Πότε και γιατί έρχεται η άμμος της ερήμου στη Γερμανία;

Σκόνη της Σαχάρας: Πότε και γιατί έρχεται η άμμος της ερήμου στη Γερμανία;

Η σκόνη της Σαχάρας έρχεται στη Γερμανία σχεδόν κάθε χρόνο. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι και πώς φτάνει η άμμος της ερήμου στην Κεντρική Ευρώπη; Περισσότερα για τη σκόνη από τη Σαχάρα…

Οι άνεμοι μεταφέρουν την άμμο από τη Σαχάρα μέσω της Ιβηρικής Χερσονήσου στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτό μετατρέπει τον ουρανό σε ένα ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα.

Η σκόνη της Σαχάρας μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική, καθώς θολώνει τον ουρανό και καθιζάνει στα αυτοκίνητα ή στα έπιπλα κήπου.

Αλλά πότε έρχεται πραγματικά η σκόνη της Σαχάρας στη Γερμανία; Πόσο διαρκεί συνήθως; Είναι επικίνδυνη για την υγεία σας;

Αυτό το άρθρο θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Τι είναι η σκόνη της Σαχάρας;

Η γνωστή σκόνη της Σαχάρας είναι το αποτέλεσμα ενός επαναλαμβανόμενου καιρικού φαινομένου κατά το οποίο η ξηρή σκόνη από τη Σαχάρα μεταφέρεται στην Ευρώπη και τη Γερμανία με τα ρεύματα αέρα.

Η σκόνη αναδεύεται από τους ανέμους και στη συνέχεια μεταφέρεται χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω του αέρα προτού κατακαθίσει ξανά.

Εάν στη συνέχεια βρέξει, μεγάλο μέρος της σκόνης μεταφέρεται στο έδαφος και σχηματίζει αποθέσεις σε όλες τις επιφάνειες.

Από πού προέρχεται η άμμος της ερήμου;

Η σκόνη της Σαχάρας προέρχεται από τη Σαχάρα, τη μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο, η οποία καλύπτει μεγάλα τμήματα της Βόρειας Αφρικής.

Ο άνεμος και οι κυκλώνες αναδεύουν την άμμο και τη σκόνη στη Σαχάρα και αυτή εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Εκεί μεταφέρεται από ισχυρούς ανέμους στον Ατλαντικό και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Έτσι, η σκόνη της Σαχάρας μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις στο ταξίδι της μέσα στην ατμόσφαιρα πριν καταλήξει τελικά στο έδαφος ή στη θάλασσα.

Πότε φτάνει η σκόνη της Σαχάρας στη Γερμανία;

Κατά κανόνα, το καιρικό φαινόμενο εμφανίζεται στη Γερμανία την άνοιξη (Απρίλιο και Μάιο) και το καλοκαίρι.

Από τη Σαχάρα, τα σύννεφα που γεμίζουν με τη λεγόμενη “αιματηρή βροχή” χρειάζονται περίπου δύο έως επτά ημέρες για να φτάσουν στη Γερμανία.

Κάθε χρόνο, μια σημαντική ποσότητα σκόνης από τη Σαχάρα φτάνει σε διάφορα μέρη του κόσμου: συνολικά, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τόνοι άμμου απομακρύνονται από τη Σαχάρα με τον άνεμο κάθε χρόνο.

Μόνο στην περιοχή του Αμαζονίου, πρόκειται για αρκετά εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται επίσης τακτικά στην Κεντρική Ευρώπη. Κάθε χρόνο, η σκόνη της Σαχάρας περνάει πάνω από το Μαρόκο και τη Γαλλία περίπου πέντε έως 15 φορές, και μερικές φορές και στη Γερμανία.

Το αν υπάρχει αυτή τη στιγμή πολλή σκόνη Σαχάρας στον αέρα και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες μπορεί να ελεγχθεί στο Αυστριακό Κεντρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής (ZAMG) – εκεί υπάρχει καθημερινή πρόβλεψη.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της σκόνης της Σαχάρας;

Η σκόνη της Σαχάρας περιέχει διάφορα μέταλλα, όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Η σκόνη μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντικό θρεπτικό και λιπασματικό υλικό.

Ο φώσφορός της είναι εξαιρετικά σημαντικός για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, για παράδειγμα.

Εκεί, η σκόνη της Σαχάρας χρησιμεύει ως φυσικό λίπασμα και προάγει την ανάπτυξη των δέντρων χωρίς την ανάγκη συνθετικών πρόσθετων.

Αυτό επιτρέπει στο τροπικό δάσος να διατηρήσει τη λειτουργία του ως αποτελεσματική αποθήκη CO₂.

Η σκόνη από τη Σαχάρα δεν επηρεάζει μόνο την ανάπτυξη των φυτών στην ξηρά, αλλά και τη ζωή στον ωκεανό.

Στο δρόμο της προς τον Αμαζόνιο, μέρος της σκόνης απλώνεται στον Ατλαντικό και τροφοδοτεί το φυτοπλαγκτόν με θρεπτικά συστατικά.

Αυτό μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα και απορροφά περισσότερο CO₂ από την ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η σκόνη της Σαχάρας επιβραδύνει έτσι ελάχιστα το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πόσο καιρό παραμένει η άμμος της ερήμου στον αέρα;

Η διάρκεια παραμονής της σκόνης της Σαχάρας στην ατμόσφαιρα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Κατ’ αρχήν, η σκόνη της Σαχάρας μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και μισό χρόνο προτού κατακαθίσει και πάλι στο έδαφος ή στη θάλασσα.

Σε ορισμένες καιρικές συνθήκες, η σκόνη τότε μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ημέρες.

Στη Γερμανία, ο κιτρινωπός έως πορτοκαλί ουρανός είναι συνήθως ορατός για λίγες ημέρες.

Είναι η σκόνη της Σαχάρας επικίνδυνη;

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή λεπτής σκόνης στον κόσμο, παράγοντας τα μισά από όλα τα εμφανιζόμενα σωματίδια ορυκτής σκόνης.

Η σκόνη της Σαχάρας που φτάνει στη Γερμανία αποτελείται από λεπτή σκόνη, επειδή οι χονδρότεροι κόκκοι άμμου δεν μεταφέρονται τόσο μακριά.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τα βιομηχανικά σωματίδια που προέρχονται από διαδικασίες καύσης, όπως τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και ο καπνός από τις καμινάδες, τα ορυκτά σωματίδια από τη σκόνη της Σαχάρας είναι λιγότερο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να σημαίνει προβλήματα για άτομα με ασθματικά ενοχλήματα ή αλλεργίες στη γύρη.

Τι είναι η αιματηρή βροχή “βροχή αίματος”;

Η αιματηρή βροχή είναι ένα καιρικό φαινόμενο κατά το οποίο η κόκκινη σκόνη της Σαχάρας μετατρέπει τη βροχή σε κοκκινωπό χρώμα.

Ενώ βρέχει, ο ουρανός φαίνεται καφεκόκκινος – έτσι μοιάζει με αίμα που πέφτει από τον ουρανό.

Ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι εμφανίζονται πάνω από την έρημο της Βόρειας Αφρικής, στροβιλίζοντας τη σκόνη της Σαχάρας στον αέρα.

Εκεί, τα μικροσκοπικά σωματίδια άμμου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους υδρατμούς στα σύννεφα.

Όταν αυτά τα σύννεφα απελευθερώνουν αργότερα βροχή ή χιόνι, τα κατακρημνίσματα μπορεί να έχουν κόκκινο χρώμα.

Αυτό αφήνει ένα αντιαισθητικό φιλμ σκόνης που κολλάει στα αυτοκίνητα, τα παράθυρα και άλλες επιφάνειες.

Σκόνη Σαχάρας: Τι πρέπει να προσέχετε

  • Αφαιρέστε προσεκτικά τη σκόνη από τις επιφάνειες (π.χ. παράθυρα) για να αποφύγετε γρατζουνιές.
  • Όταν αφαιρείτε τη σκόνη της Σαχάρας από τα αυτοκίνητα, ξεπλύνετε πρώτα με νερό, ώστε οι κόκκοι της άμμου να μην προκαλέσουν ζημιά στο χρώμα.
  • Οι δρόμοι του γκαράζ, τα εξωτερικά σκαλοπάτια, οι βεράντες ή τα μπαλκόνια μπορούν να καθαριστούν με πλυστικό πίεσης.
  • Τα άτομα με αλλεργίες ή ασθματικά παράπονα θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των τοπικών υγειονομικών αρχών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης