Γερμανία: Τι ισχύει με το εισιτήριο των 49 ευρώ σε κάθε κρατίδιο

Αν και η προεπιλεγμένη έκδοση του εισιτηρίου θα κοστίζει 49 ευρώ για παγγερμανική κάλυψη στις τοπικές και περιφερειακές συγκοινωνίες, ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια σχεδιάζουν να προσφέρουν εκπτωτικές εκδόσεις για άτομα ορισμένων ομάδων. Ακολουθούν τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Μετά από μήνες καθυστερήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων και των κυβερνήσεων των κρατιδίων της Γερμανίας σχετικά με τον διάδοχο του δημοφιλούς εισιτηρίου των 9 ευρώ του περασμένου καλοκαιριού, οι πωλήσεις του εισιτηρίου των 49 ευρώ αναμένεται να ξεκινήσουν στις 3 Απριλίου, ενώ τελικά θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου.

Το εισιτήριο διατίθεται ως συνδρομή μέσω των διαφόρων περιφερειακών ενώσεων δημόσιων συγκοινωνιών της Γερμανίας ή μέσω των εφαρμογών τους.

Έτοιμή η νέα εφαρμογή για το εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας

Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τρένα υψηλότερης ταχύτητας της Deutsche Bahn, όπως το Inter-City Express, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν κανονικά την πλήρη τιμή.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες, ανάλογα με το ομόσπονδο κρατίδιο, ενδέχεται να έχουν τα ίδια -ή παρόμοια- οφέλη σε μειωμένη τιμή. Ακολουθεί μια επισκόπηση.

Βάδη-Βυρτεμβέργη

Το νοτιοδυτικό κρατίδιο της Γερμανίας εισήγαγε πρόσφατα το εισιτήριο νεολαίας, το οποίο παρέχει στα άτομα ηλικίας έως 21 ετών απεριόριστες μετακινήσεις εντός του κρατιδίου με μόλις 1 ευρώ την ημέρα.

Αυτό είναι μόνο τα δύο τρίτα περίπου του κόστους του εισιτηρίου Deutschlandticket των 49 ευρώ.

Βάδη-Βυρτεμβέργη: Έρχεται το εισιτήριο των 365€ (Jugendticket)

Αν και το εισιτήριο νεότητας του BaWü δεν καλύπτει ολόκληρη τη χώρα όπως το εισιτήριο των 49 ευρώ, μπορεί να είναι πιο συμφέρον για τους νέους που ταξιδεύουν κυρίως εντός του κρατιδίου.

Όσοι βρίσκονται σε εκπαίδευση ή εθελοντική εργασία μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το εισιτήριο μέχρι να συμπληρώσουν τα 27 τους χρόνια.

Βαυαρία

Το κρατίδιο των Άλπεων της Γερμανίας σχεδιάζει να αρχίσει να προσφέρει από το φθινόπωρο τόσο στους φοιτητές όσο και στους μαθητευόμενους που εδρεύουν στο κρατίδιο μια εκπτωτική έκδοση του Deutschlandticket των 49 ευρώ.

Η εκδοχή της Βαυαρίας θα κοστίζει στους φοιτητές και τους μαθητευόμενους 29 ευρώ το μήνα αντί αυτού.

Σε αντίθεση με τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, της οποίας το νεανικό εισιτήριο έχει περίπου την ίδια τιμή, αλλά καλύπτει μόνο τις μετακινήσεις εντός του κρατιδίου, η Βαυαρία σκοπεύει να προσφέρει στους κατόχους του εισιτηρίου όλα τα πλεονεκτήματα του Deutschlandticket, δηλαδή μετακινήσεις σε όλη τη χώρα – στην μειωμένη τιμή.

Το εισιτήριο θα είναι συνδρομητικό και οι κάτοχοι θα μπορούν να ειδοποιήσουν ένα μήνα πριν από τη λήξη του εάν επιθυμούν να αποχωρήσουν από αυτό.

Επί του παρόντος καταρτίζονται σχέδια που θα επιτρέπουν στους φοιτητές να “αναβαθμίζουν” τα εισιτήριά τους στο μοντέλο των 29 ευρώ, εάν τα κανονικά εισιτήρια του τοπικού εξαμήνου κοστίζουν λιγότερο από 29 ευρώ μηνιαίως.

Μπορούν επίσης να διατηρήσουν το φθηνότερο εξαμηνιαίο εισιτήριο, αν το επιθυμούν.

Βερολίνο και Βρανδεμβούργο

Έχοντας μόλις διεξάγει επαναληπτικές εκλογές τον Φεβρουάριο, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες του Βερολίνου διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην πρωτεύουσα.

Στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν σχέδια για τη συνέχιση του μηνιαίου εισιτηρίου των 29 ευρώ εντός του κέντρου της πόλης – ή της ζώνης “Βερολίνο ΑΒ”, η οποία δεν θα περιλαμβάνει το Βρανδεμβούργο.

Εάν συμβεί αυτό, οι συνδρομητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του εισιτηρίου των 29 ευρώ μόνο για το Βερολίνο και του εθνικού εισιτηρίου των 49 ευρώ. Αυτό δεν θα είναι σαφές, ωστόσο, μέχρι να τεθεί επί τάπητος η τελική συμφωνία συνασπισμού.

Το Βρανδεμβούργο δεν σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές, εκτός από το να επιτρέψει στους επιβάτες να παίρνουν τα σκυλιά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς με εισιτήριο 49 ευρώ χωρίς επιπλέον χρέωση.

Βρέμη

Η πόλη-κρατίδιο συζητά επί του παρόντος αν θα εισαγάγει εισιτήριο αξίας 29 ευρώ για φοιτητές και εκπαιδευόμενους.

Δεν είναι ακόμη σαφές, όμως, αν το εισιτήριο θα ισχύει σε όλη τη χώρα, όπως σχεδιάζει το μοντέλο της Βαυαρίας – ή μόνο στη Βρέμη.

Η πόλη διαθέτει ήδη μηνιαίο εισιτήριο 25 ευρώ για όσους λαμβάνουν επίδομα πολίτη.

Η κυβέρνηση της Βρέμης δεν έχει προς το παρόν σχέδιο νόμου για την καθιέρωση ενός τέτοιου εισιτηρίου και δεν έχει δεσμευτεί οριστικά γι’ αυτό.

Έσση

Εκτός από την εισαγωγή του εισιτηρίου των 49 ευρώ, η Έσση ετοιμάζει ένα μειωμένο εισιτήριο για τις κρατικές συγκοινωνίες για άτομα που λαμβάνουν επιδόματα.

Όποιος λαμβάνει επίδομα στέγασης, επίδομα πολίτη ή κοινωνική βοήθεια θα μπορεί να λάβει μειωμένο εισιτήριο για 31 ευρώ το μήνα, το οποίο θα του παρέχει πρόσβαση σε όλες τις τοπικές και περιφερειακές συγκοινωνίες εντός της Έσσης.

Δεν θα ισχύει, όπως συμβαίνει με το εισιτήριο των 49 ευρώ, σε εθνικό επίπεδο.

Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία

Η κυβέρνηση του κρατιδίου στο Schwerin επεξεργάζεται ένα “εισιτήριο για ηλικιωμένους” αξίας 365 ευρώ ετησίως.

Με κόστος λιγότερο από τα δύο τρίτα της τιμής του εισιτηρίου των 49 ευρώ, θα είναι διαθέσιμο στους ηλικιωμένους που ζουν στο κρατίδιο, αλλά θα ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, το έργο έχει πληγεί από καθυστερήσεις και η κυβέρνηση του κρατιδίου δεν έχει δώσει επικαιροποιημένη εκτίμηση για το πότε θα κυκλοφορήσει το εισιτήριο.

Κάτω Σαξονία

Η περιφέρεια του Ανόβερου θέτει σε εφαρμογή για πρώτη φορά μια μειωμένη έκδοση του εισιτηρίου των 49 ευρώ την 1η Μαΐου.

Αυτή θα κοστίζει 30 ευρώ το μήνα και θα είναι διαθέσιμη στους κατόχους εισιτηρίου με εκπτώσεις εργοδότη ή σε όσους λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια. Θα ισχύει όμως σε εθνικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει το 2024 μια μειωμένη έκδοση του εθνικού Deutschlandticket για φοιτητές και ασκούμενους. Θα ισχύει σε όλη τη χώρα, αλλά θα κοστίζει στις ομάδες αυτές που εδρεύουν στο κρατίδιο μόνο 29 ευρώ τον μήνα.

Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Ρηνανία-Παλατινάτο

Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας θα επιτρέπει την επιβίβαση σκύλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με εισιτήριο 49 ευρώ χωρίς επιπλέον χρέωση.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εισιτήριο 49 ευρώ στη NRW

Αν και οι κυβερνήσεις και των δύο κρατιδίων εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης μειωμένων εισιτηρίων για ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, καμία από τις δύο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένα σχέδια.

Saarland

Το μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας αναλαμβάνει μέρος του λογαριασμού για τα Deutschlandtickets των νέων του.

Όλοι οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εκπαιδευόμενοι και οι εθελοντές θα μπορούν να αποκτήσουν το εισιτήριο Junge-Leute ή “νέος άνθρωπος” – το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, όπως ακριβώς και το εισιτήριο των 49 ευρώ, με 30,40 ευρώ το μήνα.

Schleswig-Holstein

Το βόρειο γερμανικό κρατίδιο εργάζεται για την παροχή ενός φοιτητικού εξαμηνιαίου εισιτηρίου που θα διατίθεται σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε μειωμένη τιμή.

Θέλει επίσης να εισαγάγει μειωμένη τιμή για άτομα που κάνουν εθελοντική υπηρεσία. Ωστόσο, για καμία από τις δύο πρωτοβουλίες δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα σχέδια.

Θουριγγία

Η κυβέρνηση του κρατιδίου στην Ερφούρτη συζητά επί του παρόντος εάν το εισιτήριο των 28 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους στο κρατίδιο θα ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, δεν έχει λάβει οριστική απόφαση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.