Στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία στη Γερμανία

Υπερπλήρεις αίθουσες ασθενών, πολυήμερη παραμονή στα επείγοντα περιστατικά, μεταφορά άρρωστων μωρών σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων: το σημερινό κύμα λοιμώξεων από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) στη Γερμανία ωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομεία στα όριά τους.

Η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής (Divi) δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει μια “ασφυκτική κατάσταση” στις μονάδες εντατικής θεραπείας των παιδιών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ένα κύμα λοιμώξεων από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) αναμένεται κάθε χρόνο ήδη από το φθινόπωρο.

Ωστόσο φέτος “υπάρχουν συνολικά όλο και λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια παιδιατρικών νοσοκομείων”, καθώς και έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, εξήγησε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της Divi Florian Hoffmann στην εκπομπή Morgenmagazin του ZDF.

Χαρακτηριστική είναι μια περίπτωση όπου όλα τα κρεβάτια ήταν γεμάτα και ένα παιδί μεταφέρθηκε από την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου (MHH) στο Μαγδεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής, μια απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων.

“Οι συνάδελφοί μου είχαν καλέσει 21 κλινικές”, δήλωσε στο DPA η Gesine Hansen, ιατρική διευθύντρια της κλινικής παιδιατρικής πνευμονολογίας, αλλεργιολογίας και νεογνολογίας της MHH.

Το παιδί, που ήταν περίπου ενός έτους, είχε λοίμωξη από RSV, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ιδίως για τα μωρά και τα παιδιά με προϋπάρχουσες παθήσεις.

Τα παιδία στη Γερμανία είναι ευάλωτα στις λοιμώξεις

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία είναι τώρα γεμάτα, επειδή τα παιδιά είχαν ελάχιστη κοινωνική επαφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα είναι ευάλωτα στις λοιμώξεις.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), εκτιμάται ότι 5.6 σοβαρές περιπτώσεις αναπνευστικής νόσου RSV εμφανίζονται παγκοσμίως ανά 1.000 παιδιά κατά τους δώδεκα μήνες μετά τη γέννηση.

Εντός του πρώτου έτους της ζωής, το 50 έως 70 τοις εκατό τυπικά θα έχει υποστεί τουλάχιστον μία λοίμωξη με RSV, και μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους της ζωής, σχεδόν όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν υποστεί τουλάχιστον μία λοίμωξη.

Στον απόηχο των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19, ωστόσο, πολλές τέτοιες λοιμώξεις τελικά δεν εμφανίστηκαν.

Σε σημείο κατάρρευσης οι παιδιατρικές πτέρυγες στη Γερμανία

Σύμφωνα με τον Divi, σχεδόν καμία κλινική δεν διέθετε δωρεάν κούνια ή δωρεάν κρεβάτι παιδιατρικής εντατικής θεραπείας τις τελευταίες ημέρες.

“Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στην εντατική για μέρες”, δήλωσε ο Χόφμαν.

Ωστόσο, το αποκορύφωμα του σημερινού κύματος αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά δεν έχει σε καμία περίπτωση επιτευχθεί, δήλωσε ο Hoffmann.

“Η κατάσταση στα ιατρεία και τις κλινικές θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες”.

“Βρισκόμαστε ήδη στο σημείο κατάρρευσης”, δήλωσε ο Matthias Keller, επικεφαλής του νοσοκομείου Παίδων Dritter Orden Passau.

Τα δωμάτια είναι συχνά διπλά κατειλημμένα, είπε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχαν πολύ λίγες οθόνες και δεν επαρκούσε ο εξοπλισμός για την αναπνευστική υποστήριξη.

“Ορισμένα δωμάτια ασθενών είναι σαν αποθήκες κρεβατιών, όπου πρέπει πραγματικά να συρθείς πάνω από τα κρεβάτια για να φτάσεις στο άρρωστο παιδί, επειδή το κρεβάτι των γονέων είναι ευθυγραμμισμένο με το κρεβάτι του ασθενούς”, δήλωσε ο Κέλερ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Νοτιογερμανικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής.

Αυτό έχει εκτεταμένες συνέπειες για άλλα μικρά παιδιά που χρειάζονται θεραπεία.

Όταν ένα βρέφος που μόλις έχει συνέλθει εισάγεται σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο που στην πραγματικότητα είναι πλήρως κατειλημμένο, ένα τρίχρονο παιδί πρέπει να περιμένει εκεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα για την επείγουσα καρδιοχειρουργική επέμβαση που χρειάζεται.

Ευθύνη των πολιτικών η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Γερμανίας

Ένα κύμα λοιμώξεων διαρκεί συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες. Στη Βαυαρία, την Κάτω Σαξονία και το Βερολίνο, καθώς και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι κλινικές αναφέρουν μια “εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση”, ανέφερε την Πέμπτη η Divi.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, για παράδειγμα, βιώνει ένα κύμα γρίπης μεταξύ των νεαρών ασθενών του εκτός από το κύμα RSV, το οποίο “προκαλεί μαζικά προβλήματα κυρίως στα παιδιά μέχρι την ηλικία του δημοτικού σχολείου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τομπίας Ποτ.

Στη Ρηνανία, “όλα τα κρεβάτια είναι εντελώς γεμάτα” κατά διαστήματα, δήλωσε ο Jörg Dötsch, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής.

Ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα περιστατικά έξι έως επτά ωρών δεν είναι ασυνήθιστος, λέει.

“Είναι πολύ δυσάρεστο όταν τα παιδιά και οι οικογένειές τους πρέπει ουσιαστικά να κατασκηνώσουν στα επείγοντα περιστατικά”, λέει ο Dötsch, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της Κλινικής Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας.

Ποιες είναι οι λύσεις;

Στη συνάντησή τους την Πέμπτη στο Αμβούργο, γιατροί εντατικής θεραπείας και νοσηλευτές εντατικής θεραπείας θα συζητήσουν προσεγγίσεις για την επίλυση της κρίσης.

Μια λύση μπορεί να είναι η προσωρινή μεταφορά νοσηλευτικού προσωπικού από εγκαταστάσεις ενηλίκων στα νοσοκομεία για παιδιά, λέει ο Hoffmann, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος γιατρός στο νοσοκομείο για παιδιά Dr. von Hauner του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Αλλά πάνω απ’ όλα, λέει, πρέπει να εκπαιδευτεί πολύ περισσότερο παιδιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό. “Πρέπει να ενισχύσουμε τη νοσηλευτική”, εξηγεί. “Μόνο τότε έχουμε μια ευκαιρία”.

Άλλοι είπαν ότι πρέπει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στην παιδιατρική ιατρική και τα εμβόλια, ακόμη και αν είναι λιγότερο κερδοφόρα.

“Το γεγονός ότι οι ζωές των παιδιών βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο είναι ευθύνη των πολιτικών”, δήλωσε ο Jakob Maske, εκπρόσωπος της Επαγγελματικής Ένωσης Παιδιάτρων και Εφήβων.

“Στις μέρες μας η ιατρική πρέπει να είναι κερδοφόρα – όχι να θεραπεύει ασθένειες, αλλά να βγάζει χρήματα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.