1 στους 4 Γερμανούς πιστεύει σε θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας

Γερμανία διαμαρτυρία και επιθέσεις σε πολιτικούς κατά την πανδημία διαδηλώσεις

Ο λαϊκισμός και η πίστη σε συνωμοσίες είναι ευρέως διαδεδομένες στη Γερμανία, με έναν στους τέσσερις ανθρώπους να είναι πεπεισμένος ότι η πολιτική ελέγχεται από “μυστικές δυνάμεις”, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Hohenheim αποκάλυψε επίσης ότι το ένα πέμπτο των Γερμανών πιστεύει ότι “τους λένε συστηματικά ψέματα” τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

“Συνολικά, περίπου το ένα τρίτο των Γερμανών πολιτών έχει μια ευρέως ορισμένη δεξιά λαϊκιστική κοσμοθεωρία”, δήλωσε ο επιστήμονας επικοινωνίας Frank Brettschneider κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Περίπου ένας στους έξι ερωτηθέντες (16%) συμφώνησε επίσης με τη δήλωση ότι η χώρα μοιάζει πλέον “περισσότερο με δικτατορία παρά με δημοκρατία”.

Το ινστιτούτο έρευνας γνώμης Forsa διεξήγαγε την έρευνα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Hohenheim τον Ιούλιο του 2023, ρωτώντας συνολικά 4.024 Γερμανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τον Brettschneider, η κοσμοθεωρία μιας μεγάλης ομάδας ερωτηθέντων εδραιωνόταν όλο και περισσότερο και κέρδιζε σε δημοτικότητα:

“Μεταξύ 2022 και 2023, η ικανοποίηση από τη λειτουργία της δημοκρατίας μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες”, δήλωσε ο ερευνητής από τη Στουτγάρδη.

Η εμπιστοσύνη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μειώθηκε περισσότερο από ό,τι για οποιονδήποτε άλλο θεσμό μεταξύ 2022 και 2023.

“Εάν αυτή η απογοήτευση, αυτή η δυσαρέσκεια, εδραιωθεί, τότε αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι και οι άνθρωποι κατασκευάζουν τον δικό τους κόσμο και τις δικές τους αλήθειες”, δήλωσε ο Brettschneider.

“Και αυτό το είδος “κατασκευής” δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο όσο σήμερα”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Η ομάδα του Brettschneider παρουσίασε στους συμμετέχοντες 22 δηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες περιείχαν αφηγήσεις συνωμοσίας.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν πόσο συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν με αυτές τις δηλώσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης