Βάδη-Βυρτεμβέργη: Μεγάλες δυσκολίες στον εφοδιασμό φαρμάκων

Το χειμώνα, οι γονείς έπρεπε να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να πάρουν σιρόπι πυρετού για τα άρρωστα παιδιά τους. Έκτοτε, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Μόνο το τέλος της ψυχρής περιόδου βοηθάει.

Η συμφόρηση στην προμήθεια σημαντικών φαρμάκων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη εξακολουθεί να είναι σοβαρή. “Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, ο κατάλογος των επηρεαζόμενων φαρμάκων μεγαλώνει από εβδομάδα σε εβδομάδα”, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Στουτγάρδη ο Frank Eickmann, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Συλλόγου Φαρμακοποιών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Από την άποψη του Υπουργείου Υγείας, η κατάσταση έχει επίσης επιδεινωθεί. “Ειδικά σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία των άρρωστων παιδιών, περιγράφεται μια ακόμη πολύ τεταμένη κατάσταση από την πλευρά των φαρμακείων”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού Μάνε Λούτσα.

Στο τέλος του 2022, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, λιγότερα από 400 φάρμακα εξακολουθούσαν να μην είναι διαθέσιμα. Επί του παρόντος, η βάση δεδομένων καταγράφει 481 σημεία συμφόρησης στην προμήθεια (από τις 28 Απριλίου).

Το χειμώνα, είχαν υπάρξει μαζικά προβλήματα ιδίως με την προμήθεια αντιπυρετικών φαρμάκων για παιδιά. Τον Δεκέμβριο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach ανακοίνωσε νέους κανονισμούς τιμών που θα πρέπει να καταστήσουν τις παραδόσεις στη Γερμανία πιο ελκυστικές για τους κατασκευαστές.

Από την άποψη των φαρμακοποιών, η κατάσταση βελτιώνεται κάπως, τουλάχιστον για τα αντιπυρετικά φάρμακα για παιδιά – αλλά σύμφωνα με τα φαρμακεία, μόνο επειδή το κύμα των λοιμώξεων εξομαλύνεται. “Όσο καλυτερεύει ο καιρός, τόσο καλύτερη θα είναι η διαθεσιμότητα των φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό”, δήλωσε ο Eickmann. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο απόθεμα, είπε.

Για τα φαρμακεία, η έλλειψη εφοδιασμού προκαλεί “γιγαντιαίο όγκο εργασίας”, δήλωσε ο Eickmann. Τα φαρμακεία θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τα αποθέματά τους και να αναζητούν πιθανά υποκατάστατα.

“Εάν διευθύνετε ένα κάπως μεγαλύτερο φαρμακείο, χρειάζεστε έναν υπάλληλο πλήρους απασχόλησης για να φροντίζει το ζήτημα της έλλειψης προμηθειών”, εξήγησε. Γι’ αυτό, είπε, τα φαρμακεία πρέπει να αμείβονται καλύτερα. Μέχρι στιγμής, είπε, ο νόμος προβλέπει μόνο 50 λεπτά αμοιβή για την εξεύρεση υποκατάστατου φαρμάκου. “Αυτό είναι εντελώς αστείο”, δήλωσε ο Eickmann.

Οι κλινικές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη πλήττονται επίσης σοβαρά από τις ελλείψεις. Το πρόβλημα γίνεται όλο και χειρότερο, δήλωσε ο Matthias Einwag, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Νοσοκομείων της Βάδης-Βυρτεμβέργης (BWKG).

“Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις στην προμήθεια επηρεάζουν σχεδόν όλους τους τομείς των φαρμάκων και δεν είναι πάντα κατανοητό γιατί δεν μπορούν να παραδοθούν”, δήλωσε ο Einwag.

Για τις κλινικές, επίσης, η αναζήτηση υποκατάστατων σκευασμάτων αποτελεί μεγάλη προσπάθεια, είπε, και απαιτείται πρόσθετο προσωπικό.

Η BWKG ενημερώνεται όλο και περισσότερο για “σημάδια εξάντλησης” από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Εάν είναι απαραίτητο, τα φάρμακα παράγονται και στις ίδιες τις κλινικές.

Επί του παρόντος, αυτό αφορά κυρίως αντιβιοτικά σιρόπια, ηρεμιστικά και φάρμακα για τοπική αναισθησία. “Κάθε ένα από αυτά τα μέτρα προκαλεί πρόσθετη δαπάνη, η οποία δεν χρηματοδοτείται επαρκώς προς το παρόν”, επέκρινε ο Einwag.

Δείτε επίσης: Απίστευτο: Έγκριση μη εγκεκριμένων παιδικών φαρμάκων!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης