Σε κανένα άλλο κρατίδιο δεν εργάζονται τόσο λίγες γυναίκες…

Ποιο σούπερ μάρκετ έχει το πιο αφιλόξενο προσωπικό;

Τα παιδιά δικαιούνται μια θέση φροντίδας, αλλά υπάρχουν πάρα πολύ λίγες. Η μιζέρια είναι χειρότερη σε αυτό το ομοσπονδιακό γερμανικό κρατίδιο….

Σύμφωνα με το Εργατικό Επιμελητήριο της Βρέμης, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβιβαστεί η εργασία με την οικογενειακή ζωή στην πόλη-κράτος.

“Σε κανένα άλλο ομόσπονδο κρατίδιο δεν εργάζονται τόσο λίγες γυναίκες και δεν υπάρχουν τόσο λίγες μητέρες”, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Εργατικού Επιμελητηρίου, Peer Rosenthal, σε επιστολή.

Το χάσμα στη φροντίδα των παιδιών δεν είναι πουθενά τόσο μεγάλο όσο στη Βρέμη, είπε.

“Η κυβέρνηση του κρατιδίου πρέπει να το αλλάξει αυτό σε όλες τις υπηρεσίες κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο”, απαίτησε ο Rosenthal.

Το Εργατικό Επιμελητήριο επέκρινε επίσης το γεγονός ότι οι ώρες λειτουργίας των παιδικών σταθμών στην πόλη της Βρέμης είναι συγκριτικά σύντομες.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι εγκαταστάσεις στη Βρέμη ήταν ανοιχτές για περισσότερες από οκτώ ώρες κατά μέσο όρο το 2021.

Συγκρίσιμες πόλεις είχαν μεγαλύτερες ώρες λειτουργίας.

“Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία τουλάχιστον δύο παιδικών σταθμών με διευρυμένο ωράριο σε κάθε συνοικία της πόλης εντός αυτής της νομοθετικής περιόδου”, δήλωσε το επιμελητήριο.

“Το κενό στην παιδική φροντίδα είναι ιδιαίτερα μεγάλο”

Ένας άλλος λόγος είναι “το ιδιαίτερα μεγάλο κενό παιδικής φροντίδας στο κρατίδιο”.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, μόλις το ένα τρίτο του συνόλου των παιδιών κάτω των τριών ετών θα έχει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό, αν και τα μισά παιδιά θα έχουν ανάγκη από έναν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εργατικού Επιμελητηρίου.

Και: αν και όλοι οι γονείς με παιδιά χρειάζονταν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό, μόνο το 88% είχε θέση σε αντίστοιχη δομή.

Παρόλο που όλα τα παιδιά έχουν νόμιμο δικαίωμα σε έναν χώρο ημερήσιας φροντίδας, δεν μπορούν όλα να τον αξιοποιήσουν επειδή δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις, εξήγησε ο Rosenthal.

Η συνέπεια είναι “καταστροφική για τους γονείς”.

Το δίλημμα “εμποδίζει την πορεία προς την επαγγελματική και οικονομική ανεξαρτησία ιδίως των μητέρων”, δήλωσε ο Rosenthal.

Το Εργατικό Επιμελητήριο είναι μοναδικό στη Βρέμη. Παρόμοιος θεσμός υπάρχει στη Γερμανία μόνο στο Saarland.

Όλοι οι εξαρτημένοι εργαζόμενοι στο μικρότερο ομόσπονδο κρατίδιο είναι αυτόματα μέλη του επιμελητηρίου.

Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και συμβουλεύει τους εργαζόμενους σε νομικά και φορολογικά θέματα.

Σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, τα καθήκοντα αυτά ασκούν οι κοινωνικές ενώσεις και οι ενώσεις φορολογίας μισθωτών υπηρεσιών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης