Πρόστιμο στην εποχή του κορονοϊού; Ζητήστε τα χρήματά σας πίσω!

Επιστροφή χρημάτων λόγω δυσανάλογης εποχής: Οι πολίτες της Βαυαρίας μπορούν να έχουν άτυπα επιστροφή προστίμων. Τι πρέπει να γνωρίζουν τώρα οι θιγόμενοι..

Η έξοδος από το σπίτι χωρίς βάσιμο λόγο δεν ήταν μόνο ανεπιθύμητη κατά την περίοδο των περιορισμών εξόδου στην αρχή της πανδημίας Corona στη Βαυαρία, αλλά επιβλήθηκαν και αρκετά πρόστιμα.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή δεν ήταν αναλογική και αποτελούσε σοβαρή καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αποφάνθηκε το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στα τέλη του 2022.

Τώρα οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν ορισμένα αδικαιολόγητα επιβληθέντα πρόστιμα Corona.

Αδικαιολόγητα και δυσανάλογα: Οι πολίτες της Βαυαρίας δικαιούνται επιστροφή των προστίμων Corona

Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν στην αρχή της πανδημίας επειδή έφυγαν από τα σπίτια τους μόνοι τους ή με μέλη του νοικοκυριού τους και πέρασαν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), αφού εξέτασε τους λόγους της απόφασης, οι οποίοι είναι πλέον διαθέσιμοι.

Οι θιγόμενοι – πιθανότατα αρκετές χιλιάδες σε όλη τη Βαυαρία – μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση επιστροφής άτυπα στις τότε αρμόδιες αρχές.

Πώς και πού μπορώ να υποβάλω αίτηση επιστροφής χρημάτων;

“Όσον αφορά το θέμα των επιστροφών, εστιάζουμε στην απλούστερη δυνατή διαδικασία”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek (CSU).

“Οι αιτήσεις για επιστροφή χρημάτων θα διεκπεραιώνονται πλέον χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μόλις επιβληθεί το πρόστιμο με ειδοποίηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις αποφασίζουν για τις επιστροφές.

Στη συνέχεια, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στις περιφερειακές διοικητικές αρχές που εξέδωσαν την ειδοποίηση για το πρόστιμο ή απευθείας στην κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για την αντίστοιχη περιφερειακή διοικητική αρχή.

Εάν, από την άλλη πλευρά, το πρόστιμο εκδόθηκε από δικαστήριο, οι δικαστικές αρχές είναι αρμόδιες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επιστροφή.

“Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται η αίτηση να υποβάλλεται στο δικαστήριο που αποφάσισε για το πρόστιμο σε πρώτο βαθμό ή στην αρμόδια εισαγγελία του εν λόγω δικαστηρίου”, εξηγεί το Υπουργείο Υγείας.

Ποιος δικαιούται την επιστροφή χρημάτων;

Την επιστροφή χρημάτων δικαιούνται μόνο όσοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο επειδή εγκατέλειψαν την οικία τους εκείνη τη χρονική στιγμή “για να περάσουν χρόνο στην ύπαιθρο μόνοι τους ή με μέλη του νοικοκυριού τους”.

Ο Holetschek τόνισε ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν θα επιστραφούν πρόστιμα.

Για παράδειγμα, όταν επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή οι άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους για να συναντήσουν άλλους ή ακόμη και για να κάνουν πάρτι, αναφέρει το dpa.

Ιστορικό της απόφασης για την επιστροφή των προστίμων Corona στη Βαυαρία

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας είχε αποφανθεί στα τέλη Νοεμβρίου του 2022 ότι οι αυστηροί περιορισμοί εξόδου που επέβαλε το κρατίδιο της Βαυαρίας τον Απρίλιο του 2020 ήταν δυσανάλογοι και αναποτελεσματικοί.

“Η απαγόρευση εξόδου από την κατοικία για να περάσει κανείς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, η οποία ίσχυε όλη την ημέρα, αποτελούσε σοβαρή καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αποδεκτών”, αποφάνθηκαν οι δικαστές.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου ανακοίνωσε στη συνέχεια την επιστροφή των αδικαιολόγητα επιβληθέντων προστίμων – αλλά μόνο αφού ήταν διαθέσιμη η γραπτή αιτιολογία της απόφασης του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου.

Συνολικά, περίπου 22.000 πρόστιμα είχαν επιβληθεί σε ολόκληρη τη Βαυαρία κατά την επίμαχη περίοδο, από την 1η έως τις 19 Απριλίου 2020, για παραβιάσεις του τότε περιορισμού εξόδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το dpa, μόνο ορισμένοι από τους θιγόμενους -ο ακριβής αριθμός δεν είναι σαφής- μπορούν να ελπίζουν σε αποπληρωμή.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.