Πώς η Ευρώπη υποδέχεται το φθινόπωρο με κανόνες Covid;

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να θεσπίσει νέους κανόνες Covid-19 για το φθινόπωρο και το χειμώνα. Δεν είναι η μόνη στην Ευρώπη που το κάνει αυτό.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες κορονοϊού την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια.

Όμως δεν έχουν κηρύξει όλες οι χώρες ότι η πανδημία έχει τελειώσει ακόμη. Και η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι η μόνη που σχεδιάζει νέους κανόνες για το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Αυτή είναι η κατάσταση στη Γαλλία και την Ελλάδα

Η Γαλλία θεωρούνταν επί μακρόν μία από τις χώρες με τους αυστηρότερους κανόνες κορονοϊού στην Ευρώπη, αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η απαίτηση για μάσκα ισχύει πλέον μόνο στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία- καταργήθηκε πριν από μήνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς – συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν δεν σχεδιάζει νέους κανόνες ούτε για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε τώρα ο πρόεδρος.

Θα παραμείνει μόνο η σύσταση να αερίζονται τακτικά τα γραφεία και τα σχολικά κτίρια και να φοράτε μάσκα σε κλειστούς χώρους. Για τα μολυσμένα άτομα, η απομόνωση εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική για επτά ημέρες.

Στην Ελλάδα, η απαίτηση για μάσκα εξακολουθεί να ισχύει σε οίκους ευγηρίας, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, δημόσιες μεταφορές και για άτομα που έχουν μολυνθεί από κορονοϊού. Σχεδόν όλοι οι άλλοι περιορισμοί είχαν ήδη ανατραπεί τον Μάιο.

Το αν η κυβέρνηση στην Αθήνα θα θεσπίσει νέους κανονισμούς για το φθινόπωρο και το χειμώνα δεν έχει αποφασιστεί.

Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Οι κανόνες κορονοϊού είναι κάπως αυστηρότεροι στην Ιταλία: εκεί, οι μάσκες εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, εκτός από τα αεροπλάνα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία απαιτούν επίσης μια ενημερωμένη εξέταση και απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης.

Όποιος προσβληθεί από κορονοϊού κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ιταλία πρέπει να απομονωθεί για δέκα ημέρες- ένας πρόσφατος αναμνηστικός εμβολιασμός μειώνει την απομόνωση σε επτά ημέρες. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Ρώμης δεν σχεδιάζει νέους κανόνες για την Κορόνα.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η απαίτηση μάσκας εξακολουθεί να ισχύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς – συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων – καθώς και στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα φαρμακεία.

Και στις δύο χώρες, δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση απομόνωσης των μολυσμένων ατόμων. Η Ισπανία σχεδιάζει νέα εκστρατεία εμβολιασμού για το φθινόπωρο, αλλά όχι νέους κανόνες κατά του κορονοϊού.

Αυστρία και Ελβετία

Η Αυστρία εξαρτά την εισαγωγή νέων μέτρων κορονοϊού από την επίπτωση της μόλυνσης και έχει καταρτίσει διάφορα σενάρια για το σκοπό αυτό.

Εάν υπάρξει νέο κύμα λοιμώξεων με την παραλλαγή Omikron τις επόμενες εβδομάδες, η απαίτηση για μάσκα, η οποία μέχρι στιγμής ισχύει μόνο σε κλειστούς χώρους νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Βιέννης, θα μπορούσε να επεκταθεί.

Αν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή που είναι πιο μεταδοτική από το Omikron ή πιο επικίνδυνη από το Delta, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει και πάλι αυστηρότερους κανόνες, μέχρι και αποκλεισμούς.

Η Ελβετία θέλει να ακολουθήσει παρόμοια προσέγγιση: Μέχρι στιγμής, δεν προβλέπονται νέοι κανόνες κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, εάν υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, τα καντόνια θα μπορούσαν πρώτα να εκδώσουν νέους κανόνες ή να προτείνουν μέτρα, όπως να καταστήσουν υποχρεωτικές τις μάσκες σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές.

Εθνικά μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν στην Ελβετία μόνο εάν το κοινοβούλιο αποφασίσει ότι υπάρχει ειδική κατάσταση πανδημίας.

Οι κανόνες κορονοϊού στη Σκανδιναβία

Η Δανία έχει ήδη άρει σχεδόν όλους τους κανόνες κορονοϊού στις αρχές του έτους και δεν σχεδιάζει νέους κανόνες για το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σε περίπτωση που η πανδημία επιταχυνθεί και πάλι, η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης θέλει να επεκτείνει την προσφορά των εξετάσεων PCR, οι οποίες είναι δωρεάν στη Δανία.

Η χρήση μάσκας συνιστάται πλέον μόνο για τα μολυσμένα άτομα- δεν υπάρχει υποχρέωση απομόνωσης όσων έχουν νοσήσει. Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία δίνουν επίσης μόνο συστάσεις, αλλά όχι περισσότερους κανόνες.

Μεγάλη Βρετανία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Πολωνία και Τσεχική Δημοκρατία

Η απαίτηση για μάσκα έχει επίσης καταργηθεί σε μεγάλο βαθμό στη Μεγάλη Βρετανία- μόνο η Αγγλία και η Ουαλία εξακολουθούν να απαιτούν τη μάσκα στην υγειονομική περίθαλψη.

Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και το Βέλγιο ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση, όπου η μάσκα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα φαρμακεία, τα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις περίθαλψης.

Οι Κάτω Χώρες, από την άλλη πλευρά, επιβάλλουν πλέον τη μάσκα μόνο στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα, αλλά όχι στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Και ενώ η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν παραιτηθεί από την υποχρέωση απομόνωσης των ασθενών, στην Τσεχική Δημοκρατία και το Βέλγιο πρέπει να απομονωθούν για επτά ημέρες και στις Κάτω Χώρες για δέκα ημέρες. Οι νέοι κανόνες κορονοϊού δεν είναι στην ημερήσια διάταξη σε καμία από αυτές τις χώρες.

Λήξη ισχύος των κανόνων κορονοϊού στη Γερμανία

Την Τετάρτη, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζει να θέσει τα θεμέλια για τους νέους κανόνες προστασίας της Corona το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί υγείας αναμένεται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο που θα περιέχει μόνο λίγους ομοιόμορφους ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις στη διαμάχη με τα κρατίδια για τις εξαιρέσεις από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως αναφέρει το Redaktionsnetzwerk Deutschland. Οι ισχύοντες κανονισμοί λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι επικρίσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού προκλήθηκαν κυρίως από το σχέδιο για την άρση της υποχρέωσης να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και των οποίων ο τελευταίος εμβολιασμός έγινε πριν από λιγότερο από τρεις μήνες.

Οι επικριτές παραπονέθηκαν ότι αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως έκκληση για εμβολιασμό κάθε τρεις μήνες.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.