Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία;

Η εισφορά φυσικού αερίου στη Γερμανία καταργήθηκε και έρχεται ανώτατο όριο τιμών. Υπάρχουν όμως και άλλες αλλαγές που έρχονται από τον Οκτώβριο, όπως μείωση του ΦΠΑ και μικρότερες προσαυξήσεις. Δείτε τι σημαίνει αυτό για τους λογαριασμούς σας στη Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση μειώνει τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Ο συντελεστής θα μειωθεί από 19% σε 7%, για περιορισμένο χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Μαρτίου 2024.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου αυτό το φθινόπωρο, αν και η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα επιβάλλει πλέον την προσαύξηση προμήθειας φυσικού αερίου ύψους 2,419 λεπτών ανά κιλοβατώρα (kWh), η οποία επίσης είχε αρχικά προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Αντ’ αυτού, θα οφείλονται δύο άλλες μικρότερες εισφορές: η εισφορά για την αποθήκευση φυσικού αερίου και η εισφορά για την ενέργεια εξισορρόπησης.

Ακολουθεί μια ματιά στο τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά στη Γερμανία

Τι σημαίνει η μείωση του ΦΠΑ στη Γερμανία;

Η μείωση του ΦΠΑ προοριζόταν αρχικά να αντισταθμίσει τη μεγάλη εισφορά φυσικού αερίου. Παρόλο που τα σχέδια αυτά έχουν αναβληθεί, η μείωση του ΦΠΑ -19% σε 7%- εξακολουθεί να συμβαίνει. Αυτό θα πρέπει να έχει μεγάλο αντίκτυπο στους λογαριασμούς των πολιτών.

Σύμφωνα με την πύλη σύγκρισης Check24, η αλλαγή αυτή θα ανακουφίσει μια οικογένεια κατά περίπου 306 ευρώ ετησίως. Ένα μεμονωμένο άτομο θα δει εξοικονόμηση περίπου 87 ευρώ. Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται σε ετήσια κατανάλωση 20.000 kWh για μια οικογένεια και 5000 kWh για ένα για ένα άτομο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία;
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το φυσικό αέριο στη Γερμανία; | By vovan13

Τι γίνεται με τις εισφορές στη Γερμανία;

Η εισφορά για την προμήθεια φυσικού αερίου έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά δύο άλλες νέες προσαυξήσεις θα προστεθούν στους λογαριασμούς από την 1η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την επιβάρυνση ενέργειας εξισορρόπησης ή Regelenergieumlage (0,57 λεπτά/kWh) και την επιβάρυνση αποθήκευσης αερίου ή Gasspeicherumlage (0,059 λεπτά/kWh).

Για ένα νοικοκυριό με μέση ετήσια κατανάλωση 20.000 kWh, η εισφορά ενέργειας εξισορρόπησης αυξάνει το λογαριασμό φυσικού αερίου κατά 114 ευρώ ετησίως, ενώ η εισφορά αποθήκευσης φυσικού αερίου προσθέτει άλλα 12 ευρώ.

Για ένα μονό νοικοκυριό, οι νέες προσαυξήσεις θα αυξήσουν τον ετήσιο λογαριασμό φυσικού αερίου συνολικά κατά περίπου 31,45 €.

Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι ότι οι διάφορες αλλαγές την 1η Οκτωβρίου 2022 θα οδηγήσουν σε μια μέση μείωση κατά 180 ευρώ για μια οικογένεια στη Γερμανία, ενώ ένα μεμονωμένο άτομο θα έχει εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 55,55 ευρώ.

Παρά τις αλλαγές αυτές, δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από τη γενική τάση για αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Και η τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές έφτασε σε νέα τιμή ρεκόρ, 21,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό του δείγματος με κατανάλωση 20.000 kWh πληρώνει κατά μέσο όρο 4.371 ευρώ ετησίως για τη χρήση φυσικού αερίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η ίδια ποσότητα φυσικού αερίου κόστιζε 1.316 ευρώ, σύμφωνα με το Check24, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος λογαριασμός φυσικού αερίου έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που πλησιάζουν στο τέλος του συμβολαίου τους ή ξεκινούν ένα νέο, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις απότομες τιμές.

Έρχεται ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία;

Ενόψει της ραγδαίας ανόδου του κόστους του φυσικού αερίου, η ανακούφιση των καταναλωτών που παρέχει η μείωση του ΦΠΑ είναι μάλλον “σταγόνα στον ωκεανό”, ιδίως καθώς θα εξουδετερωθεί σε κάποιο βαθμό από τις δύο νέες εισφορές που θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου.

Το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, στο οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επί της αρχής, είναι επομένως το μόνο μέτρο που ενδέχεται να φέρει απτή ανακούφιση για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, αν και οι προτάσεις πρόκειται να παρουσιαστούν σύντομα. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο υψηλή θα είναι η κρατικά επιδοτούμενη “βασική κατανάλωση” φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης