Ύφεση και πτώση ΑΕΠ στη Γερμανία – Τι σημαίνει αυτό;
Τα πράγματα είναι άσχημα στην ατμομηχανή της Ευρώπης. Κατά το πρώτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε και η Γερμανία διολίσθησε έτσι σε ύφεση. Η λέξη “ύφεση” ακούγεται αρχικά άσχημα. Αλλά τι σημαίνει πραγματικά για τους πολίτες στη Γερμανία;
Η γερμανική οικονομία έχει φτάσει σε μια κρίσιμη φάση. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία εξέτασε προσεκτικά τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου και διαπίστωσε ότι η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε μια πρώτη εκτίμηση, οι στατιστικολόγοι είχαν ακόμη υποθέσει στασιμότητα. Το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε ήδη μειωθεί κατά 0,5 τοις εκατό.
Όταν η οικονομία συρρικνώνεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, γίνεται λόγος για “τεχνική” ύφεση, η οποία δημιουργεί φόβους για χειρότερα πράγματα που έρχονται. Ποια είναι όμως η πραγματική κατάσταση της γερμανικής οικονομίας;
Λίγο φως και πολλή σκιά στις προβλέψεις
Τα στοιχεία και οι αναλύσεις φαίνεται να αντιφάσκουν μεταξύ τους: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo δείχνει προς τα κάτω.
Αντίθετα, η Bundesbank είναι αρκετά αισιόδοξη, τουλάχιστον για το τρέχον δεύτερο τρίμηνο. Το καταναλωτικό κλίμα της GfK έχει τουλάχιστον βελτιωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική διάθεση των καταναλωτών έχει χειροτερέψει.
Ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει το κυρίαρχο ζήτημα για ολόκληρη την οικονομία. Οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Η ενέργεια μπορεί να μην είναι πλέον ο μεγαλύτερος παράγοντας αύξησης των τιμών, όπως ήταν στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά τα τρόφιμα γίνονται πιο ακριβά κατά μέσο όρο.
Οι καταναλωτές στη Γερμανία συγκρατούνται
Οι καταναλωτές αντιδρούν σε αυτό με απροθυμία για αγορές και έχουν ήδη αναστείλει πολλές αγορές.
Ορισμένοι περιμένουν ακόμη τις υψηλές επιστροφές για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις.
Υπάρχουν, για παράδειγμα, οι αγορές ιδιωτικών αυτοκινήτων, οι οποίες έχουν επίσης μειωθεί επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις της για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα στην αλλαγή του έτους.
Η μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την προστασία του κλίματος και το σχετικό κόστος για τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες ακινήτων συμβάλλουν επίσης στην παράλυση της γερμανικής οικονομίας.
Οικονομολόγος Γκριμ: Ο συνασπισμός πρέπει να μειώσει τις αβεβαιότητες
Οι αβεβαιότητες σχετικά με τα σχέδια του συνασπισμού του Βερολίνου όσον αφορά την προώθηση των αντλιών θερμότητας και των ενεργειακά αποδοτικών ανακαινίσεων αποτελούν πρόσθετη επιβάρυνση για τον κατασκευαστικό κλάδο.
Η κατασκευή κατοικιών πλήττεται ήδη ιδιαίτερα από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, η οποία θέτει σε κίνδυνο πολλά έργα.
Μέχρι στιγμής, ο κατασκευαστικός κλάδος είχε ακόμη πολλές παραγγελίες από το προηγούμενο έτος.
Όμως ελάχιστα έρχονται, οπότε είναι προβλέψιμο ότι την οικοδομική έκρηξη των προηγούμενων ετών θα ακολουθήσει τώρα μια ανάπαυλα.
Αυτός ο παράγοντας από μόνος του θα μπορούσε να είναι αρκετός για να ωθήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο κόκκινο φέτος.
Σε συνέντευξή της στο BR24, η Veronika Grimm, οικονομολόγος και οικονομική εμπειρογνώμονας, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να απομακρύνει τις αβεβαιότητες.
Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες-πλαίσιο για επενδύσεις – ιδίως στον τομέα της ενέργειας και σε άλλες μελλοντικές βιομηχανίες.
Πιθανή ύφεση στις κατασκευές θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ανάπτυξη το 2023
Το θετικό είναι ότι οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν υψηλότερες από ό,τι σε κανονικές περιόδους λόγω του πληθωρισμού.
Μαζί με τα ενεργειακά ασφάλιστρα και άλλα ειδικά μέτρα, αυτό ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και εξασφάλισε ότι η κατανάλωση δεν είναι πιθανό να υποχωρήσει τελικά τόσο πολύ.
Οι εξαγωγές έχουν επίσης παραμείνει σε αναπτυξιακή πορεία μέχρι στιγμής, παρ’ όλες τις δυσκολίες της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στην πραγματικότητα, μετά τα δύσκολα χρόνια της Κορόνα, θα υπήρχε ακόμη μεγάλη ανεκπλήρωτη ζήτηση για επενδύσεις και αναβαλλόμενα έργα σε όλη την οικονομία.
Τουλάχιστον όσον αφορά τα ταξίδια, οι άνθρωποι φαίνεται ότι τώρα αναπληρώνουν όσα έχασαν τον τελευταίο καιρό.
Αλλά τα περιθώρια για μεγάλες δαπάνες παραμένουν περιορισμένα λόγω του επίμονου πληθωρισμού.
Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αυτή την εβδομάδα γιορτάζει την 25η επέτειό της, επιβεβαίωσε ότι θέλει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια λόγω των υψηλών τιμών.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, είχε ήδη εκφράσει παρόμοια άποψη.
Η χρηματιστηριακή αγορά, από την άλλη πλευρά, είχε εικάσει ότι θα σταματούσαν οι αυξήσεις των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.
Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι οι καιροί γίνονται και πάλι πιο δύσκολοι για τους επενδυτές.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 τρόποι με τους οποίους η ζωή στη Γερμανία σε αλλάζει ως άνθρωπο
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Οι καλύτεροι κήποι μπύρας στη Γερμανία
- Γιατί ο Ιούνιος είναι ο καλύτερος μήνας στη Γερμανία;
- Επιτρέπεται να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία;
- Αυστρία Vs Γερμανία: Που λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη;
- Προσοχή – Μεγάλη ανάκληση: Βρέθηκε μούχλα σε χυμούς
- Όλα όσα αλλάζουν τον Ιούνιο του 2023 στη Γερμανία
- Γερμανία: Νέο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς σπιτιού για οικογένειες
- 8 απαραίτητες εφαρμογές για τους ομογενείς που ζουν στην Κολωνία
- 7 προορισμοί για εκδρομή σε όλη τη Βαυαρία με 49 ευρώ
- Πώς να πάρετε 200 ευρώ από το κράτος για τα 18α γενέθλιά σας;