Απαντήσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία

Η Bundestag αποφάσισε: Από την 1η Οκτωβρίου 2022, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 12 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό και ποιοι θα επωφεληθούν από αυτό

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τα κέρδη, αλλά υπάρχει κατώτατο όριο. Από το 2015 ισχύει στη Γερμανία ένας γενικός νόμιμος κατώτατος μισθός.

Ποιος είναι τέλος πάντων ο γενικός νόμιμος κατώτατος μισθός στη Γερμανία;

“Πρόκειται για τον παγγερμανικό κατώτατο μισθό, τον οποίο κανένας εργοδότης δεν επιτρέπεται να υποτιμήσει”, λέει ο Johannes Schipp, ειδικός δικηγόρος εργατικού δικαίου στο Gütersloh. Οι κατώτατοι μισθοί ισχύουν επίσης για μεμονωμένους τομείς.

“Κανένας εργοδότης δεν δικαιούται να πληρώνει στους εργαζομένους του λιγότερα από τον γενικό νόμιμο κατώτατο μισθό ή τον ισχύοντα κατώτατο μισθό του κλάδου”, λέει ο Michael Wagner, ειδικός σε θέματα κατώτατου μισθού στο Ομοσπονδιακό Εκτελεστικό Συμβούλιο της DGB στο Βερολίνο.

Και πόσο υψηλός είναι ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία;

Όταν εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 2015, ο γενικός νόμιμος κατώτατος μισθός ήταν 8,50 ευρώ μεικτά για μια ώρα εργασίας. (δηλαδή 60 λεπτά)

Ο κατώτατος μισθός αναπροσαρμόζεται τακτικά, κάθε δύο χρόνια, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του νόμου περί κατώτατου μισθού. Αρμόδια για αυτό είναι η Επιτροπή Ελάχιστου Μισθού. Η επιτροπή αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό και διαβιβάζει σχετική έκθεση στον νομοθέτη. “Ο νομοθέτης μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει τις αποφάσεις της επιτροπής, αλλά όχι να τις αλλάξει”, εξηγεί ο Wagner.

Η προσαρμογή μπορεί επίσης να γίνει σε διάφορα στάδια. Για το λόγο αυτό, ο γενικός νόμιμος κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 9,60 ευρώ την 1η Ιουλίου 2021, στα 9,82 ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2022 και στα 10,45 ευρώ την 1η Ιουλίου 2022. Και τώρα, λόγω της απόφασης της Bundestag, στα 12 ευρώ την 1η Οκτωβρίου.

Απαντήσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία
Και πόσο υψηλός είναι ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία; | By 89Stocker

Τι ισχύει στη Γερμανία για τους κλαδικούς κατώτατους μισθούς;

Οι κατώτατοι μισθοί που ισχύουν σε επιμέρους τομείς είναι συνήθως υψηλότεροι από τον γενικό νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Για παράδειγμα, ο κατώτατος βιομηχανικός μισθός στο επάγγελμα του στεγάστρου το 2021 για ανειδίκευτους εργάτες είναι 12,60 ευρώ την ώρα.

Ποιος παίρνει τον κατώτατο μισθό και, κυρίως, ποιος όχι;

Κατ’ αρχήν, “κάθε εργαζόμενος λαμβάνει τον κατώτατο μισθό”, λέει ο Wagner. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, δεν καταβάλλεται κατώτατος μισθός στους νέους κάτω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την επαγγελματική κατάρτιση και σε όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά από μακροχρόνια ανεργία.

Επίσης, δεν δικαιούνται κατώτατο μισθό τα άτομα που είτε κάνουν υποχρεωτική πρακτική άσκηση είτε επιμόρφωση για λόγους επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και οι εθελοντές.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο μισθός μου αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό;

Πρέπει απλώς να διαιρέσετε τις μηνιαίες αποδοχές σας με τον αριθμό των ωρών εργασίας. Για να το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να σημειώνετε με ακρίβεια τις ώρες εργασίας. “Ορισμένες προσαυξήσεις, όπως η προσαύξηση νυχτερινής εργασίας, πρέπει να αφαιρούνται από τις μηνιαίες αποδοχές”, λέει ο Schipp.

Αφού υπολογίσετε τις ωριαίες αποδοχές σας, συγκρίνετε αυτές με το ποσό του γενικού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή με τον ειδικό κατώτατο μισθό του κλάδου.

Απαντήσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία
Κατώτατος μισθός στη Γερμανία | By Arthon meekodong

Τι γίνεται αν δεν μου καταβάλλεται ο κατώτατος μισθός;

Εάν αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε στον εργοδότη και να τον ενημερώσετε γραπτώς ή προφορικώς ότι ο καταβαλλόμενος κατώτατος μισθός είναι κάτω από το νόμιμο όριο, συμβουλεύει ο Wagner.

Εάν ο εργοδότης αρνείται ή δεν τηρεί την προθεσμία που έχει θέσει ο εργαζόμενος για σχολιασμό και πληρωμή, καλό είναι να απευθυνθείτε στο επιχειρησιακό συμβούλιο ή στην αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μήνυση. “Ο εργοδότης μπορεί επίσης να υποχρεωθεί να καταβάλει τον κατώτατο μισθό αναδρομικά για τρία χρόνια”, λέει ο Schipp.

Υπηρεσία: Η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών του BMAS είναι διαθέσιμη από Δευτέρα έως Πέμπτη μεταξύ 8:00 και 20:00. Η τηλεφωνική γραμμή για τον κατώτατο μισθό απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με αυτό στο +49-30-60-28-00-28.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης