2023: Πτώση πωλήσεων ρεκόρ 30ετίας για τη Γερμανία

Τον Μάρτιο του 2023 καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων τροφίμων στη Γερμανία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια…

Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των τροφίμων τον Μάρτιο είδαν τους Γερμανούς να ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα για ψώνια απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, με τις φτωχότερες οικογένειες να περικόπτουν περισσότερο.

Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των τιμών, οι Γερμανοί καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τροφίμων περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 29 χρόνια.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις τροφίμων τον Μάρτιο ήταν κατά 10,3% χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σηματοδοτώντας την απότομη ετήσια μείωση των πωλήσεων τροφίμων από το 1994.

Ο πιθανότερος λόγος γι’ αυτό είναι το υψηλό κόστος των τροφίμων, τα οποία κόστισαν 22,3% περισσότερο τον Μάρτιο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η αύξηση των τιμών ήταν τριπλάσια από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού 7,4%.

Το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής (ΙΜΚ), το οποίο πρόσκειται στα συνδικάτα, δήλωσε ότι θεωρεί την εξέλιξη αυτή “ανησυχητική” και αναμένει ότι οι φτωχότερες οικογένειες θα ξοδεύουν ακόμη λιγότερα χρήματα για ψώνια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IMK, οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα πλήττονται τακτικά περισσότερο από τον πληθωρισμό από ό,τι οι υψηλότερα αμειβόμενοι από τότε που ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται στις αρχές του 2022.

“Μπορεί να υποτεθεί εδώ ότι ειδικά οι φτωχότερες οικογένειες, οι οποίες συχνά αγοράζουν ούτως ή άλλως τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας, θα εξοικονομήσουν τώρα ακόμη περισσότερα”, δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του IMK, Sebastian Dullien.

Ανησυχία για τους λιανοπωλητές στη Γερμανία

Οι Γερμανοί έμποροι λιανικής πώλησης αισθάνονται όλο και περισσότερο την πίεση, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους τον Μάρτιο ήταν κατά 1,3% χαμηλότερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η ισχυρότερη μείωση των τελευταίων πέντε μηνών.

“Οι πωλήσεις βρίσκονται σαφώς σε πτωτική τάση”, σχολίασε ο Alexander Krüger, επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank.

“Λόγω του υψηλού πληθωρισμού, το λιανικό εμπόριο θα συνεχίσει να δυσκολεύεται”, πρόσθεσε. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ο τομέας του λιανικού εμπορίου κατέγραψε πραγματική μείωση των πωλήσεων κατά 8,6%.

Ωστόσο, το IMK αναμένει ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες χάρη στις αυξήσεις των μισθών και τα αφορολόγητα πριμ αντιστάθμισης του πληθωρισμού, όπως αυτά που διαπραγματεύονται οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, το επίπεδο κατανάλωσης του προ-Covid έτους 2019 δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί ξανά μέχρι τουλάχιστον το 2025.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης