Πως θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία το πακέτο – μαμούθ των 65 δισ. ευρώ

Newsroom

«Μανιφέστο» Σόλτς: Πως τα λάθη της Ρωσίας οδήγησαν τη Γερμανία σε επανεξοπλισμό

Με φορολογία των υπερκερδών που αποκομίζουν εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά διάφορες άλλες τεχνολογίες και καύσιμα για να παράξουν ρεύμα, θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία το πακέτο – μαμούθ, ύψους 65 δις. ευρώ, που ανακοινώθηκε για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να περιορισθεί το πλήγμα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τους εκρηκτικούς λογαριασμούς ενέργειας.

Με το νέο πακέτο, το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης που έχει λάβει η Γερμανία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο φθάνει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στον αναπτυγμένο κόσμο.

Σε ποιες εταιρείες θα επιβληθεί windfall tax

Όπως σημειώνουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών και ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, προανήγγειλε την Κυριακή την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ρεύμα όχι από φυσικό αέριο αλλά από ΑΠΕ, βιομάζα, άνθρακα και πυρηνική ενέργεια.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, το windfall tax της Γερμανίας θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας πλην αυτών που χρησιμοποιούν Φυσικό Αέριο οι οποίοι εξαιρούνται με την λογική πως πληρώνουν ήδη αστρονομικές τιμές για την αγορά της πρώτης ύλης (Φ.Α.).

Όπως, σημειώνουν, μάλιστα σε ρεπορτάζ τους οι F.T., η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις draft proposals της Επιτροπής που βγήκαν την Πέμπτη 1/9.

“Φρένο” στις τιμές ρεύματος

Οι εταιρείες αυτές αποκόμιζαν υπερκέρδη, επειδή η χονδρική τιμή του ρεύματος καθοριζόταν από την τιμή του φυσικού αερίου.

Τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία θα διατεθούν για ένα «φρένο στις τιμές του ρεύματος», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι έτσι θα μπορούν τα νοικοκυριά να απολαμβάνουν μειωμένες τιμές για μία βασική κατανάλωση.

«Η Γερμανία είναι ενωμένη σε μια δύσκολη στιγμή. Κανείς δεν θα μείνει πίσω», δήλωσε ο Σολτς. Η κυβέρνηση του έχει δεχθεί πιέσεις να βοηθήσει τους Γερμανούς που ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την προοπτική πολύ υψηλότερων λογαριασμών φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, καθώς η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα.

10πλάσια η τιμή του αερίου από το μ.ο. της 10ετίας

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς η Ρωσία ανέστειλε επ’ αόριστον τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα για να εισέλθει στη Γερμανία.

Η Gazprom δήλωσε ότι η αναστολή οφειλόταν σε τεχνικό σφάλμα, μια δικαιολογία που αμφισβήτησε η γερμανική κυβέρνηση. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί το φυσικό της αέριο για να αυξήσει τις τιμές του και να τιμωρήσει την Ευρώπη για την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 10πλάσιες από το μέσο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Ο Σολτς είπε πως γνωρίζει ότι «πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για το μέλλον τους, για την υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, για το αυξανόμενο κόστος ζωής… Λαμβάνουμε όλες αυτές τις ανησυχίες πολύ, πολύ σοβαρά».

Οι συστάσεις της Κομισιόν

Τα μέτρα του Σολτς είναι στενά ευθυγραμμισμένα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Βρυξέλλες συνιστούν στα κράτη μέλη να φορολογήσουν ποσοστό των υπερκερδών ορισμένων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Οι αποφάσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης και οι οδηγίες της Ε.Ε., ωστόσο, εξαιρούν από την έκτακτη φορολογία windfall tax το φυσικό αέριο, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ο Σολτς είπε ότι εάν η ΕΕ δεν εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές «εγκαίρως», η Γερμανία θα προχωρήσει και θα μεταρρυθμίσει η ίδια την εθνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Σολτς ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά μετά από 18 ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών κομμάτων του συνασπισμού του – των Σοσιαλδημοκρατών που είναι το δικό του κόμμα, των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP.

Τα άλλα μέτρα του πακέτου

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για τη συνέχιση του μέτρου της μειωμένης τιμής κάρτας για τα ΜΜΜ, το οποίο επέτρεπε στους Γερμανούς να ταξιδεύουν με μόλις 9 ευρώ το μήνα με όλες τις τοπικές και περιφερειακές δημόσιες συγκοινωνίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Μία κάρτα για μετακινήσεις σε εθνικό επίπεδο, με τιμή μεταξύ 49 και 69 ευρώ, βρίσκεται υπό συζήτηση.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να καταβάλει εφάπαξ 300 ευρώ στους συνταξιούχους για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, ένα μέτρο συνολικού ύψους 6 δις. ευρώ.

Οι φοιτητές θα δικαιούνται επίσης εφάπαξ καταβολή 200 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί και το επίδομα τέκνων.

Ο Σολτς είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που είναι επιλέξιμα για επίδομα στέγασης σε 2 εκατομμύρια, από 640.000 σήμερα, και θα παράσχει στους δικαιούχους τέτοιων πληρωμών ειδική επιχορήγηση για να τους βοηθήσει με το κόστος θέρμανσης τον χειμώνα.

Μέτρα και για τις επιχειρήσεις

Ένα πρόγραμμα ενίσχυσης εταιρειών έντασης ενέργειας που αντιμετωπίζουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση..

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναβάλει κατά ένα χρόνο την προγραμματισμένη αύξηση κατά 5 ευρώ/τόνο στην τιμή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάντησε στα σχόλια του Σολτς λέγοντας ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας», υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα.

«Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι ΄σημερα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, στο Telegram.

«Και αυτός ο γέρος ενεργεί έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ | Με πληροφορίες από Financial Times

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.