Το τέλος των καρτών Maestro: Τι αλλάζει για τους καταναλωτές;

Το λογότυπο Maestro εξαφανίζεται, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τίποτα δεν θα αλλάξει όταν κάνετε αγορές με χρεωστική κάρτα…

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της προστασίας των καταναλωτών φοβούνται ότι οι χρεώσεις για τους λιανοπωλητές θα μπορούσαν να αυξηθούν – στο τέλος, θα είναι οι καταναλωτές αυτοί που θα πληρώσουν.

Επί του παρόντος, οι τράπεζες και τα ταμιευτήρια αποστέλλουν πλαστικές κάρτες που δεν έχουν πλέον το λογότυπο Maestro στην μπροστινή πλευρά.

Ο λόγος: Την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, το σύστημα χρέωσης που επεξεργάζεται τις πληρωμές θα αλλάξει. Το σύστημα πληρωμών Maestro θα αντικατασταθεί. Αλλά η Girocard, πιο γνωστή ως κάρτα ΕΚ, θα παραμείνει.

Σε αντίθεση με την πιστωτική κάρτα, η Girocard είναι μια “χρεωστική κάρτα”

Ο Bernd Ohlmann του βαυαρικού εμπορικού συνδέσμου HDE αναφέρει: “Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι: ούτε για το λιανικό εμπόριο στη Βαυαρία θα αλλάξει κάτι. Τα τερματικά μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε για τους πελάτες”.

Στα ΑΤΜ, επίσης, όλα παραμένουν τα ίδια. Η νέα κάρτα είναι – όπως και πριν – μια λεγόμενη χρεωστική κάρτα.

Η διαφορά σε σχέση με την πιστωτική κάρτα: Όταν πραγματοποιούνται πληρωμές, ο τρεχούμενος λογαριασμός χρεώνεται αμέσως και το αντίστοιχο ποσό χρεώνεται άμεσα, όπως και πριν.

Με μια πιστωτική κάρτα, από την άλλη πλευρά, όλες οι μηνιαίες πληρωμές εισπράττονται και στη συνέχεια χρεώνονται ταυτόχρονα από τον τρεχούμενο λογαριασμό.

Πληρωμές μέσω διαδικτύου ευκολότερες με τη νέα Girocard

Αυτό που θα είναι εύκολο για τους πελάτες στο μέλλον είναι οι online αγορές εξηγεί ο Sebastian Sippel της Stadtsparkasse München:

“Με τη νέα λειτουργία, Mastercard Debit, μπορείτε να πληρώνετε πολύ εύκολα στο διαδίκτυο και δεν χρειάζεστε πλέον πολλές κάρτες, αλλά μόνο μία”, λέει ο Sippel.

Όπως και η πιστωτική κάρτα, η νέα Girocard έχει έναν 16ψήφιο αριθμό και έναν κωδικό στο πίσω μέρος, ο οποίος συνήθως ζητείται κατά τις ηλεκτρονικές αγορές.

Πληρωμή στο εξωτερικό

Η νέα Girocard με τη χρεωστική λειτουργία ισχύει παγκοσμίως. Ο Dr. Andreas Martin από την Deutsche Kreditwirtschaft, μια ένωση όλων των τραπεζών, ταμιευτηρίων, Volks- και Raiffeisenbanken, εξηγεί:

“Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την παραδοσιακή Girocard, η οποία δεν γινόταν αποδεκτή από όλους τους εμπόρους ή τα ΑΤΜ με το παραδοσιακό λογότυπο Maestro”.

Αντίθετα, όμως, οι καταναλωτές εξακολουθούν να χρειάζονται οπωσδήποτε τη λειτουργία Girocard για τις εγχώριες πληρωμές.

Οι καθαρές χρεωστικές κάρτες Mastercard ή VISA δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα τερματικά για πληρωμές στη Γερμανία.

Οι υποστηρικτές της προστασίας των καταναλωτών φοβούνται αυξήσεις τιμών

Η νέα κάρτα δεν είναι πλέον η αρχική Girocard, αλλά “είναι στην πραγματικότητα σαν μια πιστωτική κάρτα χωρίς πιστωτικό όριο, επειδή μπορείτε να χρεώνετε μόνο όσο καλύπτεται ο λογαριασμός σας.

Και αυτή δεν είναι μια πραγματική πιστωτική κάρτα”, λέει ο Sascha Straub.

Φοβάται ότι οι έμποροι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερες χρεώσεις εάν χρησιμοποιηθεί αυτή η κάρτα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κόστος να μετακυλιστεί στους πελάτες, λέει ο συνήγορος του καταναλωτή.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.