Γιατί τα τρόφιμα παραμένουν ακριβά παρά την πτώση του πληθωρισμού

10 τρόποι για λιγότερα χρήματα από τα ψώνια σας στη Γερμανία

Βούτυρο με δύο ευρώ, ένα πακέτο τυρί σε φέτες με πάνω από τέσσερα ευρώ: Οι τιμές στα γερμανικά σούπερ μάρκετ προκάλεσαν κατά καιρούς πραγματικά κύματα σοκ…

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε σχεδόν εννέα τοις εκατό στο τέλος του 2022. Αυτό δικαιολογείται, μεταξύ άλλων, από τα προβλήματα στις αγορές ενέργειας.

Από τις αρχές του έτους, ο πληθωρισμός εξασθενεί και πάλι και τον Μάιο ήταν μόλις γύρω στο έξι τοις εκατό. Θα μπορούσαν σύντομα να μειωθούν και πάλι οι τιμές των τροφίμων;

  • Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται από το καλοκαίρι του 2021.
  • Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι τιμές των τροφίμων δεν μειώνονται ξανά.
  • Αντί να μειωθούν, οι τιμές μάλλον θα κατασταλάξουν σε υψηλό επίπεδο, υποψιάζεται το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης καταναλωτών.

Ο μεσημεριανός ήλιος στέκεται κάθετα πάνω από το προαύλιο ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ της Λειψίας. Αυτή την ώρα συμβαίνουν ελάχιστα πράγματα.

Ηλικιωμένοι σπρώχνουν τα καροτσάκια με τα ψώνια τους. Ενδιάμεσα, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν βιαστικά στα γραφεία τους με ένα σνακ για το διάλειμμα.

Πόσο έπρεπε να πληρώσουν για ό,τι υπήρχε στο καλάθι;

“Εκεί που πληρώναμε 50 ευρώ, τώρα πληρώνουμε 80 ευρώ γι’ αυτό”, λένε όταν τους ρωτούν. Πολλά πράγματα έχουν γίνει πιο ακριβά: Τα φρούτα, τα λαχανικά, το βούτυρο και το γιαούρτι, για παράδειγμα.

Η εντύπωση αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί κοιτάζοντας τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας: Οι τιμές των τροφίμων στη Γερμανία αυξάνονται κατακόρυφα από το καλοκαίρι του 2021.

Τον Απρίλιο του 2023 ήταν πάνω από 17% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι επομένως δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από τον συνολικό πληθωρισμό.

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία που ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων

Η Stefanie Sabet, διευθύνουσα σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών, εξηγεί γιατί τα τρόφιμα κοστίζουν τόσο πολύ.

“Ήταν κυρίως η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, οι τριβές στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη.

Το όλο θέμα επιταχύνθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Και λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε επίσης ξανά και ξανά φάσεις όπου υπάρχουν εμπλοκές λόγω ξηρασίας, για παράδειγμα”.

Ελλείψεις πρώτων υλών, προβλήματα εφοδιασμού, τιμές ενέργειας, κόστος προσωπικού – αυτοί είναι οι παράγοντες κόστους όχι μόνο στη βιομηχανία τροφίμων.

Ο Christian Rusche από το Institut der Deutschen Wirtschaft εξηγεί: “Από τη μία πλευρά, συμπεριλαμβάνεται η επίδραση του εισιτηρίου των 49 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ήταν χαμηλότερος”.

Και από την άλλη πλευρά, η χαλάρωση του ρυθμού πληθωρισμού κρύβει την περαιτέρω απόλυτη αύξηση των τιμών.

Υπάρχει μια κάποια χαλάρωση των τιμών της ενέργειας, για παράδειγμα, αλλά σε υψηλό επίπεδο.

Από τη μία πλευρά, η Christiane Seidel μπορεί να καταλάβει γιατί τα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι ακριβά.

Από την άλλη πλευρά, λέει η επικεφαλής τροφίμων στην Ομοσπονδία Γερμανικών Καταναλωτικών Οργανώσεων:

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ορισμένο χάσμα μεταξύ των αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών, του λειτουργικού κόστους και του κόστους πώλησης στο τέλος. Αυτό είναι επίσης σχετικά καλά τεκμηριωμένο από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλες μελέτες που έχουμε”.

Θεωρείται ότι υπάρχουν έκτακτα κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες τροφίμων αποκομίζουν υψηλότερα κέρδη. Πρόσφατα, ορισμένα προϊόντα έγιναν και πάλι φθηνότερα – το βούτυρο, για παράδειγμα.

Ωστόσο, το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών και το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας υποθέτουν ότι οι τιμές των τροφίμων στο σύνολό τους θα κατασταλάξουν σε υψηλό επίπεδο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης