Το 67% των Γερμανών υπέρ της κατάργησης του εκκλησιαστικού φόρου

Σύμφωνα με έρευνα της Insa, το 67% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησης του εκκλησιαστικού φόρου. Το 2021, οι εκκλησίες εισέπραξαν 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο επίσκοπος του Eichstätt θεωρεί ότι ο εκκλησιαστικός φόρος “δεν αποτελεί μοντέλο για το μέλλον”.

Σε μια έρευνα, συνολικά το 67% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του εκκλησιαστικού φόρου. Μεταξύ των Καθολικών που συμμετείχαν στην έρευνα, το ποσοστό ήταν 68%.

“Η Εκκλησία καλά θα κάνει να αναζητήσει τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης, καθώς το γερμανικό εκκλησιαστικό φορολογικό σύστημα είναι απίθανο να αποτελέσει πρότυπο για το μέλλον”. Ωστόσο, μια “απότομη έξοδος” δεν είναι δυνατή.

Πάνω από 12 δισ. ευρώ σε εκκλησιαστικούς φόρους το 2021 στη Γερμανία

Στη Γερμανία, οι εκκλησίες έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να επιβάλουν φόρους στα μέλη τους: τον εκκλησιαστικό φόρο.

Ο φόρος αυτός αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης για την προτεσταντική και την καθολική εκκλησία. Το ποσό βασίζεται συνήθως στον φόρο εισοδήματος.

Το 2021, τα έσοδα των 27 καθολικών επισκοπών ανήλθαν σε περίπου 6,73 δισεκατομμύρια ευρώ – πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει ποτέ μετρηθεί.

Οι 20 προτεσταντικές περιφερειακές εκκλησίες πέτυχαν ρεκόρ περίπου έξι δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Οι περισσότερες καθολικές επισκοπές και οι προτεσταντικές περιφερειακές εκκλησίες λαμβάνουν επίσης πληρωμές συντήρησης από το κράτος: το 1803, οι εκκλησιαστικές περιουσίες στη δεξιά όχθη του Ρήνου απαλλοτριώθηκαν και κρατικοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα.

Δικαιούχοι ήταν οι Γερμανοί πρίγκιπες που αποζημιώθηκαν έτσι για τις εδαφικές απώλειες που υπέστη η Γαλλία στην αριστερή όχθη του Ρήνου.

Σε αντάλλαγμα, οι πρίγκιπες, ως δικαιούχοι, ανέλαβαν να καταβάλουν τακτικές πληρωμές συντήρησης στις εκκλησίες για την κάλυψη των καθηκόντων τους.

550 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές πληρωμές προς τις δύο μεγάλες εκκλησίες

Αυτές οι κρατικές παροχές περιλαμβάνουν χρήματα ή υλικούς πόρους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και την καταβολή μισθών για επισκόπους, ιερομόναχους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδοτήσεις για τους μισθούς των ιερέων.

Μετά την επανένωση το 1990, οι εκκλησίες στην Ανατολική Γερμανία έλαβαν και πάλι αυτές τις πληρωμές.

Για τις δύο μεγάλες εκκλησίες μαζί, αυτές οι ιστορικά εξαρτημένες κρατικές πληρωμές ανέρχονται σε περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως – από αυτά, περίπου το 60% πηγαίνει στις προτεσταντικές περιφερειακές εκκλησίες.

Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών και των εθελοντικών κρατικών παροχών, όπως οι επιδοτήσεις για τους ηλικιωμένους, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η πρόνοια για τη νεολαία, τις οποίες λαμβάνουν και άλλες οργανώσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν κρατικές παροχές για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών ιερέων, των θεολογικών σχολών και της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία.

Λιγότεροι από τους μισούς Γερμανούς είναι μέλη της εκκλησίας

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Ιουνίου, η Καθολική Εκκλησία στη Γερμανία έχασε πέρυσι περίπου 359.338 μέλη που εγκατέλειψαν την εκκλησία.

Αυτό σημαίνει ότι 21,64 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ανήκουν σε αυτήν. Ο αριθμός των μελών της Προτεσταντικής Εκκλησίας στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 20 εκατομμυρίων το 2021 με 19,72 εκατομμύρια Προτεστάντες.

Ταυτόχρονα, η εκκλησία κατέγραψε νέο ρεκόρ αποχωρήσεων ύψους 280.000. Για πρώτη φορά το 2021, λιγότερο από το 50% των Γερμανών ανήκε σε μία από τις δύο μεγάλες εκκλησίες.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.