Απαγόρευση μαντίλας: Το Βερολίνο κατέβαλε αποζημίωση 22.170Ε

Το Βερολίνο κατέβαλε συνολικά περισσότερα από 22.000 ευρώ σε γυναίκες με μαντίλα που δεν τους επετράπη να γίνουν εκπαιδευτικοί. Μένει να δούμε τι θα γίνει με την απαγόρευση.

Το κρατίδιο του Βερολίνου κατέβαλε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση σε γυναίκες που δεν προσλήφθηκαν ως καθηγήτριες επειδή φορούσαν μαντίλα.

Αυτό αναφέρει η “Tagesspiegel” με αναφορά στην απάντηση της διοίκησης της εκπαίδευσης σε γραπτή ερώτηση της βουλευτού Elif Eralp (Die Linke).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν καταβληθεί συνολικά αποζημιώσεις ύψους 22.170 ευρώ.

Η Eralp έγραψε στο Twitter ότι η αρμόδια υπηρεσία της Γερουσίας για θέματα Παιδείας, Νεολαίας και Οικογένειας προτίμησε να καταβάλει αποζημιώσεις αντί να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Δήλωσε ευτυχής που μετά την απόρριψη της καταγγελίας της Διοίκησης της Γερουσίας του Βερολίνου ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η “παράνομη πρακτική” της απαγόρευσης της μαντίλας έληξε.

Ο νόμος του Βερολίνου για την ουδετερότητα απαγόρευε μέχρι σήμερα στις καθηγήτριες στα δημόσια σχολεία να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, όπως μαντίλες. Τέθηκε σε ισχύ το 2005.

Σύμφωνα με την “Tagesspiegel”, εννέα υποψήφιες καθηγήτριες έχουν καταθέσει αγωγές από το 2016, οι οποίες δεν προσλήφθηκαν λόγω της μαντίλας.

Το 2020, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργασίας έκανε δεκτή την αγωγή μιας γυναίκας που είχε απορριφθεί.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το κρατίδιο του Βερολίνου απέτυχε με συνταγματική προσφυγή εναντίον αυτού ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Wegner θέλει να διατηρήσει την απαγόρευση της μαντίλας

Σύμφωνα με την “Tagesspiegel”, η Γερουσία του Βερολίνου κατέληξε σε συμβιβασμό με τέσσερις γυναίκες.

Μία γυναίκα είχε αποσύρει την προσφυγή της, ενώ σε τρεις περιπτώσεις η Γερουσία είχε κερδίσει τις υποθέσεις.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ήδη αποφανθεί το 2015 ότι η καθολική απαγόρευση της μαντίλας για τις εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία δεν ήταν συμβατή με τον βασικό νόμο.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τον νόμο περί ουδετερότητας του Βερολίνου.

Ο παλιός συνασπισμός των κομμάτων SPD, Πράσινοι και Αριστερά είχε συμφωνήσει να προσαρμόσει στη νομολογία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η προηγούμενη γερουσιαστής Δικαιοσύνης, Lena Kreck (Η Αριστερά), ήθελε στην πραγματικότητα να καταργήσει τον νόμο περί ουδετερότητας.

Ωστόσο, το CDU και το SPD διαπραγματεύονται επί του παρόντος έναν νέο νόμο.

Σύμφωνα με την Tagesspiegel, θέλουν να διατηρήσουν τον νόμο και να τον καταστήσουν νομικά συμβατό.

Πριν από τις εκλογές, ο κορυφαίος υποψήφιος του CDU Kai Wegner είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο t-online ότι η μαντήλα και όλα τα άλλα σύμβολα δεν ανήκουν στα σχολεία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης