Σολτς: Επίσκεψη στην Τουρκία και συνάντηση με Ερντογάν στις 14 Μαρτίου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Σολτς θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτσογκ.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα κέρδη για Ισραήλ και Τουρκία

Η ανάγκη εξεύρεσης ενδιαμέσων που να μπορούν να μιλήσουν με σχετική αξιοπιστία τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, αλλά και να ανήκουν στην ευρύτερη δυτική αρχιτεκτονική ασφαλείας, έχει αναδείξει τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία και το Ισραήλ.

Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η σφοδρότατη αντίδραση της Δύσης εκ των πραγμάτων οδηγούν σε σύγκλιση των περιφερειακών συμφερόντων Τουρκίας και Ισραήλ, δύο χωρών που αφενός διατηρούν σχέσεις με την Ουάσιγκτον (έστω και –στην περίπτωση της Άγκυρας– τραυματισμένες), αφετέρου τα άμεσα εθνικά τους συμφέροντα, εν προκειμένω η κατάσταση στη Συρία, έχουν μετατρέψει τη συνεννόηση με τη Μόσχα σε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Η Αθήνα παρακολουθεί αυτήν την εκ των συνθηκών προσέγγιση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία και προσαρμόζεται αναλόγως, καθώς ούτε οι διαφορές με την Άγκυρα έχουν εκλείψει λόγω της ουκρανικής κρίσης ούτε όμως και η πολύ στενή συνεργασία με την Ιερουσαλήμ μετέπεσε σε μικρότερης αξίας προτεραιότητα.

Δεδομένης της θέσης της Ελλάδας εντός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, οι δυνατότητες ελιγμών είναι πολύ πιο περιορισμένες, κάτι που εκ των πραγμάτων περιπλέκει έτι περαιτέρω τις περιφερειακές δυναμικές.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.