Οι Βόρειοι Γερμανοί θέλουν ο νότος να πληρώσει περισσότερο ρεύμα!

Αυτή η απαίτηση θα μπορούσε να μειώσει αισθητά τη διάθεση κάτω από τον βαυαρικό ουρανό: Τρία βόρεια γερμανικά κρατίδια επιθυμούν οι καταναλωτές στη Βαυαρία να πληρώνουν περισσότερο για το ηλεκτρικό τους ρεύμα από ό,τι οι καταναλωτές στον βορρά. Γίνεται λόγος για “ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας”.

Κάτω Σαξονία, Σλέσβιχ-Χολστάιν και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία: Τα τρία αυτά ομόσπονδα κρατίδια θέλουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη δικαιοσύνη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Welt am Sonntag”.

Από την άποψή τους, ο βορράς φέρει το κύριο βάρος της ενεργειακής στροφής. Αυτό θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στις τιμές για τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση του βαυαρικού κρατιδίου βρίσκεται σε “λάθος δρόμο” στην ενεργειακή πολιτική

Ο υπουργός Ενέργειας της Κάτω Σαξονίας Olaf Lies (SPD) το εξηγεί ως εξής: “Εάν ζω ή παράγω εκεί όπου επίσης παράγεται ή εκφορτώνεται η ενέργεια, αυτή η ενέργεια πρέπει επίσης να είναι φθηνότερη εκεί”.

Ο υπουργός Ενέργειας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Tobias Goldschmidt από το Κόμμα των Πρασίνων εκφράζει παρόμοια αισθήματα – και ρίχνει μια σπόντα στη Βαυαρία: σύμφωνα με τον ίδιο, η διαίρεση σε διαφορετικές ζώνες τιμών θα ήταν μόνο η “λογική συνέπεια της εκτροπής της ενεργειακής πολιτικής” των βαυαρικών δήμων.

Ο Goldschmidt τονίζει ότι η Βαυαρία “σαμποτάρει” την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και της αιολικής ενέργειας – “για περισσότερα από 15 χρόνια”. Ως εκ τούτου, “δεν είναι πλέον δυνατόν να εξηγήσουμε στους κατοίκους του βορρά γιατί πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό γι’ αυτό”.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία επισημαίνει τα υψηλά τέλη δικτύου

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία συμμετέχει επίσης: Ο υπουργός Ενέργειας Reinhard Meyer (SPD) επισημαίνει τα υψηλά τέλη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Αποτελούν βάρος για τους τελικούς καταναλωτές και θέτουν σε μειονεκτική θέση τη βόρεια Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων. Είναι απαράδεκτο τα κράτη που επωμίζονται μεγάλο μερίδιο της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα “τέλη δικτύου” είναι τα τέλη που χρεώνουν οι διαχειριστές του δικτύου στους παρόχους ενέργειας – για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια η επέκταση του δικτύου δεν έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε πολλά μέρη, οι διαχειριστές του δικτύου έπρεπε να παρέμβουν οι ίδιοι για να διασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία του δικτύου – και αυτό κόστισε χρήματα.

Επιπλέον, τα τέλη δικτύου εξαρτώνται από το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι μια περιοχή (όσο περισσότεροι κάτοικοι σε σχέση με την περιοχή, τόσο φθηνότερα) και πόσοι βιομηχανικοί καταναλωτές υπάρχουν.

Ωστόσο, με τον “Νόμο για τον εκσυγχρονισμό της διάρθρωσης των χρεώσεων δικτύου”, που ψηφίστηκε το 2017, οι χρεώσεις δικτύου τυποποιήθηκαν σταδιακά. Από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα είναι τα ίδια παντού στη Γερμανία. 

Η Βαυαρία βλέπει τον εαυτό της πολύ μπροστά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Όπως και να ‘χει: Στη βαυαρική καγκελαρία, το αίτημα του βορρά θα αντιμετωπιστεί με μεγάλη ακατανόητη διάθεση. Ο πρόεδρος Markus Söder (CSU) έχει επανειλημμένα τονίσει τον τελευταίο καιρό ότι η Βαυαρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατά την άποψή του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για τα σημερινά προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό – κυρίως ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck του Κόμματος των Πρασίνων: “Αν διατηρούσε τα πυρηνικά εργοστάσια σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όλα τα ομόσπονδα κρατίδια θα ξεπερνούσαν καλύτερα αυτόν τον χειμώνα.

Κριτική στη Βαυαρία και από τους Πράσινους της Bundestag

Οι Πράσινοι στην Μπούντεσταγκ αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τα αιτήματα του Βορρά: η επικεφαλής της παράταξης Katharina Dröge τόνισε ότι αν, μετά την ΕΕ, τα βόρεια γερμανικά κρατίδια συζητούσαν τώρα επίσης αν χρειάζονται δύο ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, αυτό θα έδειχνε πόσο πολύ έχει αποτύχει το CSU στην ενεργειακή πολιτική.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Söder πρέπει “να παρουσιάσει επιτέλους ένα άμεσο σχέδιο για την επέκταση της αιολικής ενέργειας”, δήλωσε ο Dröge. Η ανακοίνωση του Söder τον Αύγουστο για την κατασκευή 1.000 νέων ανεμογεννητριών κάθε άλλο παρά επαρκής είναι από την άποψη των Πρασίνων.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης