Μεγάλη ανάκληση: Ανακαλύφθηκαν άκρως τοξικά χημικά σε μπαχαρικά

Μεγάλη ανάκληση: Ανακαλύφθηκαν άκρως τοξικά χημικά σε μπαχαρικά

Τοξικές χημικές ουσίες εντοπίστηκαν σε ένα μπαχαρικό. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων προειδοποιεί σχετικά. Το προϊόν δεν πρέπει να καταναλώνεται καθόλου.

Λόγω ενός επικίνδυνου δηλητηρίου σε ένα μείγμα καρυκευμάτων, η εταιρεία χονδρικής πώλησης τροφίμων Ideal Cash & Carry ανακαλεί μια παρτίδα του προϊόντος της.

Το εν λόγω προϊόν είναι το “Shan Chapli Kabab – μείγμα καρυκευμάτων”, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων.

Επηρεάζονται οι συσκευασίες των 100 γραμμαρίων με ημερομηνία λήξης 10 Οκτωβρίου 2025.

Στο μπαχαρικό ανιχνεύθηκε η ουσία 2-χλωροαιθανόλη

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδιακή Ένωση Επιθεωρητών Τροφίμων της Γερμανίας στην ιστοσελίδα της, η 2-χλωροαιθανόλη μπορεί να παραχθεί σε τρόφιμα και κυρίως σε μπαχαρικά που έχουν αποστειρωθεί με οξείδιο του αιθυλενίου.

Στο παρελθόν, αυτό επιτρεπόταν στη Γερμανία για την εξόντωση ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

Εν τω μεταξύ, όμως, έχει απαγορευτεί επειδή “τόσο το οξείδιο του αιθυλενίου όσο και το προϊόν μετατροπής του, η 2-χλωροαιθανόλη, είναι εξαιρετικά τοξικά και μεταλλαξιογόνα”.

Η 2-χλωροαιθανόλη προκαλεί τοπικό ερεθισμό μετά από επαφή με το δέρμα. Η κατάποση έχει οδηγήσει ακόμη και σε θανάτους σε αρκετές περιπτώσεις, εξηγεί η Ομοσπονδιακή Ένωση Επιθεωρητών Τροφίμων της Γερμανίας.

Τα επηρεαζόμενα κρατίδια είναι η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Βαυαρία, η Έσση, η Κάτω Σαξονία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και η Ρηνανία-Παλατινάτο.

Οι καταναλωτές καλούνται να επιστρέψουν το προϊόν. Το ποσό της αγοράς θα επιστραφεί.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης