Νέο σχέδιο: Δυνατοί οι περιορισμοί σε hotspot στη Γερμανία

Από τις 20 Μαρτίου, οι περισσότεροι περιορισμοί της πανδημίας θα καταργηθούν σε εθνικό επίπεδο – αλλά στα λεγόμενα hotspot, τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες. Ο υπουργός Υγείας Lauterbach και ο υπουργός Δικαιοσύνης Buschmann συμφώνησαν σχετικά.

Μια περίπου εβδομάδα πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής ομοσπονδίας-κρατιδίων, μια συμφωνία της κυβέρνησης για το πώς θα προχωρήσει η κρίση της πανδημίας επιτεύχθηκε ήδη για τις 20 Μαρτίου και μετά.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach και ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τον νέο νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, όπως δήλωσαν και οι δύο στο “Morgenmagazin” του ZDF.

Τι σημαίνει το ακριβό φυσικό αέριο για τους πολίτες στη Βαυαρία;

Σε παγγερμανικό επίπεδο, οι περισσότεροι περιορισμοί πρόκειται να καταργηθούν – αλλά ταυτόχρονα, τα ομόσπονδα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν ή να διατηρήσουν αυστηρότερα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.

Η τροποποίηση του νόμου είναι απαραίτητη, διότι ο ισχύων νόμος για τον έλεγχο των λοιμώξεων του SPD, των Πρασίνων και του FDP προβλέπει ότι τα μέτρα που είναι δυνατόν να ληφθούν για τα ομόσπονδα κρατίδια λήγουν στις 19 Μαρτίου.

Ο νέος κανονισμός θα ισχύσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων είχαν ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιτρέψει στα κρατίδια να αντιδράσουν σε μια κλιμάκωση της κατάστασης.

Lauterbach: “Δεν είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τα πάντα”

Ο Buschmann εξήγησε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν “σχεδόν καθόλου περιορισμοί στη φυσιολογική καθημερινή ζωή των ανθρώπων”. Προβλέπονται εξαιρέσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κάπου και ευπαθείς ομάδες ατόμων.

Εκεί, θα διατηρηθεί η δυνατότητα χρήσης μασκών και η εφαρμογή τεστ. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίσης, οι μάσκες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές. “Διαφορετικά θα έχουμε κανονικότητα”.

Σύμφωνα με τον Lauterbach, τα τεστ μπορούν επίσης να συνεχιστούν στα σχολεία. “Ορισμένα βασικά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν”, τόνισε.

Νέος “κανονισμός hotspot”

Πρόκειται να εισαχθεί εκ νέου ένας “κανονισμός για τα hotspot”. Εάν “υπάρχει μια επικίνδυνη ή νέα παραλλαγή του ιού” ή εάν το τοπικό σύστημα υγείας απειλείται με υπερφόρτωση, θα μπορούσαν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, δήλωσε ο Bushman.

Αυτό θα αποτελούσε έναν “ιδανικό συμβιβασμό για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ομαλότητας για τους πολίτες, αφενός, και αφετέρου για να είναι σε θέση να δράσουν εάν υπάρχει πράγματι μια συγκεκριμένη επικίνδυνη κατάσταση”.

Σύμφωνα με τον Lauterbach, στο μέλλον τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσα περαιτέρω μέτρα “εάν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός ή και αυξανόμενος” και ακόμη και εάν η νοσοκομειακή περίθαλψη βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με ψήφισμα του αντίστοιχου κρατικού κοινοβουλίου, για παράδειγμα, θα μπορούσαν στη συνέχεια να διαταχθούν γενικοί κανόνες χρήσης μάσκας, υγιεινής, ρύθμιση 2G και 3G με υποχρεωτικό εμβολιασμό ή τεστ.

Αυτό θα παρέχει ένα σύνολο μέσων “με τα οποία τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν να αντιδρούν άμεσα σε νέες εστίες ή σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων”.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι τα κοινοβούλια των κρατιδίων μπορούν να καθορίζουν τον “συγκεκριμένο κίνδυνο μιας δυναμικά εξαπλούμενης κατάστασης μόλυνσης”.

Τότε θα θεσπίζονται μέτρα – εκτός από τις υποχρεώσεις χρήσης μάσκας, θα μπορούσαν να επιβληθούν και οι κανόνες 2G και 3G καθώς και οι κανόνες τήρησης αποστάσεων.

Σύμφωνα με αυτό, η κατάσταση κινδύνου μπορεί να υφίσταται σε περίπτωση ιδιαίτερα υψηλού αριθμού μολύνσεων ή εξάπλωσης μιας σημαντικά πιο παθογόνου παραλλαγής του ιού.

Σύμφωνα με το dpa, το σχέδιο που συμφωνήθηκε από τους Lauterbach και Buschmann για τις παρατάξεις του συνασπισμού SPD, Πρασίνων και FDP πρόκειται επίσης να υποβληθεί στη Bundestag για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Καθεστώς ανάρρωσης: καθορισμός από τον υπουργό Υγείας

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι ο ίδιος ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας θα καθορίζει στο μέλλον το καθεστώς ανάρρωσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από το υπουργικό συμβούλιο και το Bundesrat.

Αυτό αντιστρέφει μια αμφιλεγόμενη τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι προσδιορισμοί του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) εφαρμόζονται άμεσα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το καθεστώς ανάρρωσης παραμένει σταθερό στις 90 ημέρες, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.

Το διοικητικό δικαστήριο της Βαυαρίας είχε πρόσφατα αποφανθεί ότι η προηγούμενη νομική βάση για τη συντόμευση του καθεστώτος ανάρρωσης μετά από μόλυνση με κορωνοϊό ήταν “κατά πάσα πιθανότητα παράνομη και επομένως άκυρη”. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν επέκρινε τη διάρκεια του καθεστώτος ανάρρωσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης