Αυστρία: Ψηφίστηκε ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενηλίκων

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενηλίκους.

Παραμένουν ωστόσο ερωτηματικά κατά πόσον η κίνηση αυτή θα πείσει όσους παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στον εμβολιασμό και πόσο μακριά θα θελήσει να φτάσει η κυβέρνηση στην επιβολή του μέτρου.

Χθες η άνω Βουλή της χώρας αποφάσισε, με ψήφους 47 – 12, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εγκρίνοντας και τυπικά τον νόμο που προβλέπει ότι κάθε ενήλικος άνω των 18 που αρνείται να εμβολιασθεί, θα αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 3.600 ευρώ με την εξαίρεση για τις εγκύους και τους σοβαρά άρρωστους ανθρώπους.

Ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Σάββατο στην Αυστρία, μετά την επικύρωση και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σήμερα.

“Ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν επικύρωσε σήμερα το μεσημέρι τον ομοσπονδιακό νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19”, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι υπηρεσίες της αυστριακής προεδρίας.

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και “θα τεθεί ως εκ τούτου σε ισχύ το Σάββατο”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η εφαρμογή του νόμου θα γίνει σε τρία στάδια.

Φάση πρώτη

Η κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή σε όλους τους Αυστριακούς τις ερχόμενες εβδομάδες, ενημερώνοντάς τους για τους νέους νόμους και δίνοντάς τους ένα μήνα για να συμμορφωθούν.

Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για τις εγκύους, εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και εκείνους που έχουν νοσήσει πρόσφατα.

Σε πρώτο χρόνο δεν θα επιβληθούν πρόστιμα.

Φάση δεύτερη

Στα μέσα Μαρτίου, όλα αυτά θα αλλάξουν. Η αστυνομία θα αρχίσει να πραγματοποιεί τυχαίους ελέγχους εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και σταματώντας αυτοκίνητα.

Όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, θα λαμβάνουν πρόστιμο €600.

Όσοι υποβάλουν ένσταση, θα δουν το πρόστιμο να αυξάνεται στα €3.600.

Φάση Τρίτη

Στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του μέτρου, για το οποίο δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα επίσημο αρχείο εμβολιασμού όλων των κατοίκων και θα αρχίσει να εκδίδει αυτομάτως πρόστιμα σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί στη νομοθεσία.

Σε περίπτωση που μέχρι τότε η πανδημία έχει υποχωρήσει, αυτό το μέτρο ενδέχεται να μείνει στα χαρτιά.

Η γνώμη των Αυστριακών

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αυστριακοί στηρίζουν την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, όμως το ζήτημα έχει «μπετονάρει» το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες εκφράζοντας την αντίρρησή τους για τα μέτρα – με προεξάρχοντα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο οποίος προτάθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο, όταν τα κρούσματα βρίσκονταν σε έξαρση.

Την ίδια εποχή είχε επιβληθεί και lockdown αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

Περίπου το 76% των Αυστριακών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο η τελευταία έξαρση που προκάλεσε η Όμικρον έχει ανεβάσει τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ.

Αντίστοιχα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων έχει ανακοινώσει και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με το πρώτο κύμα υποχρεωτικότητας να αφορά τους επαγγελματίες υγείας και τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας.

«Υπάρχει μια αίσθηση ότι ολόκληρη η Ευρώπη μας παρακολουθεί», δηλώνει o Κλεμάνς Σουμάν (Clemens Schuhmann), δημοσιογράφος της εφημερίδας Oberösterreichische Nachrichten.

Ωστόσο, η επιβολή της υποχρεωτικότητας μπορεί να συνεπάγεται τον κίνδυνο περαιτέρω διχασμού μίας κοινωνίας που έχει ήδη πολωθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Όσοι εμβολιαστούν λόγω της υποχρεωτικότητας, θα είναι εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα», λέει ο Σουμάν.

«Ο κίνδυνος είναι κάποιοι άλλοι να ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμη περισσότερο και να προτιμήσουν να πάνε φυλακή παρά να κάνουν το εμβόλιο».

Πηγή: In.gr | Με πληροφορίες από Times Νέας Υόρκης

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.