Τα ελβετικά τρένα στην ώρα τους κατά 93%

Newsroom

Διακοπή δρομολογίων DB από τον ελβετικό σιδηρόδρομο λόγω καθυστερήσεων

Οι Σιδηρόδρομοι της Ελβετίας θέλουν να γίνουν καλύτεροι. Οι μηχανοδηγοί αποκτούν μια νέα οθόνη, που τους ενημερώνει ακόμα και για καθυστερήσεις δευτερολέπτων!

Οι Ελβετικοί Σιδηρόδρομοι SBB είναι διάσημοι για την ακρίβειά τους: Το 93% όλων των τρένων έφτασαν το 2022 εγκαίρως στον προορισμό τους με τις καθυστερήσεις να μην υπερβαίνουν τα 3 λεπτά.

Στο περιφερειακό τρένο από τη Ζυρίχη στο Άραου ο μηχανοδηγός βλέπει στην οθόνη ότι η αμαξοστοιχία θα φθάσει στον προορισμό της νωρίτερα και ενημερώνει σχετικά τους επιβάτες από τα μεγάφωνα:

«Σύμφωνα με την οθόνη εισερχόμαστε στο σταθμό μισό λεπτό νωρίτερα, 34 δευτερόλεπτα για την ακρίβεια.

Προσφέρουμε μια ακόμα υπηρεσία στους επιβάτες φθάνοντας λίγο νωρίτερα, αλλά όχι τόσο νωρίς ώστε να πέσουμε πάνω στο προπορευόμενο τρένο. Οπότε όλα τέλεια!»

Στόχος των Ελβετικών Σιδηροδρόμων είναι η τελειότητα. Στην επίτευξή του συμβάλλει η νέα οθόνη στο πιλοτήριο των αμαξοστοιχιών.

Όμως τα ελβετικά τρένα δεν θέλουν μόνο να τηρούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα και να έχουν ικανοποιημένους πελάτες. Επιδιώκουν παράλληλα να εξοικονομούν ενέργεια.

Ο ειδικός σε ζητήματα ενέργειας στους Ελβετικούς Σιδηροδρόμους Ματίας Τούχσμιτ εξηγεί ότι λιγότερα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις των συρμών, που ζυγίζουν τόνους, περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας:

«Όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του αέρα. Επομένως, αν μπορούμε να φθάσουμε στον προορισμό με την χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα τόσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομείται».

Η Ελβετία διαθέτει πενταπλάσια ποσά για τρένα από τη Γερμανία

Οι μηχανοδηγοί μπορούν να συγκρίνουν στην οθόνη τους την πραγματική με τη βέλτιστη ταχύτητα, με την οποία διασφαλίζεται η έγκαιρη άφιξη στον προορισμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ο μηχανοδηγός ενημερώνεται για τυχόν καθυστερήσεις.

Χάρη στα νέα τεχνολογικά συστήματα οι Ελβετικοί Σιδηρόδρομοι θέλουν να διασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στα τρένα τους αγγίζοντας ίσως και το 100%.

Οι Ελβετικοί Σιδηρόδρομοι ενδέχεται να μπορούσαν να αποτελέσουν υπόδειγμα και για τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα με τις καθυστερήσεις.

Η απάντηση του ειδικού Ματίας Τούχσμιτ είναι ευγενική: «Η τεχνολογία μπορεί να εξαχθεί στο εξωτερικό. Εδώ που τα λέμε όμως δεν πρόκειται και για καμία τρομερή ιδέα. Η δυσκολία έγκειται στην υλοποίηση. Νομίζω ότι εδώ τα πράγματα για τους Ελβετικούς Σιδηροδρόμους είναι ευκολότερα από ότι για τους Γερμανικούς».

Το γεγονός ότι οι Ελβετικοί Σιδηρόδρομοι λειτουργούν αποδοτικότερα οφείλεται πιθανότατα και στο ότι η Ελβετία επενδύει πενταπλάσια ποσά στα τρένα από την Γερμανία.

Το 2020 η Ελβετία επένδυσε 440 ευρώ ανά κάτοικο στις σιδηροδρομικές υποδομές, ενώ η Γερμανία μόλις 88 ευρώ.

Πηγή: DW

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης