Από τον Ιούλιο: Γιατί εκατομμύρια Γερμανοί θα παίρνουν λιγότερα;

Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023 - Αύξηση του κατώτατου μισθού σε 14,13 την ώρα

Η ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας θα γίνει ακριβότερη για πολλούς ανθρώπους, αλλά φθηνότερη για άλλους. Αυτό αλλάζει και τον καθαρό μισθό. Πώς ακριβώς επηρεάζει η αλλαγή αυτή το δικό σας εκκαθαριστικό σημείωμα;

Από την 1η Ιουλίου, πολλοί εργαζόμενοι θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές για την ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας.

Ο λόγος είναι η μεταρρύθμιση της περίθαλψης, η οποία υποτίθεται ότι θα αμβλύνει το αυξημένο κόστος στον τομέα και θα καταστήσει τη χρηματοδότηση δικαιότερη.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι περισσότερες παρακρατήσεις από τους μισθούς τους. Πάνω απ’ όλα, οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά πρέπει να πληρώσουν περισσότερα, ενώ οι οικογένειες με μικρότερα παιδιά ανακουφίζονται.

Πώς αυτό γίνεται αισθητό με συγκεκριμένους όρους;

Για τους εργαζόμενους χωρίς παιδιά, η εισφορά των εργαζομένων για την ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης θα αυξηθεί από το σημερινό 1,875% σε 2,3% του ακαθάριστου εισοδήματος.

Για μηνιαίο ακαθάριστο μισθό 3.000 ευρώ, θα παρακρατούνται και θα καταβάλλονται από τον εργοδότη 69 ευρώ αντί των προηγούμενων 56,25 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι 12,75 ευρώ λιγότερα θα καταλήγουν στο πορτοφόλι σας κάθε μήνα ή 153 ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό υπολόγισε η συμβουλευτική πύλη “finanztip”.

Όσοι κερδίζουν περισσότερα έχουν αντίστοιχα μεγαλύτερη επιβάρυνση. Με χαμηλότερα εισοδήματα, η πρόσθετη επιβάρυνση είναι μικρότερη.

Μικρή ανακούφιση για τις οικογένειες στη Γερμανία

“Από την άλλη πλευρά, μια μητέρα με δύο παιδιά κάτω των 25 ετών ανακουφίζεται”, λέει ο Jan Scharpenberg από το finanztip.

Για αυτήν, η εισφορά του εργαζομένου θα μειωθεί από 1,525 σε 1,45% από την 1η Ιουλίου.

Με μεικτό μισθό 3.000 ευρώ, έχει πλέον 2,25 ευρώ περισσότερα στο πορτοφόλι της κάθε μήνα – δηλαδή 27 ευρώ ετησίως.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαία εισφορά μόνο 43,50 ευρώ στην ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης αντί για 45,75 ευρώ.

“Ωστόσο, αυτό το ποσοστό εισφοράς θα παραμείνει μόνο μέχρι το τελευταίο παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών”, λέει ο Scharpenberg.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελάφρυνση είναι διαθέσιμη μόνο για ένα παιδί κάθε φορά.

Μόλις το μικρότερο παιδί συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών, το ποσοστό εισφοράς του αυξάνεται στο 1,7% σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, το οποίο θα είναι 51 ευρώ μηνιαίως.

Όσοι έχουν περισσότερα από δύο μικρά παιδιά θα ανακουφιστούν ακόμη περισσότερο.

Με τρία παιδιά, το ποσοστό εισφοράς για την ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης είναι μόλις 1,2%, με τέσσερα παιδιά 0,95% και με πέντε ή περισσότερα παιδιά 0,7%.

Η ελάφρυνση ισχύει και για τους δύο γονείς.

Πώς επηρεάζει η μεταρρύθμιση της περίθαλψης τους συνταξιούχους στη Γερμανία;

Οι συνταξιούχοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης, επειδή πρέπει να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό των εισφορών για την ασφάλιση περίθαλψης – άλλωστε, δεν έχουν πλέον εργοδότη που καταβάλλει μέρος της εισφοράς.

Ένας άτεκνος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.800 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει μηνιαία εισφορά 72 αντί 61,20 ευρώ από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συμβουλευτικής πύλης. Δηλαδή 10,80 ευρώ περισσότερα.

Με το ίδιο ποσό σύνταξης, ένας συνταξιούχος με παιδιά άνω των 25 ετών θα πρέπει να καταβάλει μόνο 6,30 ευρώ περισσότερα μηνιαίως.

Η εισφορά του θα αυξηθεί από 54,90 ευρώ σε 61,20 ευρώ.

Παράλληλα, τον Ιούλιο έρχεται η ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις γήρατος θα αυξηθούν κατά 4,39% στα δυτικά και κατά 5,86% στα ανατολικά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης