Έρχεται η περιβαλλοντική λωρίδα “Blue Lane” στη Γερμανία;

Το Μόναχο θα μπορούσε να αποκτήσει μια περιβαλλοντική λωρίδα – για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, τα οχήματα με περισσότερους από τρεις επιβάτες και τα ταξί. Αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν αυτό είναι εφικτό και ποιος θα πληρώσει για τη λωρίδα.

Να φτάσετε από το εκθεσιακό κέντρο στο Μόναχο-Riem στο κέντρο της πόλης γρηγορότερα και ταυτόχρονα να διοχετεύσετε λιγότερο CO₂ στον αέρα – αυτό θέλει η επιτροπή κινητικότητας του Μονάχου.

Για να το πετύχει αυτό, πρόκειται να δημιουργηθεί μια περιβαλλοντική λωρίδα, η λεγόμενη “μπλε λωρίδα” – αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί η IAA, μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου.

Μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οχήματα με περισσότερους από τρεις επιβάτες και τα ταξί θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τη λωρίδα αυτή.

Η λωρίδα αυτή θα εκτείνεται από το Messe-Riem έως το κέντρο της πόλης. Μια άλλη τέτοια λωρίδα πρόκειται να εγκατασταθεί στην Einsteinstraße, μεταξύ της Riesenburgstraße και της Vogelweideplatz.

Η δαπάνη για τη δημιουργία της λωρίδας είναι μεγάλη

Το μήκος της λωρίδας θα είναι περίπου έξι χιλιόμετρα. Αλλά το 2021, η πόλη του Μονάχου εξέταζε ήδη μια παρόμοια πρωτοβουλία.

Τότε, μάλιστα, η “μπλε λωρίδα” είχε δημιουργηθεί σε μήκος 12 χιλιομέτρων. Γιατί η ιδέα απέτυχε τότε; Κανείς δεν τήρησε τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Επιπλέον, κόστισε στο βαυαρικό κρατίδιο και στην Autobahn GmbH περίπου 800.000 ευρώ – μόνο για την τοποθέτηση των σχετικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα κόμματα δεν υποστηρίζουν προς το παρόν το έργο.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα το πληρώσει φέτος. Πριν από δύο χρόνια, το κρατίδιο και η Autobahn GmbH μοιράστηκαν το κόστος.

Εν τω μεταξύ, όμως, η Autobahn GmbH ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να πληρώσει για μια “μπλε λωρίδα”.

Ως εκ τούτου, αυτή τη φορά η πόλη του Μονάχου θα πρέπει πιθανότατα να παρέμβει.

Η αριστερή λωρίδα θα γίνει περιβαλλοντική λωρίδα

Εκτός όμως από το ζήτημα του κόστους, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασιστεί πού θα πρέπει να κινείται η περιβαλλοντική λωρίδα.

Το 2021, ο παράπλευρος δρόμος έκλεισε για το σκοπό αυτό. Αυτό οδήγησε σε πολυάριθμα μποτιλιαρίσματα.

Τώρα πρόκειται να κλείσει η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του Μονάχου “Charivari”, αυτό απαιτεί κυκλοφοριακή μελέτη και συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Αρχή Αυτοκινητοδρόμων και το Γερμανικό Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας.

Δεν είναι μόνο το Μόναχο που σκέφτεται για μια περιβαλλοντική λωρίδα.

Στον Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχει ήδη η λεγόμενη “λωρίδα HOV” για οχήματα με περισσότερους από δύο επιβάτες.

Οι Βορειοαμερικανοί ελπίζουν ότι αυτό θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης