Νέες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων στη Γερμανία

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο.

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε στο 8,1% από το μέγιστο ποσοστό του 8,8% τον περασμένο χρόνο, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο.

Στην πτώση των τιμών συνέβαλε, εν μέρει, η εφάπαξ πληρωμή της κυβέρνησης συνασπισμού για τους λογαριασμούς θέρμανσης για τους καταναλωτές τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της κυβερνητικής βοήθειας φάνηκε να έχουν εξασθενήσει μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς το ποσοστό πληθωρισμού αυξήθηκε και πάλι στο 8,7% και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, της οικιακής ενέργειας και ορισμένων υπηρεσιών αυξήθηκαν.

“Βλέπουμε αυξήσεις τιμών για πολλά αγαθά και όλο και περισσότερο και για τις υπηρεσίες. Για τα ιδιωτικά νοικοκυριά, η αύξηση των τιμών για την ενέργεια και τα τρόφιμα ήταν ιδιαίτερα αισθητή”, εξήγησε η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η ενέργεια για τα νοικοκυριά έγινε ακριβότερη τον Ιανουάριο και αυξήθηκε κατά 36,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Οι τιμές για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 51,7 τοις εκατό και για την τηλεθέρμανση κατά 26 τοις εκατό, ενώ οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν 30,6 τοις εκατό περισσότερο για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ, η ηλεκτρική ενέργεια έγινε κατά 25,7 τοις εκατό ακριβότερη.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 20,2 τοις εκατό τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Το ποσοστό πληθωρισμού για τα είδη διατροφής παρέμεινε υπερδιπλάσιο από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν συνολικά κατά ένα τοις εκατό τον Ιανουάριο.

Οι τιμές για τις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 4,5 τοις εκατό τον Ιανουάριο – συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα καθαρά ενοίκια κατά 2 τοις εκατό.

Οι τιμές για τη συντήρηση και επισκευή κατοικιών, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 16,9% και οι υπηρεσίες εστίασης κατά 10,9%, γεγονός που ήταν πάνω από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνο λίγες υπηρεσίες, όπως οι τηλεπικοινωνίες, έγιναν φθηνότερες – σε αυτή την περίπτωση κατά 1,1%.

Ωστόσο, υπήρχαν ελαφρώς καλύτερα νέα για τους οδηγούς, καθώς η αύξηση των τιμών των καυσίμων ήταν μικρότερη από τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου – και αυξήθηκε μόνο κατά 7 τοις εκατό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.