Ειδήσεις

Υπάρχει πράγματι έξαρση της εγκληματικότητας στη Γερμανία;

Photo of author

By Γεώργιος Σαμαρίδης

Τα νέα στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δείχνουν αύξηση σχεδόν σε κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα, από μικροκλοπές έως βία. Αλλά αντανακλούν τα στατιστικά στοιχεία την πραγματικότητα;

Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε άνοδο στη Γερμανία – τουλάχιστον αυτό φαίνεται να δείχνουν οι τελευταίες στατιστικές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) παρουσίασε μια αποκαρδιωτική σειρά αριθμητικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η εγκληματικότητα έχει εκτοξευθεί κατά 11,5% στη Γερμανία μεταξύ 2021 και 2022.

Αν και ένα μέρος αυτής της εκτίναξης μπορεί να εξηγηθεί από την επαναλειτουργία της κοινωνίας μετά την πανδημία, οι αναφορές εγκλημάτων αυξήθηκαν κατά 3,5 ακόμη και σε σύγκριση με την εποχή πριν από την Κορόνα.

Συνολικά, η Ομοσπονδιακή Αστυνομική Υπηρεσία (BKA) κατέγραψε 5,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένα εγκλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αυξήσεις σχεδόν σε όλους τους τύπους εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τον αριθμό των αδικημάτων που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία, ανεξάρτητα από το αν κατέληξαν σε κατηγορίες.

Μεταξύ 2021 και 2022, ο αριθμός των υποθέσεων που εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία μειώθηκε ελαφρώς σε 57,3 – μια πτώση 1,4 τοις εκατό.

Εκεί το ΒΚΑ κατέγραψε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση σε ορισμένους τύπους αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων των κλοπών σε καταστήματα, των διαρρήξεων, των οικονομικών εγκλημάτων και των ληστειών.

Η βίαιη εγκληματικότητα αυξήθηκε επίσης σημαντικά τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε σύγκριση με την προ της πανδημίας εποχή, με 197.000 αδικήματα να καταγγέλλονται το 2022 έναντι 181.000 το 2019.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά εννέα τοις εκατό.

Τα οικονομικά εγκλήματα αυξήθηκαν κατά 80 τοις εκατό την ίδια περίοδο, ενώ τα εγκλήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση αυξήθηκαν κατά 36 τοις εκατό και ο αριθμός των καταγγελλόμενων σεξουαλικών επιθέσεων αυξήθηκε κατά 26 τοις εκατό.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των αδικημάτων διάρρηξης και εισβολής εκτοξεύθηκε κατά 21 τοις εκατό.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία γίνεται πιο επικίνδυνη;

Αυτός είναι ένας τρόπος να το δει κανείς – αλλά οι ειδικοί συνιστούν να μην δίνουμε υπερβολική σημασία στα δεδομένα.

Μιλώντας στην Tagesschau μετά τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων, ο Klaus Boers, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Münster, δήλωσε ότι δεν βλέπει προς το παρόν λόγο ανησυχίας.

“Από το 2007 μετράται μια μαζική μείωση σε όλα τα επίπεδα εγκληματικότητας παγκοσμίως”, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Boers, μια εφάπαξ αύξηση των αδικημάτων δεν είναι απαραίτητα ενδεικτική μιας μακροπρόθεσμης τάσης.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα μεταξύ 2021 και 2022.

Με τα μέτρα του Covid να διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι έμεναν πολύ πιο συχνά στο σπίτι, υπήρχαν πολύ λιγότερες ευκαιρίες για εγκλήματα όπως οι ληστείες και οι διαρρήξεις.

Η άρση των περιορισμών του Covid είναι επίσης πιθανό να είχε αντίκτυπο στις παραβιάσεις των κανόνων μετανάστευσης, ασύλου και των νόμων της ΕΕ περί ελεύθερης κυκλοφορίας.

Οι συνοριακοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθιστούσαν πολύ πιο δύσκολη την παράνομη είσοδο στη Γερμανία, οπότε είναι αναμενόμενο ότι θα σημειωνόταν αλματώδης αύξηση των παράνομων διελεύσεων όταν αυτοί καταργήθηκαν.

Το πανδαιμόνιο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς 2022/23 -όταν τα πυροτεχνήματα επιτράπηκαν και πάλι στις πόλεις- μπορεί επίσης να αποδοθεί εν μέρει σε ένα φαινόμενο “ανάκαμψης” μετά από δύο χρόνια αποκλεισμών και περιορισμών.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να διογκώσουν τα στοιχεία – και όχι μόνο η απότομη αύξηση της φτώχειας τα τελευταία χρόνια.

Αυτό συσχετίζεται ιδιαίτερα με υψηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας στους εφήβους και τους νέους, σύμφωνα με τον Holger Münch, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

“Ο κίνδυνος αυξάνεται από παράγοντες όπως οι οικονομικές πτυχές, οι δικές τους εμπειρίες βίας στην παιδική ηλικία, το περιβάλλον, δηλαδή η ομάδα συνομηλίκων, ή το άγχος. Λέξη-κλειδί ‘Corona'”, εξήγησε.

Τι άλλο θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση των αριθμών;

Μια απλή εξήγηση είναι ότι, αντί να υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί η προθυμία καταγγελίας εγκλημάτων.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD), οι στατιστικές αντιπροσωπεύουν το “φωτεινό πεδίο” – πιθανά αδικήματα που γνωρίζουν η αστυνομία και οι αρχές – και όχι το “σκοτεινό πεδίο” της μη καταγγελθείσας εγκληματικότητας.

“Το σκοτεινό πεδίο έχει γίνει μικρότερο, το φωτεινό πεδίο μεγαλύτερο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ένα εξέχον παράδειγμα αυτού είναι ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση.

Η Faeser το βλέπει αυτό ως ένα είδος #metoo effect που ενθαρρύνει τις γυναίκες να μην μένουν σιωπηλές αφού βιώσουν βία λόγω φύλου.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η παιδική κακοποίηση. Από τότε που η Γερμανία άρχισε να συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά των ΗΠΑ – έναν οργανισμό που συλλέγει πληροφορίες για πιθανή κακοποίηση στο διαδίκτυο και τις διαβιβάζει στις αστυνομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο – ο αριθμός των περιπτώσεων που καταγράφει έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία είδε επίσης ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης το 2022, το οποίο θα μπορούσε επίσης να έχει επηρεάσει τις στατιστικές.

Ο Münch δήλωσε ότι η μετανάστευση ήταν πιθανό να έχει επηρεάσει τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα, παράλληλα με τον πληθωρισμό και την οικονομική κατάσταση.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του πληθυσμού και εν μέρει στο γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις, όπως εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη χώρα.

Η αύξηση του νεανικού πληθυσμού θα μπορούσε επίσης να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των παιδιών που διαπράττουν αδικήματα αυξήθηκε κατά περίπου 16% μεταξύ 2019 και 2023.

“Είναι καλό που υπάρχουν οι αριθμοί, αλλά δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με ένα υψηλότερο επίπεδο βιαιότητας ή παραμέλησης μεταξύ των σημερινών νέων”, εξήγησε η Fredericke Leuschner, κοινωνιολόγος στο Κέντρο Εγκληματολογίας.

“Αντίθετα, υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των υπόπτων, τα οποία θέτουν τη συχνότητα των αδικημάτων σε σχέση με τα στοιχεία του πληθυσμού. Εάν υπάρχουν περισσότεροι νέοι, υπάρχουν και περισσότερα εγκλήματα που διαπράττονται από νέους”.

Αλλαγές στη νομοθεσία της Γερμανίας

Υπάρχουν επίσης ορισμένες νομικές αλλαγές που διευρύνουν το τι θα μπορούσε να θεωρηθεί “strafbar” – ή τιμωρητέο από τον ποινικό νόμο – τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία.

Μέχρι το 2021, μόνο οι απειλές θανάτου θεωρούνταν αρκετά σοβαρές ώστε να αποτελούν ποινικό αδίκημα – αλλά στο μεταξύ το πεδίο έχει διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει απειλές σεξουαλικής επίθεσης ή καταστροφής πολύτιμων αντικειμένων ιδιοκτησίας, όπως ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι. Αυτό θα μπορούσε φυσικά να έχει συμβάλει στην αύξηση αυτού του είδους των αδικημάτων.

Είναι επίσης καλό να εξετάζουμε τον πραγματικό αριθμό των αδικημάτων και όχι μόνο τις αυξήσεις ή τις μειώσεις: το 20% μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά αν ξεκινήσουμε με 50 αδικήματα το χρόνο, πρόκειται για αύξηση μόνο κατά δέκα.

Αυτή είναι η άποψη του καθηγητή εγκληματολογίας Klaus Boers, ο οποίος συνιστά να εξετάζουμε τόσο τις μακροπρόθεσμες τάσεις όσο και το βασικό επίπεδο εγκληματικότητας εντός του πληθυσμού. Για παράδειγμα, το 2022, μόνο το 0,6% του συνόλου των νέων ή εφήβων καταγράφηκε για κάποιο βίαιο αδίκημα.

“Μέχρι στιγμής, έχουμε μόνο τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για την εγκληματικότητα, δηλαδή τα αδικήματα που καταγράφονται από την αστυνομία”, δήλωσε στην Tagesschau.

“Αυτό δεν περιλαμβάνει τα αίτια της εγκληματικότητας – γι’ αυτό χρειάζονται συνεντεύξεις με τους δράστες, αλλά αυτές διεξάγονται μόνο κάθε δύο χρόνια και μόνο στην Κάτω Σαξονία”.

“Η επόμενη φορά θα είναι το 2023, όταν θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα, μεταξύ άλλων και για το μεταναστευτικό υπόβαθρο”.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η υπουργός Εσωτερικών Faeser επισήμανε επίσης ότι η συνολική εγκληματικότητα παραμένει χαμηλή στη Γερμανία.

“Υπάρχει σαφής αύξηση (των καταγγελλόμενων αδικημάτων) και τώρα γνωρίζουμε πού πρέπει να αναλάβουμε δράση”, δήλωσε η Faeser.

“Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να ισχύει αυτό: είμαστε μια ασφαλής χώρα με ισχυρό κράτος δικαίου”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Συναγερμός στην Ελβετία: 2 εκτροχιασμοί τρένων, πολλοί τραυματίες

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία σχεδιάζει μειωμένο Deutschlandticket