20 χρόνια ευρώ: Πολλοί εξακολουθούν να έχουν μάρκα και να τα ανταλλάσσουν

Η εποχή του ευρώ ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2002. Για να διευκολυνθεί η μετάβαση στο νέο νόμισμα, ο νομοθέτης υποχρέωσε την Bundesbank να ανταλλάσσει το γερμανικό μάρκο για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά. Λίγο μετά τις δέκα το πρωί, ένα μικρό πλήθος έχει σχηματιστεί στα τρία γκισέ του υποκαταστήματος της Bundesbank στο βόρειο Μόναχο.

Η Luise Moser ήρθε εδώ από το Raubling κοντά στο Rosenheim με 350 γερμανικά μάρκα στην τσάντα της.

Ο παππούς της νεαρής γυναίκας πέθανε πριν από δύο χρόνια. “Βρήκαμε τα χρήματα όταν κάναμε εκκαθάριση, και τώρα, ως εγγονή, είμαι υπεύθυνη για την ανταλλαγή τους”.

Λίγα λεπτά αργότερα όλα είναι έτοιμα. “Έλαβα 178 ευρώ και 95 λεπτά, τα οποία τώρα επιστρέφουν στη γιαγιά μου”.

Ξεχασμένα ή αποταμιευμένα – πολλοί εξακολουθούν να έχουν γερμανικά μάρκα

Συχνά ένα απροσδόκητο εύρημα κατά την τακτοποίηση είναι η αφορμή για μια επίσκεψη στην Bundesbank. Η Andrea Hörl από το Ebersberg καθάρισε πρόσφατα τη σοφίτα της.

Ήταν έτοιμη να πετάξει την παλιά τσάντα υπολογιστή του άντρα της στον κάδο απορριμμάτων, αλλά μετά έριξε άλλη μια ματιά σε όλες τις θήκες. Και έτσι βρήκε χαρτονομίσματα διακοσίων μάρκων.

“Ολοκαίνουργια, ίσως ο σύζυγός μου τα είχε πάρει σε ένα επαγγελματικό ταξίδι και μετά τα είχε ξεχάσει”, λέει η γυναίκα.

Ο επόμενος πελάτης, ένας 52χρονος από την περιοχή του Mühldorf, ανοίγει το πορτοφόλι του στο ταμείο, και ακόμη και ο ταμίας της Bundesbank μένει λίγο άναυδος.

Ο άντρας αφήνει ένα χοντρό δέμα με μερικές χιλιάδες πάνω του. Ο ίδιος δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα χρήματα είναι. “Περίπου 25.000 μάρκα”, λέει.

Κρατούσε τα χρήματα συσκευασμένα σε ένα φάκελο σε μια συρταριέρα στο σπίτι για περισσότερα από 20 χρόνια και τώρα θέλει επιτέλους να τα ανταλλάξει.

“Τα φύλαγα εδώ πάνω, είναι εδώ από την εποχή του γερμανικού μάρκου, και τώρα ήρθε η ώρα να τα ανταλλάξω”.

Οι ταμίες περνούν πρώτα τα χαρτονομίσματα από το μηχάνημα καταμέτρησης και στη συνέχεια το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της Bundesbank εξετάζει κάθε εκατοντάδα ξεχωριστά.

Μπορεί να είναι και πλαστά χρήματα μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει, αλλά στην περίπτωση αυτή όλα είναι γνήσια.

Και έτσι μετά από λίγα λεπτά είναι σαφές: το απόθεμα του άνδρα από την Άνω Βαυαρία ανέρχεται ακριβώς σε 23.0000 μάρκα, για τα οποία λαμβάνει σχεδόν 12.000 ευρώ.

Όχι το μεγαλύτερο ποσό φέτος: Ένας πελάτης είχε μάλιστα έναν φάκελο με περίπου 100.000 μάρκα μέσα του.

Σύμφωνα με την ομολογία του ίδιου, ο άνδρας είχε λάβει τον φάκελο από τον πατέρα του πριν από πολλά χρόνια ως γαμήλιο δώρο, με τον όρο να μην τον ανοίξει μέχρι να τον χρειαστεί.

Φυσικά, πρόκειται για μια θεαματική μεμονωμένη περίπτωση, λέει ο Reiner Pillep, επικεφαλής του υποκαταστήματος της Bundesbank στο Μόναχο, αλλά ακόμη και τα πολλά μικρά ποσά είναι αρκετά.

“Στο υποκατάστημά μας στο Μόναχο έχουμε πλέον ανταλλάξει περίπου 3 εκατομμύρια μάρκα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους”.

12 δισεκατομμύρια μάρκα εξακολουθούν να κυκλοφορούν

Εκτός από το Μόναχο, η Bundesbank διαθέτει επίσης υποκαταστήματα στη Βαυαρία στη Νυρεμβέργη, το Άουγκσμπουργκ, το Ρέγκενσμπουργκ και το Βούρτσμπουργκ, συνολικά 31 υποκαταστήματα σε εθνικό επίπεδο.

Και από ό,τι φαίνεται, θα είναι απασχολημένοι να ανταλλάσσουν τα μάρκα σε ευρώ για πολλά χρόνια ακόμη.

Η Bundesbank μπορεί να πει σχεδόν με ακρίβεια ότι κυκλοφορούν ακόμη 12 δισεκατομμύρια μάρκα.

Έτσι, κάποιοι δεν φαίνεται να θέλουν να αποχωριστούν τα μάρκα τους. Αν υποθέσουμε ότι το γνωρίζουν.

Παρεμπιπτόντως, περίπου το 60 τοις εκατό των χρημάτων που δεν έχουν ακόμη ανταλλαχθεί είναι νομίσματα. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά: ειδικές κοπές για συλλέκτες.

Η προσδοκία τους ότι η αξία των κερμάτων θα αυξηθεί με την πάροδο των ετών δεν έχει εκπληρωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής.

Η συνταξιούχος Edeltraud Deubler πέρασε μια ολόκληρη ημέρα ρωτώντας τους εμπόρους. Και παντού έπαιρνε τις ίδιες πληροφορίες: “Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα αναμνηστικά νομίσματα”.

Τώρα η κάτοικος Μονάχου ανταλλάσσει τα 150 περίπου κέρματα των πέντε και δέκα μάρκων που κληρονόμησε στην Bundesbank.

Θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να εκπληρώσει μια μακρόχρονη επιθυμία της και να αγοράσει μια πλήρως αυτόματη καφετιέρα.

Η ανταλλαγή μάρκων διακόπτεται λόγω της πανδημίας

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η κυκλοφορία του κοινού σε περιόδους πανδημίας, η ανταλλαγή μάρκων θα διακοπεί το νέο έτος. Αλλά μόνο προσωρινά, όπως διαβεβαιώνει η Bundesbank.

Μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της πανδημίας, θέλει να ανοίξει ξανά τα γκισέ, ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν δωρεάν τα παλιά τους χρήματα.

Τι συμβαίνει με όλα αυτά τα χρήματα;

Τα κέρματα των γερμανικών μάρκων λιώνονται, τα χαρτονομίσματα τεμαχίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια χαρτιού.

Πηγή: BR24

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.