360.000 κενές θέσεις εργασίας στον γερμανικό δημόσιο τομέα

360.000 κενές θέσεις εργασίας στον γερμανικό δημόσιο τομέα

Οι δημόσιες υπηρεσίες στη Γερμανία είναι απελπιστικά υποστελεχωμένες, με την ένωση δημοσίων υπαλλήλων dbb να εκτιμά ότι 360.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα είναι σήμερα κενές σε όλη τη χώρα.

Ο γερμανικός δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Bürgeramte, Finanzamte, γραφεία μετανάστευσης, σχολεία, αστυνομία – πολλές δημόσιες υπηρεσίες στη Γερμανία σκύβουν κάτω από το φόρτο εργασίας που προκαλούν οι ακραίες ελλείψεις προσωπικού.

Σε ολόκληρη τη χώρα, 360.000 θέσεις είναι ήδη κενές, ενώ επιπλέον 1,3 εκατομμύρια θέσεις πρόκειται να μείνουν κενές από υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2030.

Τα συνδικάτα της Γερμανίας κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου.

“Εάν οι πολιτικοί δεν λάβουν αντίμετρα, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του προσωπικού”, δήλωσε στο Funke Mediengruppe το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εκπαίδευσης και Επιστημών (GEW) Daniel Merbitz.

Ο φαύλος κύκλος της Γερμανίας με τις ελλείψεις προσωπικού σε δασκάλους και Kitas

Σύμφωνα με τον Merbitz, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι σήμερα από τις υπηρεσίες που πλήττονται περισσότερο από τις ελλείψεις, καθώς είναι ήδη “σημαντικά υποχρηματοδοτούμενες εδώ και δεκαετίες”.

Μια πρόσφατη κοινοβουλευτική έρευνα που ξεκίνησε από το Αριστερό Κόμμα διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες παιδικής φροντίδας στη Γερμανία βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης – κατά τη διάρκεια του 2021, η Γερμανία στερούνταν ήδη 378.000 ανοιχτές θέσεις σε Κitas και παιδικούς σταθμούς.

Ο Μέρμπιτς επισήμανε ότι η επί δεκαετίες υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο.

Οι ελλείψεις σημαίνουν περισσότερη δουλειά για όσους εξακολουθούν να απασχολούνται, με αποτέλεσμα περισσότερες υπερωρίες, αυξημένο άγχος και τελικά περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν.

“Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της εκπαίδευσης προχωρούν σε μερική απασχόληση για να ξεφύγουν από το προσωπικό άγχος και την υπερφόρτωση”, εξήγησε η Merbitz.

Παρόμοια κατάσταση διαμορφώνεται και πιο ψηλά στο γερμανικό σχολικό σύστημα, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 50.000 θέσεις στα γερμανικά σχολεία είναι κενές.

Γερμανία: Είσαι τεμπέλης; Γίνε δάσκαλος – Καμπάνια προκαλεί σάλο

Η γερμανική κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο δράσης;

Τι περιλαμβάνει λοιπόν η ατζέντα για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση;

Η γερμανική κυβέρνηση αναδιαμορφώνει επί του παρόντος τη μεταναστευτική της πολιτική με ένα νέο σύστημα που βασίζεται σε πόντους και ποντάρει στην ελπίδα ότι οι ευκολότεροι κανόνες εργασίας στη Γερμανία θα ενθαρρύνουν το 1,5 εκατομμύριο νέους ανθρώπους που πρέπει να υποδέχεται κάθε χρόνο για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις. Η ομαλή λειτουργία είναι ένα άλλο ζήτημα.

Το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποδεχθεί επαρκώς τις νέες αφίξεις, ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη στεγαστική κρίση των τελευταίων 20 ετών και τα γραφεία μετανάστευσης έχουν χαρακτηριστεί “σχεδόν δυσλειτουργικά” λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού, μένει να το δούμε.

Ορισμένοι κανόνες ενδέχεται επίσης να χαλαρώσουν όσον αφορά τις απαιτήσεις για τους αιτούντες- πιο πρόσφατα το FDP κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τις απαιτήσεις για τη γνώση της γερμανικής γλώσσας για όσους εργάζονται στην παιδική φροντίδα.

Προχωρούν επίσης οι ενέργειες για να ενθαρρυνθούν περισσότεροι νέοι να ξεκινήσουν μαθητεία, δεδομένου ότι ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται στην επαγγελματική κατάρτιση μειώθηκε μετά την πανδημία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης