Τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν ξαφνικά στη Γερμανία

Αφού παρέμεινε σταθερή κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κοροναϊού, η καμπύλη των γεννήσεων στη Γερμανία παρουσίασε πρόσφατα απότομη πτώση.

Διεθνής μελέτη αποκαλύπτει ότι το γερμανικό ποσοστό γεννήσεων μειώνεται

Μια διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Πληθυσμιακών Ερευνών (BiB) και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης κατέγραψε μια ξαφνική μείωση του ποσοστού γεννήσεων της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας από τις αρχές του 2022.

Η μελέτη παρουσιάζει το συνολικό ποσοστό γονιμότητας (TFR) με βάση μηνιαία στατιστικά στοιχεία γεννήσεων προσαρμοσμένα ανά εποχή.

Μεταξύ 2015 και 2021 το γερμανικό TFR ήταν μεταξύ 1,5 και 1,6 παιδιών. Στις αρχές του 2022, το ποσοστό έπεσε μεταξύ 1,3 και 1,4 και στη συνέχεια παρέμεινε στάσιμο για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μαζική πτώση του TFR στη Γερμανία κατά περισσότερο από 10 τοις εκατό σε σύγκριση με τα έτη πριν από την πανδημία του κοροναϊού.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο δείκτης γονιμότητας μειώθηκε στην αρχή της πανδημίας, ενώ στη Γερμανία παρέμεινε αρχικά σταθερός και μάλιστα αυξήθηκε ελαφρά.

Ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία της ανατροπής του δείκτη γεννητικότητας στη Γερμανία;

Η μελέτη του BiB και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης υποδεικνύει ότι η πιθανή αιτία αυτής της αλλαγής θα μπορούσε να είναι ότι κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κοροναϊού την άνοιξη του 2021 οι άνθρωποι καθυστέρησαν τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν οικογένεια.

“Είναι πιθανό ότι πολλές γυναίκες ήθελαν να εμβολιαστούν πριν μείνουν έγκυες”, δήλωσε ο Martin Bujard, διευθυντής έρευνας στο BiB. “Επειδή οι εμβολιασμοί δεν συνιστώνταν για τις εγκύους, τα σχέδια για την απόκτηση παιδιών θα είχαν καθυστερήσει”.

Τον Μάιο του 2022 ο γερμανικός δείκτης γεννήσεων φαινόταν να ανακάμπτει από την πτώση του, αλλά το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες δεν έχει γίνει ακόμη σαφές.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη με τη μείωση του δείκτη γεννητικότητας, καθώς τα ποσοστά γεννήσεων στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες συχνά έχουν υψηλά ποσοστά γονιμότητας, μειώθηκαν επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.