Που βρίσκονται οι πιο αφιλόξενοι περήφανοι Γερμανοί;

Newsroom

Που βρίσκονται οι πιο αφιλόξενοι περήφανοι Γερμανοί;

Αν σκεφτείτε τα κλισέ για το Άουγκσμπουργκ, θα πρέπει να έχετε την εντύπωση ότι η πόλη στο σουαβικό τμήμα της Βαυαρίας δεν μπορεί παρά να είναι το λιγότερο συμπαθητικό μέρος της Γερμανίας.

Μια έρευνα του t-online δείχνει τώρα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα: σύμφωνα με αυτή, οι πιο αγενείς άνθρωποι στη Γερμανία ζουν στο Βερολίνο, ενώ το Άουγκσμπουργκ δεν ήταν καν επιλογή.

Οι πιο αγενείς άνθρωποι ζουν σε αυτή τη γερμανική πόλη…

Μόνο ένας λόγος μπορεί να υπάρχει γι’ αυτό: Καμία πόλη δεν θα είχε ούτως ή άλλως καμία πιθανότητα απέναντι στο Άουγκσμπουργκ.

Οι κάτοικοι της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Βαυαρίας θεωρούνται τόσο κλειστοί, γκρινιάρηδες και τραχείς που η αφιλοξενία τους είναι πασίγνωστη στην περιοχή.

Ιδιαίτερα συμπαθούν τους κατοίκους του Μονάχου, οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι δεύτεροι πιο αφιλόξενοι άνθρωποι στη Γερμανία.

Η αντιπάθεια που τρέφουν οι περίπου 300.000 κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ για τη γειτονική πόλη του ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων αντιμετωπίζεται με περιφρονητική άγνοια από τους κατοίκους του Μονάχου, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν επισκέπτονται καν το Άουγκσμπουργκ.

Τι έχουν οι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ εναντίον του Μονάχου

Όταν οι ίδιοι ή άλλοι το κάνουν, για παράδειγμα ως οπαδοί του αθλητικού τους συλλόγου, βιώνουν αμέσως γιατί οι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ θεωρούνται τόσο αφιλόξενοι: Τα σφυρίγματα κατά των φιλοξενούμενων και των διαιτητών δεν είναι ασυνήθιστα- μετά από κάθε γκολ και ανεξάρτητα από το αν ο αντίπαλος προέρχεται από την Κολωνία, το Βερολίνο ή το Μόναχο: ο πάγκος της Augsburg θεωρείται ο πιο γκρινιάρης σε ολόκληρη τη γερμανική ποδοσφαιρική λίγκα.

Ένα σημάδι του πόσο ταιριαστή είναι η εικόνα του κατσούφη για το Άουγκσμπουργκ είναι η λέξη “Muhackl”.

Είναι αλήθεια ότι σε πολλά μέρη της Βαυαρίας αυτή η λέξη χρησιμοποιείται για ένα άτομο που είναι εξαιρετικά εχθρικό στις σχέσεις του με τους άλλους.

Όμως σε καμία από τις βαυαρικές διαλέκτους η λέξη δεν ακούγεται τόσο όμορφη όσο στη σβαβο-βαυαρική διάλεκτο του Άουγκσμπουργκ, με ένα κράξιμο Α, ένα μαλακό G αντί για CK και ένα καταπονημένο L στο τέλος.

Ένας κάτοικος του Μονάχου που ζει στο Άουγκσμπουργκ από το 2002 έγραψε μια επιστολή στον εκδότη της “Süddeutsche Zeitung” το 2019, στην οποία μνημονεύει τη γκρίνια του Άουγκσμπουργκ: “Όταν τους ντόπιους τους πλησιάζουν ξένοι, συχνά γυρίζουν επιδεικτικά στο πλάι”, έγραφε.

“Το γέλιο επιτρέπεται μόνο ανεπίγνωστα και στο σκοτάδι” και “Η κλιματική αλλαγή δεν έχει φτάσει ακόμη στο Άουγκσμπουργκ. Θα παραμείνει παγωμένο”.

Τι ενοχλεί έναν κάτοικο του Μονάχου στο Άουγκσμπουργκ;

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ένας από τους πιο διάσημους κατοίκους του Άουγκσμπουργκ, φέρεται κάποτε να είπε για την πόλη ότι το τρένο για το Μόναχο ήταν το πιο όμορφο πράγμα σε αυτήν.

Παρεμπιπτόντως, ορισμένες από τις αντιδράσεις στην επιστολή προς τον συντάκτη ήταν προσβολές, περιέγραψε ο συγγραφέας σε συνέντευξή του στην “Augsburger Allgemeine”.

Στις επιστολές προς τον συντάκτη, οι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ τον αποκαλούσαν “πικρόχολο” ή του πρότειναν να μετακομίσει.

Η ζωή στο Άουγκσμπουργκ μπορεί επομένως να είναι μόνο κάτι για τους μελαγχολικούς μισάνθρωπους, θα μπορούσε τώρα να σκεφτεί κανείς.

Όποιος όμως επισκεφθεί την πόλη θα εκπλαγεί. Διότι όσοι δεν προσπαθούν πολύ πεισματικά να πολεμήσουν με νύχια και με δόντια το κλισέ των βλοσυρών ντόπιων συχνά βλέπουν χαλαρά την εικόνα τους και διασκεδάζουν με αυτήν.

Το “Du Siach” – μια προσβολή που δύσκολα μπορεί να μεταφραστεί στα υψηλά γερμανικά – είναι ένας δημοφιλής χαιρετισμός στο Άουγκσμπουργκ.

Ξέρεις αμέσως πού βρίσκεσαι. Ή ίσως όχι. Γιατί, πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα με την γκρίνια στο Άουγκσμπουργκ τελικά.

Το κλισέ ζει, γιατί οι ντόπιοι το θέλουν έτσι. Το να είσαι μη φιλικός είναι λαϊκό φαινόμενο εδώ.

Μόλις φτάσετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι ντόπιοι μπορούν επίσης να είναι εγκάρδιοι όταν το θέλουν.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν το κάνουν πάντα.

Προβλήματα του Μονάχου και στο Άουγκσμπουργκ

Το Μόναχο, το οποίο απέχει λιγότερο από μία ώρα, αναπτύσσεται εδώ και χρόνια και ξεχειλίζει από τις νέες τεχνολογίες.

Σε αναζήτηση στέγης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι από την πρωτεύουσα του κρατιδίου έρχονται στο Άουγκσμπουργκ και μεταφέρουν τα εκεί προβλήματα – εκρηκτικά ενοίκια, έλλειψη κατοικιών και υπερπλήρεις τρένα και δρόμους – μαζί τους στο Άουγκσμπουργκ.

Δεν είναι λιγότερο από μια προστατευτική ασπίδα από στόματα, σκληρές ανακοινώσεις και περιστασιακές προσβολές είναι μια από τις ελπίδες που έχουν οι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ για να κρατήσουν μακριά τα προβλήματα της γύρω περιοχής και τους νεοφερμένους από τη βόρεια Γερμανία.

Το κατά πόσον το πετυχαίνουν αυτό είναι συζητήσιμο: Το Άουγκσμπουργκ είναι η βαυαρική πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών.

Τι απειλεί το Άουγκσμπουργκ

Έτσι, οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιθυμούν να μετακομίσουν στο Άουγκσμπουργκ. Και αυτό θα δυσχεράνει και το κλισέ του γκρινιάρη του Άουγκσμπουργκ.

Οι νεοεισερχόμενοι ανακατεύουν πραγματικά το αστικό τοπίο του Άουγκσμπουργκ και δεν δίνουν δεκάρα για το κλισέ του εχθρικού ντόπιου.

Ο γκρινιάρης του Άουγκσμπουργκ απειλείται επομένως με εξαφάνιση. Αλλά με ωραίο τρόπο.

Παρεμπιπτόντως, ο συγγραφέας του κειμένου είναι και ο ίδιος γηγενής του Άουγκσμπουργκ.

Θέλει το κείμενό του να γίνει κατανοητό ως δήλωση αγάπης για μεγάλα τμήματα της πόλης, ακόμη κι αν αυτό δεν μπορεί να διαβαστεί παντού.

Αλλά στο Άουγκσμπουργκ, ακόμη και οι δηλώσεις αγάπης μπορεί να είναι λίγο γκρινιάρικες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης