Γερμανία: Αύξηση των ανδρών που εργάζονται με μερική απασχόληση

Πώς η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις;

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται με μερική απασχόληση στη Γερμανία αυξήθηκε κατά περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια μεταξύ 2010 και 2022, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, με τους άνδρες εργαζόμενους να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Υπήρξε τεράστια αύξηση του αριθμού των ανδρών που εργάζονται με μερική απασχόληση (αύξηση κατά 53%) μεταξύ 2010 και 2022, αλλά παρά τη μικρότερη αύξηση του αριθμού των γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση (αύξηση κατά 22%), οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό την πλειοψηφία σε αυτόν τον τομέα- περίπου 9,18 εκατομμύρια γυναίκες εργάζονται με μερική απασχόληση το 2022, έναντι μόλις 2,6 εκατομμυρίων ανδρών.

Δικαίωμα μερικής απασχόλησης στη Γερμανία: Αυτοί είναι οι κανόνες

Ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στη Γερμανία αυξήθηκε επίσης από το 2010 έως το 2022, κατά επτά τοις εκατό σε 27,2 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, η μερική απασχόληση συνέβαλε κατά 28% περισσότερο στη συνολική αύξηση της απασχόλησης.

Οι στατιστικολόγοι εξήγησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι, “όταν εξετάζεται συνολικά, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αντικαθίστανται από τη μερική απασχόληση”.

Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση εργάζονται τώρα επίσης κατά μέσο όρο ελαφρώς περισσότερες ώρες από ό,τι το 2010.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 2022 οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση εργάζονταν κατά μέσο όρο 21,2 ώρες την εβδομάδα, έναντι 18,4 ωρών την εβδομάδα το 2010.

Για τις γυναίκες, η αύξηση ήταν πιο αισθητή, καθώς αυξήθηκε κατά 16% στις 21,7 ώρες, ενώ για τους άνδρες, υπήρξε αύξηση κατά 14% στις 19,5 ώρες.

Από την άλλη πλευρά, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν ελαφρώς: από 40,6 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο το 2010 σε 40,0 ώρες το 2022.

“Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν μια αγορά εργασίας στη Γερμανία όπου η αμειβόμενη εργασία εξακολουθεί να είναι πολύ άνισα κατανεμημένη μεταξύ ανδρών και γυναικών και η οποία αφήνει ελάχιστα περιθώρια για μια δίκαιη κατανομή της εργασίας φροντίδας”, δήλωσε η Bettina Kohlrausch, επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος Hans-Böckler.

“Για όσους θέλουν οι γυναίκες να εργάζονται λιγότερο με μερική απασχόληση -και για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων- η πλήρης απασχόληση πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που να είναι συμβατή με τη φροντίδα”.

Ο Kohlrausch υποστήριξε ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση των ωρών εργασίας με μέσο όρο 40 ώρες πλήρους απασχόλησης.

“Διότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την πιο δίκαιη κατανομή της αμειβόμενης εργασίας και της εργασίας φροντίδας και συνεπώς για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης