Γερμανία: Πού πληρώνετε περισσότερο για την ηλεκτρική ενέργεια;

Ρεύμα: Έρχεται νέο χαράτσι για καταναλωτές στη Γερμανία το 2023

Η πύλη σύγκρισης Verivox δημοσίευσε μια ανάλυση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Είναι εντυπωσιακή: Ένα ομόσπονδο κρατίδιο συγκεκριμένα πρέπει να πληρώσει πολλά…

Οι κάτοικοι στα ανατολικά της Γερμανίας πρέπει να πληρώνουν σημαντικά περισσότερα για το ηλεκτρικό τους ρεύμα από ό,τι ο δυτικός πληθυσμός.

Ειδικά στην ύπαιθρο, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ υψηλό στα ανατολικά. Αυτό έδειξε ανάλυση της πύλης σύγκρισης Verivox.

Η διαφορά μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών είναι ιδιαίτερα αισθητή στα πέντε νέα ομόσπονδα κρατίδια.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου στη Θουριγγία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη σύγκριση.

Πληρώνουν δέκα τοις εκατό περισσότερο για το ηλεκτρικό ρεύμα από τους κατοίκους των πόλεων της Θουριγγίας.

Μόνο στο Βρανδεμβούργο η πυκνότητα του πληθυσμού δεν επηρεάζει σημαντικά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβότερο στα ανατολικά

Σύμφωνα με τη σύγκριση της Verivox, ένα νοικοκυριό στην πόλη με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 4.000 κιλοβατώρες πληρώνει κατά μέσο όρο 1.572 ευρώ ετησίως.

Ένα νοικοκυριό στην επαρχία πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει εκεί 1.606 ευρώ, δηλαδή 2,2% ή 34 ευρώ ακριβότερα.

Ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι περίπου η ίδια για τις αστικές και τις αγροτικές περιοχές στη δυτική Γερμανία, το χάσμα μεταξύ πόλης και υπαίθρου είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα ανατολικά.

Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών εκεί πληρώνουν κατά μέσο όρο 6,4 τοις εκατό περισσότερο για το ηλεκτρικό τους ρεύμα. Αυτό αντιστοιχεί σε προσαύξηση 104 ευρώ.

Τα αγροτικά νοικοκυριά στη Θουριγγία υποφέρουν περισσότερο από την υψηλή διαφορά τιμών.

Πληρώνουν κατά μέσο όρο 1.856 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στην πόλη πληρώνουν μόνο 1.687 ευρώ.

Με αυτή τη διαφορά τιμής του 10 τοις εκατό, βρίσκονται στην πρώτη θέση του πίνακα σύγκρισης.

Αλλά και οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών πρέπει να πληρώνουν περισσότερα σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

Στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν η διαφορά τιμής είναι +9,3 τοις εκατό, στο Σάαρλαντ είναι +4,7 τοις εκατό και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών πρέπει να πληρώσουν 4,3 τοις εκατό περισσότερο.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι κάτοικοι της υπαίθρου στα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια βγαίνουν φθηνότερα από εκείνους της πόλης.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη πληρώνουν 3,9 τοις εκατό λιγότερο, στην Έσση 3,3 τοις εκατό και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία 3 τοις εκατό λιγότερο.

Στη Βαυαρία, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ύπαιθρο είναι ακόμη και κατά 5,7 τοις εκατό φθηνότερη από ό,τι στην πόλη.

Το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται όλο και πιο ακριβό σε παγγερμανικό επίπεδο

Σύμφωνα με τη Verivox, τα διαφορετικά επίπεδα τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλονται εν μέρει στα διαφορετικά επίπεδα χρεώσεων δικτύου.

Πρόκειται για την τιμή που πρέπει να καταβάλει κάθε χρήστης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στον διαχειριστή του δικτύου.

Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα περιφερειακά διαφορετικά τέλη δικτύου εξαρτώνται από τη βιομηχανική και πληθυσμιακή πυκνότητα και το κόστος για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, το κόστος του δικτύου αυξήθηκε κατά περίπου 37% σε όλη τη Γερμανία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης