.

Για το σκοπό αυτό, ένας αισθητήρας οδήγησης τοποθετείται συνήθως στο παρμπρίζ, ο οποίος επικοινωνεί με την εφαρμογή smartphone μέσω σύνδεσης Bluetooth.

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τον έχει ενεργοποιημένο για όλες τις διαδρομές.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα θέσης GPS, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και άλλα δεδομένα κινητικότητας, δημιουργείται στη συνέχεια ένα προφίλ οδήγησης για το ασφαλισμένο αυτοκίνητο.

Όλες οι διαδικασίες οδήγησης, όπως το φρενάρισμα, η επιτάχυνση και το τιμόνι, αλλά και η ταχύτητα, η απόσταση και η συμμόρφωση με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας μπορούν να παρατηρηθούν και να αξιολογηθούν.

Για μια τιμή μπόνους απαιτείται προνοητικό και προσεκτικό στυλ οδήγησης.

Φτηνές ασφάλειες επισκευής μπορεί να είναι μπούμερανγκ

Εν τω μεταξύ, συνιστάται προσοχή όταν πρόκειται για μπόνους συνεργείου με τα λεγόμενα συμβατικά συνεργεία, με τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες αρέσκονται να συνεργάζονται.

Πρώτον, η εγγύηση του κατασκευαστή μπορεί να χαθεί εάν το αυτοκίνητο έχει συντηρηθεί ή επισκευαστεί σε ένα τέτοιο φτηνό συνεργείο.

Ειδικά οι πιο περίπλοκες επισκευές είναι συχνά δυνατές μόνο απευθείας μέσω του κατασκευαστή.

Ο κατασκευαστής δεν προμηθεύει όλα τα ανταλλακτικά σε ανεξάρτητα και υποτίθεται φθηνότερα συνεργεία, και αν το κάνει, τότε συχνά μόνο με μεγάλους χρόνους αναμονής.

Χωρίς γνήσια ανταλλακτικά, πολλές ζημιές δεν μπορούν να επισκευαστούν καθόλου ή συχνά οδηγούν σε απώλεια αξίας.

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το όχημα. Αν οδηγείτε ένα κοινό μοντέλο, όπως ένα VW Golf ή ένα Opel Astra, θα βρείτε ανταλλακτικά παντού.

Από την άλλη πλευρά, ένας ασιατικός κατασκευαστής που έχει πουλήσει μόνο λίγα οχήματα ενός συγκεκριμένου μοντέλου στη Γερμανία, θα δυσκολευτεί.

Στη χειρότερη περίπτωση, ένα όχημα μπορεί να μην επισκευαστεί από την ασφαλιστική εταιρεία – μόνο και μόνο επειδή ο ασφαλισμένος ήθελε να εξοικονομήσει ασφάλιστρα με ένα υποτιθέμενα ευνοϊκό τιμολόγιο συνεργείου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης