“Σταδιακή κατάργηση των μετρητών”: Η ΕΕ ζητά αυστηρό όριο

Η υφέρπουσα κατάργηση των μετρητών κερδίζει έδαφος, φοβάται ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Άλμπερτ Φούρακερ. Αναφέρεται στα σχέδια της ΕΕ για την καθιέρωση ενός ορίου μετρητών. Τι θέλει να κάνει το βαυαρικό κρατίδιο γι’ αυτό.

Ειδικά σε περιόδους πληθωρισμού και οικονομικής αστάθειας, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία προτιμούν τα μετρητά.

Η αξία των μετρητών μειώνεται παρ’ όλα αυτά. Αλλά πολλοί πολίτες εκτιμούν την αίσθηση ότι έχουν τα χαρτονομίσματα στα χέρια τους.

Μεταξύ άλλων, επειδή η εμπιστοσύνη στις τράπεζες έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια λόγω των πτωχεύσεων και των κρίσεων μεμονωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, υπάρχει η ανεξαρτησία από την τεχνική υποδομή όταν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο πορτοφόλι.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βάλει τέλος στην υπερβολική κατοχή μετρητών.

Το Κοινοβούλιο ζητά να τεθεί στο μέλλον όριο μετρητών 7.000 ευρώ στις επιχειρηματικές συναλλαγές, αφού τα κράτη μέλη συμφώνησαν μόλις πρόσφατα στην πρόταση για όριο μετρητών 10.000 ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ένα επιχείρημα για αυτό είναι η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Άλμπερτ Φούρακερ αντιμετωπίζει επικριτικά την εξέλιξη αυτή.

Φοβάται μια “υφέρπουσα κατάργηση των μετρητών, η οποία αποκτά περαιτέρω δυναμική” στην προσπάθεια αυτή.

Το κρατίδιο τάσσεται συνεπώς σαφώς κατά των σχεδίων της ΕΕ. Ο Füracker ξεκαθαρίζει: “Τα μετρητά είναι η επινόηση της ελευθερίας: είναι γρήγορα, άμεσα και απτά, προστατεύουν την ιδιωτική ζωή και είναι ανεξάρτητα από την τεχνική υποδομή”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας περιορισμός των μετρητών θα ήταν “εντελώς δυσανάλογος” και θα περιόριζε τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελευθερία.

Η υπουργός Ευρώπης της Βαυαρίας, Melanie Huml, έχει παρόμοια άποψη.

Εξηγεί: “Εδώ και χρόνια, η Βαυαρία αντιτίθεται σθεναρά σε ένα όριο μετρητών και σε μια υφέρπουσα κατάργηση των μετρητών”.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σχεδόν για κάθε χρηματική συναλλαγή χωρίς μετρητά, ο έμπορος πρέπει να καταβάλει ένα τέλος στην αντίστοιχη τράπεζα, η οποία το τιμολογεί στα προϊόντα της.

Σύμφωνα με την Huml, αυτό θα οδηγούσε σε κρυφή αύξηση των τιμών εις βάρος των καταναλωτών.

Η υπουργός θέλει τώρα να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για το υψηλότερο δυνατό ανώτατο όριο μετρητών.

Ο Füracker έχει επίσης ένα ξεκάθαρο αίτημα, το οποίο όμως απευθύνει απευθείας στον Christian Lindner και την κυβέρνηση του συνασπισμού “Εάν ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών εννοεί πραγματικά σοβαρά τις δημόσιες δηλώσεις του υπέρ των μετρητών, τότε πρέπει να σταθεί στο ύψος της συναδέλφου του στο υπουργικό συμβούλιο Faeser και να αντιταχθεί σαφώς στο ανώτατο όριο μετρητών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο της ΕΕ”.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει σε έναν νέο κανονισμό για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο οποίος προβλέπει ένα ανώτατο όριο 10.000 ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ για πληρωμές σε μετρητά σε επιχειρηματικές συναλλαγές.

Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο λόγω διαφορετικών θέσεων εντός της κυβέρνησης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης