Βάδη-Βυρτεμβέργη: 220 καταφύγια σε περίπτωση πολέμου

Πόλεμος στη Βάδη-Βυρτεμβέργη; Το κρατίδιο πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένο για το χειρότερο σενάριο, λέει ο υπουργός Εσωτερικών Strobl – και ασκεί πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο φόβος του πολέμου και της κρίσης έχει επικρατήσει και στη Γερμανία.

Τι θα συμβεί αν η σύγκρουση στην Ανατολή κλιμακωθεί; Κι αν πέσουν βόμβες και εδώ; Τότε ο άμαχος πληθυσμός θα πρέπει να αναζητήσει καταφύγιο σε υπόγειους χώρους.

Η πιο απλή αριθμητική, ωστόσο, βάζει όλο και περισσότερες γραμμές ανησυχίας στο μέτωπο των ειδικών για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Περισσότεροι από έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Κάποτε, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν 547 δημόσια καταφύγια με περισσότερες από 400.000 θέσεις για τους πολίτες στα νοτιοδυτικά.

Από αυτά, παραμένουν 220 καταφύγια με περίπου 176.000 θέσεις.

Και από αυτά, πραγματικά λειτουργικά; Κανένα!

Στουτγάρδη: Ο Στρομπλ θέλει να ασκήσει πίεση στους υπουργούς Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas Strobl κρούει τώρα τον κώδωνα του κινδύνου – και θέλει να πιέσει το θέμα στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών.

Με την υποστήριξη της Έσσης, η Βάδη-Βυρτεμβέργη απαιτεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εκπονήσει μια σαφή αντίληψη για το καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού.

“Είναι σημαντικό να σκεφτούμε το αδιανόητο και να προετοιμαστούμε αναλόγως”, δήλωσε ο πολιτικός του CDU στην Deutsche Presse-Agentur στη Στουτγάρδη.

Μέχρι το 2007, τα καταφύγια στη Γερμανία εξακολουθούσαν να διατηρούνται λειτουργικά.

Στη συνέχεια, η πορεία άλλαξε: “Ενάντια στις τρέχουσες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές και η τρομοκρατία, τα δημόσια καταφύγια δεν προσφέρουν επαρκή προστασία”, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Κτηματομεσιτικά Έργα (BImA).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σταμάτησε να συντηρεί τα καταφύγια σε συμφωνία με τα ομόσπονδα κρατίδια. “Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δημόσιας προστασίας έχουν έκτοτε σταδιακά καταργηθεί”. Τα καταφύγια διαλύθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Ούτε ένα λειτουργικό καταφύγιο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Επομένως, πολλές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά δεν είναι πλέον λειτουργικές. Η BImA προβαίνει επί του παρόντος σε απολογισμό των επιμέρους εγκαταστάσεων.

“Ωστόσο, τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτά δεν είναι πλέον λειτουργικά”, γράφει το Υπουργείο Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη δεκαετία του 1990, δεν έχουν κατασκευαστεί νέα καταφύγια. Οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν από το παρελθόν έχουν αποδεσμευτεί επίσημα από το “δεσμό πολιτικής άμυνας”.

Νομικά, το κράτος δεν έχει πλέον καμία πρόσβαση σε αυτές. “Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, “τα περισσότερα από τα αρχικά δημόσια καταφύγια είναι ιδιωτικά ή ανήκουν σε δήμους.

Επί του παρόντος, 220 καταφύγια στα νοτιοδυτικά βρίσκονται ακόμη στο σύστημα πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, δεν έχουν συντηρηθεί σωστά εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο.

Καταστράφηκε η εγκατάσταση καταφυγίου της Στουτγάρδης

Ο Rolf Zielfleisch είναι πρόεδρος της Ένωσης Καταφυγίων της Στουτγάρδης, διαχειρίζεται ένα καταφύγιο ως μουσείο και συντηρεί τις εγκαταστάσεις.

Ξέρει πολλά για τα καταφύγια. Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ορισμένοι πολίτες κάλεσαν τον ίδιο, ζητώντας συμβουλές.

Πολλές κατασκευές στη Γερμανία ήταν ακόμη άθικτες, αλλά οι σφραγίδες των θυρών δεν ήταν, τα φίλτρα αέρα ή οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης, αναφέρει.

Φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.