Γερμανία: Το 1/4 των εργαζομένων κερδίζει κάτω από €14 την ώρα

Έρευνα: Είναι δίκαιος ο μισθός που λαμβάνετε στη Γερμανία;

Σχεδόν κάθε τέταρτος εργαζόμενος στη Γερμανία κερδίζει λιγότερο από 14 ευρώ την ώρα. Μήπως οι χαμηλοί μισθοί πιέζουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία – και θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί για να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό;

Συνολικά το 23,35% των εργαζομένων στη Γερμανία, ή 9,3 από τα 39,8 εκατομμύρια, κερδίζουν λιγότερα από 14 ευρώ την ώρα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν κατόπιν αιτήματος της παράταξης Die Linke (Αριστερό Κόμμα) στην Μπούντεσταγκ.

Περίπου το 14,8 τοις εκατό των εργαζομένων στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι, καθώς αποφέρουν μόνο τον κατώτατο μισθό των 12 ευρώ την ώρα.

Υπό το πρίσμα των στοιχείων, ο πρόεδρος της Linke Dietmar Bartsch ζήτησε την αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία.

“Εάν κάθε τέταρτο άτομο στη Γερμανία κερδίζει λιγότερο από 14 ευρώ την ώρα, το επίπεδο των μισθών στη Γερμανία είναι σαφώς πολύ χαμηλό”, δήλωσε.

“Ένας κατώτατος μισθός 14 ευρώ θα ήταν πλέον απαραίτητος – και για να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός”.

Αν και οι απότομες αυξήσεις του κόστους ζωής έχουν επιβραδυνθεί ελαφρώς τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα σε ποσοστό περίπου 6,1% και έφθασε στην κορύφωσή του πάνω από το 10% πέρυσι.

Ένας νέος κατώτατος μισθός για τη Γερμανία;

Εκπληρώνοντας μια προεκλογική δέσμευση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ πέρυσι.

Στα τέλη Ιουνίου, η Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12,41 ευρώ ανά ώρα από την 1η Ιανουαρίου 2024 και στα 12,82 ευρώ στις αρχές του 2025.

Όμως, μπροστά στον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους ζωής, ο Bartsch χαρακτήρισε μια τέτοια αύξηση “δραματική απώλεια πραγματικών μισθών”.

Τον Ιούνιο, ο Stefan Körzell, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) και μέλος της Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό, επέκρινε την προτεινόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλώνοντας ότι μια “απλή αναπροσαρμογή της τάξης των λεπτών” είναι απαράδεκτη.

Ο Körzell υποστήριξε ότι τα σχεδόν έξι εκατομμύρια εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό θα υποστούν σημαντική πραγματική απώλεια μισθού και τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είχε αυξηθεί σε τουλάχιστον 13,50 ευρώ για να παρέχει επαρκή προστασία και να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό.

Συνταξιοδοτικό πρόβλημα στη Γερμανία;

Ο Bartsch πρόσθεσε ότι οι χαμηλοί μισθοί θα σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αρκετά για να ζήσουν όταν φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία σήμερα ποικίλλει ανάλογα με τη χρονολογία.

Για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1967, πρόκειται να φτάσει στα 67 έτη.

“Το χαμηλό επίπεδο μισθών θα μας γυρίσει μπούμερανγκ και όσον αφορά τις συντάξεις”, δήλωσε.

Υπάρχει ο κίνδυνος “εκατομμυρίων περιπτώσεων φτώχειας λόγω γήρατος”, δήλωσε ο Bartsch, επισημαίνοντας ότι το συνταξιοδοτικό ταμείο της Γερμανίας χάνει ήδη πολλά δισεκατομμύρια λόγω των χαμηλών μισθών.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 21 εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία, που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού – και σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη ομάδα εργαζομένων είναι σήμερα ηλικίας 55-60 ετών.

Μέχρι το 2035, οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους ενήλικες θα είναι 70 ετών και άνω.

Ενώ οι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας υπερτερούν σήμερα των συνταξιούχων με αναλογία τρία προς ένα, η αναλογία αυτή αναμένεται να μειωθεί σε τρία προς δύο έως το 2060.

Σύντομα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ θα αποσύρονται από το συνταξιοδοτικό ταμείο και δεν είναι σαφές αν οι εισφορές των ατόμων σε ηλικία εργασίας θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης