Το ποσοστό καπνίσματος στη Γερμανία αυξήθηκε απότομα

Μια έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των καπνιστών στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά από την αρχή της πανδημίας. Περίπου το ένα τέταρτο περισσότερων ανθρώπων ξεκινούν το κάπνισμα τώρα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι πολλοί πρώην καπνιστές ιδίως έχουν υποτροπιάσει.

Σύμφωνα με μια μακροχρόνια μελέτη, ο αριθμός των καπνιστών στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από το ένα τρίτο (34,5%) των ατόμων ηλικίας 14 ετών και άνω, σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική “Γερμανική Έρευνα για την Καπνιστική Συμπεριφορά” (Debra).

Πριν από την πανδημία (αρχές του 2020), το ποσοστό αυτό εξακολουθούσε να είναι περίπου 27%. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ένα τέταρτο περισσότεροι άνθρωποι καπνίζουν από ό,τι λίγο πριν από την πανδημία.

Πιθανώς πολλοί πρώην καπνιστές που έχουν υποτροπιάσει

Πρόκειται για μια τρομακτική εξέλιξη, δήλωσε ο επιδημιολόγος και διευθυντής του Debra Daniel Kotz στην Deutsche Presse-Agentur.

Ο Kotz, ο οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής εστίασης στον εθισμό στο Κέντρο Υγείας και Κοινωνίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ντίσελντορφ, αποδίδει την τάση αυτή κυρίως στην υποτροπή των πρώην καπνιστών που άρχισαν ξανά το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, εξακολουθεί να παρατηρείται ότι πολλοί νέοι στη Γερμανία δεν άρχισαν ποτέ να καπνίζουν – σε αντίθεση με τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90.

Λιγότεροι νέοι καπνιστές

“Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι νέοι καπνίζουν”, λέει η Christina Rummel, διευθύνουσα σύμβουλος του Γερμανικού Κέντρου για Θέματα Εξάρτησης (DHS) στο Hamm της Βεστφαλίας. “Δυστυχώς, σήμερα παρατηρούμε την αντίθετη τάση μεταξύ των ενηλίκων.

Γι’ αυτό υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε. Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά. “Εκεί, η πώληση τσιγάρων πρόκειται να απαγορευτεί εντελώς μακροπρόθεσμα”.

Για την Christina Rummel, η βιώσιμη μείωση της κατανάλωσης καπνού θα πρέπει επίσης να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής υγείας στη Γερμανία.

Η Katrin Schaller από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη τονίζει ότι η πρόσφατη αύξηση του ποσοστού των καπνιστών δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα.

“Οι κατασκευαστές εξακολουθούν να επιτρέπεται να διαφημίζουν τα θανατηφόρα προϊόντα τους στα σημεία πώλησης και να τα πωλούν όλο το εικοσιτετράωρο από πολυάριθμους αυτόματους πωλητές”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.