Τι ισχύει σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία της Βαυαρίας

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

νηπιαγωγεία και σχολεία της Βαυαρίας

Κλείσιμο, καραντίνα, τεστ: Τι ισχύει σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία της Βαυαρίας; Οι κανόνες για τις εγκαταστάσεις φύλαξης παιδιών και τα σχολεία έχουν αλλάξει.

Τι ισχύει τώρα συγκεκριμένα στη Βαυαρία; Μια επισκόπηση

Λόγω της απότομης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας άλλαξε τους κανόνες για τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία: Ουσιαστικά, ο στόχος είναι να παραμείνουν οι ομάδες νηπιαγωγείου ανοικτές όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιτραπεί όσο το δυνατόν περισσότερη δια ζώσης διδασκαλία.

Τα εμπόδια για το κλείσιμο ολόκληρων ομάδων νηπιαγωγείων και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν αυξηθεί. Η καραντίνα για τα άτομα που έρχονται σε επαφή θα είναι πολύ λιγότερο συχνή. Αυτό θα συνεχίσει να πλαισιώνεται από τακτικά τεστ κορωνοϊού.

Όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία πρέπει να μένουν στο σπίτι τους

Κατά γενικό κανόνα, εξακολουθεί να απαγορεύεται η επίσκεψη στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο μετά από ένα θετικό τεστ κορωνοϊού.

Η απομόνωση διαρκεί συνήθως δέκα ημέρες, αλλά μπορεί να τερματιστεί μετά από επτά ημέρες με αρνητικό rapid τεστ ή τεστ PCR, εάν το παιδί ή το νεαρό άτομο δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Κέντρο ημερήσιας φροντίδας: Εάν ένα παιδί βρεθεί θετικό σε αυτοδιαγνωστικό τεστ στο σπίτι, δεν πρέπει να έρθει στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας. Ένα θετικό αυτοδιαγνωστικό τεστ πρέπει να επαληθεύεται με τεστ PCR.

Ακόμη και μετά από θετικό τεστ PCR στις εγκαταστάσεις, το προσβεβλημένο παιδί υποβάλλεται αμέσως σε απομόνωση.

Δεν είναι απαραίτητη η εντολή της δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις εκάστοτε εγκαταστάσεις σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ του παιδιού τους.

Σχολείο: Εάν ένας μαθητής λάβει θετικό τεστ στο σχολείο, πρέπει να παραληφθεί “αμέσως” από τους γονείς ή να πάει στο σπίτι του. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, ένα θετικό αυτοδιαγνωστικό τεστ πρέπει να επιβεβαιωθεί με τεστ PCR.

Καμία καραντίνα στη Βαυαρία για άλλα παιδιά προς το παρόν

Πιθανώς η πιο σημαντική αλλαγή: Στη Βαυαρία, τόσο στις εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών όσο και στα σχολεία, δεν προσδιορίζεται κανένα πρόσωπο επαφής από την αρμόδια υγειονομική αρχή σε περίπτωση μεμονωμένων κρουσμάτων στην ομάδα ή την τάξη – έτσι δεν χρειάζεται να τεθεί κανείς σε καραντίνα αρχικά.

Φροντίδα παιδιών: Εφόσον μόνο μεμονωμένα παιδιά έχουν θετικό τεστ, τα υπόλοιπα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις εκάστοτε εγκαταστάσεις.

Σχολεία: Λαμβάνοντας υπόψη το “υψηλό επίπεδο προστασίας από τη μόλυνση” στα σχολεία, δεν είναι απαραίτητη η ανίχνευση επαφών από την υγειονομική υπηρεσία εκεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Όλοι οι αρνητικά εξεταζόμενοι μαθητές της τάξης “συνεχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα υπό καθεστώς εντατικοποιημένων τεστ”, διευκρινίζει το υπουργείο.

Στην Επιτροπή Παιδείας του βαυαρικού κρατικού κοινοβουλίου την Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας Michael Piazolo τόνισε: “Οι διευθυντές των σχολείων και οι δάσκαλοι δεν μπορούν να στείλουν κανέναν σε καραντίνα”. Σύμφωνα με το νόμο, μόνο οι υγειονομικές αρχές έχουν το δικαίωμα να το πράξουν.

Κλείσιμο ολόκληρων ομάδων ημερήσιας φροντίδας στη Βαυαρία

Νέο: Ολόκληρες ομάδες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών θα κλείνουν μόνο εάν υπάρχει “συσσώρευση κρουσμάτων μόλυνσης”.

Συσσώρευση θεωρείται όταν πάνω από το 20 τοις εκατό των παιδιών που φροντίζονται τακτικά στην ομάδα δεν παρακολουθούν την εγκατάσταση λόγω λοίμωξης εντός περιόδου πέντε ημερών. Δεν έχει σημασία αν διενεργήθηκε αυτοδιαγνωστικό ή τεστ PCR.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πάροχος ή η διοίκηση της μονάδας θα πρέπει να κλείσει την αντίστοιχη ομάδα για πέντε ημέρες – τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες υπολογίζονται.

Ωστόσο, το κλείσιμο ισχύει μόνο από την επόμενη ημέρα, ώστε να μην χρειάζεται να παραληφθούν τα παιδιά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, εάν η διακοπή λειτουργίας ανακοινωθεί την Πέμπτη, ισχύει από την Παρασκευή έως και την Τρίτη.

Επιπλέον, η υγειονομική αρχή μπορεί να διατάξει καραντίνα για όλα τα παιδιά της πληγείσας ομάδας – εκτός εάν εξαιρούνται από την καραντίνα λόγω του εμβολιασμού τους ή της κατάστασης ανάρρωσης (βλ. παρακάτω).

Εξαιρέσεις σε περίπτωση κλεισίματος ομάδας: Όλα τα παιδιά που δεν θα επηρεάζονταν από μια εντολή καραντίνας μπορούν κατ’ αρχήν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν επίσης να φροντίζονται προσωρινά σε άλλη ομάδα. Αυτό ισχύει για όσους έχουν λάβει αναμνηστικό εμβολιασμό, όσους έχουν πρόσφατα αναρρώσει, όσους έχουν πρόσφατα εμβολιαστεί δύο φορές, καθώς και για όλα τα παιδιά που έχουν απόδειξη ανάρρωσης ή ειδική απόδειξη αντισωμάτων και έχουν επίσης εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά. Ωστόσο, τους συνιστάται επίσης να μειώσουν τις επαφές και, αν είναι δυνατόν, να μην επισκέπτονται τον παιδικό σταθμό.

Κλείσιμο των εξωσχολικών ομάδων στη Βαυαρία

Δεδομένου ότι τα παιδιά στο φροντιστήριο μετά το σχολείο φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια και μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις τους, οι κανόνες εκεί βασίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τα σχολεία (βλ. παρακάτω).

“Ως εκ τούτου, η συσσώρευση κρουσμάτων μπορεί να υποτεθεί μόνο εάν περισσότερα από τα μισά παιδιά μιας ομάδας δεν επισκέπτονται την εγκατάσταση λόγω θετικού τεστ Sars-CoV-2”, γράφει το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εξαίρεση: Τα παιδιά των οποίων η τάξη βρίσκεται σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά για τα οποία δεν έχει διαταχθεί καραντίνα, μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις.

Αντίθετα, οι μαθητές των οποίων το εξωσχολικό γκρουπ είναι κλειστό αλλά δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Ωστόσο, συνιστάται επίσης να μειώσουν τις επαφές τους.

Εξ αποστάσεως διδασκαλία στο σχολείο στη Βαυαρία

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η εξ αποστάσεως διδασκαλία για μια ολόκληρη τάξη θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο “σε μεμονωμένες περιπτώσεις” – εάν “λόγω συσσώρευσης κρουσμάτων, η διδασκαλία στην τάξη (…) δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί από την άποψη της σχολικής οργάνωσης”.

Ως κατευθυντήρια γραμμή: Εάν περίπου οι μισοί μαθητές “απουσιάζουν”, η διεύθυνση του σχολείου μπορεί να στείλει την αντίστοιχη τάξη στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Αυτό ισχύει εξίσου για όλα τα παιδιά και τους νέους – ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού και ανάρρωσής τους. Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί ακόμη “εντολή καραντίνας”.

Εάν σε μια τάξη πρέπει να διδαχθεί εξ αποστάσεως διδασκαλία λόγω πολλών κρουσμάτων, το σχολείο ενημερώνει αμέσως το γραφείο υγείας.

Η υγειονομική υπηρεσία μπορεί στη συνέχεια να χαρακτηρίσει όλους τους μαθητές της αντίστοιχης τάξης ως στενές επαφές. Στη συνέχεια υπόκεινται σε καραντίνα – εκτός εάν εξαιρούνται από αυτήν λόγω του εμβολιασμού τους ή της κατάστασης ανάρρωσης.

Όσοι έχουν λάβει αναμνηστικό εμβολιασμό, όσοι έχουν πρόσφατα αναρρώσει, όσοι έχουν πρόσφατα εμβολιαστεί δύο φορές και όλοι οι μαθητές που έχουν ειδικό πιστοποιητικό αντισωμάτων ή ανάρρωσης και οι οποίοι έχουν επίσης εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ωστόσο, θα πρέπει και αυτοί να μειώσουν επειγόντως τις επαφές τους. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγξουν αν οι μαθητές εξαιρούνται από την υποχρέωση καραντίνας.

Όσοι έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα και δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να απαλλαγούν μετά από πέντε ημέρες: με τη βοήθεια ενός γρήγορου τεστ αντιγόνων ή PCR. Μόλις το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ αποσταλεί στην υγειονομική υπηρεσία, η καραντίνα λήγει πρόωρα.

Υποχρεωτικά τεστ σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία στη Βαυαρία

Σταθμοί: Από τις 10 Ιανουαρίου, όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλονται σε τεστ τρεις φορές την εβδομάδα. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τα τεστ – πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία των τεστ ή γραπτή βεβαίωση ότι έχουν εξετάσει το παιδί τους και είναι αρνητικό.

Εάν τα παιδιά επιστρέψουν στην εγκατάσταση μετά το τέλος του ομαδικού κλεισίματος, πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσκομιστεί απόδειξη του τεστ – ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για “ημέρα τεστ”.

Σχολείο: Παραμένει το ίδιο: Για όλους τους μαθητές, τρία τεστ την εβδομάδα είναι κατ’ αρχήν υποχρεωτικά. Εάν υπάρχει ένα κρούσμα σε μια σχολική τάξη, όλοι οι μαθητές πρέπει να υποβάλονται σε καθημερινά τεστ – για πέντε σχολικές ημέρες.

Εάν εμφανιστεί άλλο κρούσμα μόλυνσης, αυτή η πενθήμερη περίοδος αρχίζει πάλι από την αρχή.

Δεν υφίσταται διάκριση μεταξύ των τύπων σχολείων όσον αφορά τα εντατικοποιημένα τεστ – και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με τη διδασκαλία αναφέρει: “Ο παρών κανονισμός ισχύει για όλους τους τύπους σχολείων και σε κάθε περίπτωση για ολόκληρη την τάξη στην οποία ανήκει ο μολυσμένος μαθητής”.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ενός δημοτικού σχολείου, ωστόσο, γίνεται διάκριση σε επιστολή που αποστέλλεται σε όλα τα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας: Σύμφωνα με αυτό, στα δημοτικά σχολεία απαιτείται μόνο ένα “πρόσθετο αυτοδιαγνωστικό τεστ την 5η ημέρα μετά την τελευταία στενή επαφή”.

(Πηγές: Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας μπορείτε να βρείτε εδώ.
Επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού προς τους γονείς σχετικά με τους κανόνες στα σχολεία (αρχείο pdf – εξωτερικός σύνδεσμος).

Τι ισχύει σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία της Βαυαρίας;

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης