Προϋπολογισμός 2023: Το γερμανικό νοικοκυριό είναι υπό σκιά

476 δισεκατομμύρια ευρώ σε 3289 σελίδες: Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2023 είναι βαρύς. Η εβδομάδα του προϋπολογισμού αρχίζει σήμερα. Πού είναι οι προτεραιότητες; Τι γίνεται με το φρένο του χρέους;

Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος περιλαμβάνει 3289 σελίδες. Στήλες με αριθμούς και επεξηγήσεις για κάθε υπουργείο, για τα έσοδα, τις δαπάνες, το δανεισμό και τις επιβαρύνσεις από τόκους.

Για τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ένα πράγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω όλων αυτών των αριθμών – η συμμόρφωση με την κεντρική προεκλογική υπόσχεση του FDP: “Ο προϋπολογισμός του 2023 συμμορφώνεται με το φρένο χρέους του βασικού νόμου”, δήλωσε πρόσφατα ο Λίντνερ, αφού η επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag είχε εκδώσει τον προϋπολογισμό του 2023 στην τελική του μορφή.

Ωστόσο, ο Λίντνερ επιδόθηκε ταυτόχρονα σε ακροβασίες λέξεων: “Ο τακτικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός δείχνει πώς θα αντιμετώπιζε ο συνασπισμός τα δημόσια οικονομικά, αν δεν υπήρχαν οι ειδικές επιβαρύνσεις που προκαλεί η κρίση”.

Διότι τα “ειδικά βάρη που σχετίζονται με την κρίση” έχουν σε μεγάλο βαθμό μεταφερθεί στα ειδικά ταμεία που χρηματοδοτούνται από το χρέος – παρακάμπτοντας τον πραγματικό προϋπολογισμό.

100 δισεκατομμύρια ευρώ για την Bundeswehr και 200 δισεκατομμύρια ευρώ για τη λεγόμενη αμυντική ομπρέλα για να χρηματοδοτηθούν, για παράδειγμα, τα σχεδιαζόμενα φρένα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, το “διπλό χτύπημα” του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Ο Christian Haase, ο εκπρόσωπος για την πολιτική του προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του Lindner όχι εντελώς ειλικρινή λόγω των ειδικών περιουσιακών στοιχείων.

“Η Γερμανία αναλαμβάνει φυσικά τώρα ένα αρκετά μεγάλο ποσό χρέους. Και αυτό θα μας επιβαρύνει και στο μέλλον”.

Φρένο χρέους με οικονομική συνιστώσα

Το φρένο χρέους συμπεριλήφθηκε στο σύνταγμα το 2011. Περιορίζει το περιθώριο του γερμανικού κράτους να συνάπτει δάνεια.

Με την έναρξη της πανδημίας, το φρένο του χρέους ανεστάλη το 2020 – τρία συνεχόμενα έτη. Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κράτος πήρε δάνεια όσο ποτέ άλλοτε.

Σχεδόν 140 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στον τρέχοντα προϋπολογισμό. 45 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να δανειστούν το επόμενο έτος – όσα επιτρέπει το φρένο χρέους.

Και αυτό είναι απροσδόκητα πολύ, καθώς το φρένο χρέους έχει ενσωματωμένη μια κυκλική συνιστώσα.

Σε περίπτωση επικείμενης ύφεσης, όπως προβλέπεται για το επόμενο έτος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέπεται να αναλάβει μεγαλύτερο χρέος από ό,τι σε περίοδο ανάκαμψης.

Ο πολιτικός του CDU για τον προϋπολογισμό Haase θα ήθελε να δει περισσότερες προσπάθειες εξοικονόμησης από τον συνασπισμό: “Δεν συμβαίνει τίποτα παράνομο. Αλλά η δυνατότητα ανάληψης χρέους δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αναλάβετε”.

Επίδομα στέγασης, επίδομα δαπανών θέρμανσης, επίδομα πολίτη

476 δισεκατομμύρια ευρώ θέλει να δαπανήσει ο Λίντνερ το επόμενο έτος. Αυτό είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι φέτος.

Με την προσαρμογή του φόρου εισοδήματος στον πληθωρισμό, οι εργαζόμενοι θα κρατήσουν περισσότερα χρήματα, η μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης και το επίδομα θέρμανσης θα ωφελήσουν τους άπορους. Επιπλέον, το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί.

Το εισόδημα του πολίτη, το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, είναι επίσης πιθανό να έχει αντίκτυπο. Ο κ. Λίντνερ μιλάει για μια βιώσιμη οικονομική πολιτική με ταυτόχρονη ανακούφιση του πληθυσμού και αλληλέγγυα βοήθεια για τους απόρους.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους που αναμένεται να προκύψει στη Γερμανία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει μεταφερθεί στα ειδικά περιουσιακά στοιχεία της Bundeswehr και της αμυντικής ομπρέλας, τα οποία ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ειδικά κονδύλια πρέπει να αποπληρωθούν σταδιακά από το 2031 – συμπεριλαμβανομένων των τόκων.

Στο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (ΤΟΣ) για την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης, θα μπορούσαν ήδη να προκύψουν δαπάνες για τόκους ύψους έως και 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το επόμενο έτος.

Ακριβά επιτόκια

Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά: ο δανεισμός κοστίζει πλέον πραγματικά χρήματα. Στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2023 έχουν προϋπολογιστεί 39 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τόκους. Το 2021, το ποσό αυτό ήταν λίγο κάτω από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Για σύγκριση: ο προϋπολογισμός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας ανέρχεται σε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το κόστος των τόκων υπερβαίνει σαφώς τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την εκπαίδευση και την έρευνα.

Τι αξίζει τότε το φρένο του χρέους;

Από τη σκοπιά του Otto Fricke, του δημοσιονομικού εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, έχει κυρίως πειθαρχικό αποτέλεσμα – ιδίως με το βλέμμα στο μέλλον. Εξάλλου, όλα τα υπουργεία ζητούν πάντα δαπάνες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.