Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην Ιταλία για τους άνω των 50 ετών

Η κυβέρνηση Ντράγκι ενέκρινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αρχικά έπρεπε να αφορά τους πολίτες άνω των εξήντα ετών, αλλά το όριο ηλικίας τελικά μειώθηκε στα πενήντα έτη.

Τα μέτρα εγκρίθηκαν ομόφωνα, αν και με έναν δύσκολο πολιτικό συμβιβασμό.

Θα υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού, λοιπόν, για όλους τους πολίτες που έχουν κλείσει τα πενήντα χρόνια.

Για όσους εργάζονται αυτό θα γίνει με την μορφή του «σούπερ πράσινου πάσου», για να μπορούν να πηγαίνουν στην δουλειά τους.

Για όλους τους υπόλοιπους (άνεργους και συνταξιούχους) επιλέγεται απευθείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Περιθώριο προσαρμογής μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Εξαιτίας της αντίθεσης της Λέγκα και μέρους των Πέντε Αστέρων πάντως, η σκληρή αυτή γραμμή προβλέπει κάποιους αστερίσκους.

Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην τράπεζα, στο ταχυδρομείο και στο σούπερ μάρκετ, αλλά μόνο με αρνητικό τεστ.

Έστω και αν η κεντροαριστερά και η μπερλουσκονική Φόρτσα Ιτάλια, επιθυμούσαν επιβολή του «σούπερ πάσου» -και άρα του εμβολιασμoύ- σε κάθε εμπορική δραστηριότητα και γραφείο εξυπηρέτησης του κοινού.

Οι έριδες και οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης αυξάνονται.

Και μια ακόμη αντιπαράθεση αναμένεται να ξεσπάσει σε ό,τι αφορά την παροχή νέα οικονομικής στήριξης στις παραγωγικές δραστηριότητες που επλήγησαν από την κρίση.

Για την προσαρμογή στα νέα αυτά μέτρα υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε, βέβαια, όπως επισημαίνουν σήμερα πολλοί ειδικοί, το κύμα μολύνσεων της μετάλλαξης όμικρον μπορεί να έχει ούτως ή άλλως περιοριστεί.

Άρα οι νέοι αυτοί περιορισμοί ενδέχεται να να μην φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Ωστόσο και σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα υπάρχουν κάποιες απορίες: Όποιος πάει στην δουλειά χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να πληρώνει μέχρι και 1.600 ευρώ.

Οι ανεμβολίαστοι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, όμως, θα καταβάλλουν σε αντίστοιχη περίπτωση μόνον 100 ευρώ.

Η κυβέρνηση Ντράγκι θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Για τα 5,5 εκατομμύρια πολίτες που ακόμη δεν έχουν μπει σε εμβολιαστικό κέντρο η καθημερνή ζωή γίνεται σαφώς πιο δύσκολη.

Με τον τρόπο αυτό παράλληλα μπορεί να αυξηθεί άμεσα και η προσέλευση για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου.

Πηγή: Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης | DW

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.