Χάος στα γερμανικά αεροδρόμια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Από όλες τις εποχές, ακόμη περισσότερες πτήσεις ακυρώνονται κατά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι αεροπορικές εταιρείες μείωσαν το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτό προστίθενται απεργίες και περισσότερες ακυρώσεις λόγω της πανδημίας. Το αεροδρόμιο του Μονάχου επηρεάζεται επίσης.

Η έλλειψη προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες και στα αεροδρόμια διαταράσσει όλο και περισσότερο τα ταξιδιωτικά σχέδια των ανθρώπων.

Επειδή όλο και περισσότερα πληρώματα δηλώνουν και πάλι άρρωστα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, η Lufthansa ακυρώνει περισσότερες από 2.000 πτήσεις στους κόμβους της στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο εν μέσω της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών.

Μαζί με τις περικοπές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 3.000 συνδέσεις θα ακυρωθούν τον Ιούλιο. Η θυγατρική χαμηλού κόστους Eurowings αναμένει επίσης περαιτέρω ακυρώσεις.

Η Condor και η Tuifly έδωσαν το πράσινο φως. Ωστόσο, οι απεργίες άλλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών προκαλούν πρόσθετες αναταράξεις.

DRV: Οι πτήσεις στη Μεσόγειο είναι πιθανό να συνεχιστούν

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (DRV), οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι τα καλοκαιρινά ταξίδια που έχουν κλείσει θα πραγματοποιηθούν.

Είναι απίθανο να ακυρωθούν σε ευρεία κλίμακα δρομολόγια προς προορισμούς οργανωμένων ταξιδιών γύρω από τη Μεσόγειο ή προς πιο μακρινούς προορισμούς, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της DRV.

Αυτό ισχύει ιδίως για τις πτήσεις που έχουν αγοραστεί από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες αρκετά νωρίτερα. Οι τουριστικοί πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια.

Λόγοι ακύρωσης: απεργίες, καιρικές συνθήκες και αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού

Η Lufthansa δικαιολογεί τις τελευταίες περικοπές της με το γεγονός ότι οι απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, για παράδειγμα στη Μασσαλία, τα καιρικά φαινόμενα και, ιδίως, το αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν πρόσφατα προκαλέσει πρόσθετη πίεση στο σύστημα.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά πληρώματα είχαν δηλώσει ασθένεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, η εταιρεία είχε ήδη ακυρώσει 900 πτήσεις εντός Γερμανίας και Ευρώπης στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο για τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η Lufthansa θεωρεί ότι πάνω από το 95% των προγραμματισμένων πτήσεων θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι.

Η Eurowings στη Γερμανία ακυρώνει επίσης εκατοντάδες πτήσεις

Η Eurowings έχει επίσης ήδη ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις για τον Ιούλιο – και αναμένει μικρή βελτίωση. Παρόμοιες προσαρμογές αναμένονται και για τον Αύγουστο, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση του προσωπικού στα αεροδρόμια στους ελέγχους ασφαλείας, στις επίγειες υπηρεσίες, στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας κ.λπ., δήλωσε εκπρόσωπος. Στη Eurowings, επίσης, τα κρούσματα, τα οποία αυξάνονται και πάλι, αυξάνουν τις αναρρωτικές άδειες.

Ακυρώνονται κυρίως πτήσεις εσωτερικού από τη Γερμανία

Η Lufthansa και η Eurowings θέλουν να εξαιρέσουν σε μεγάλο βαθμό τα κλασικά δρομολόγια διακοπών από τις περικοπές. Οι πτήσεις εντός της Γερμανίας και της Ευρώπης, για τις οποίες υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης, όπως με τρένο, πρέπει να ακυρωθούν.

Για παράδειγμα, η Eurowings θα πετά μόνο εννέα φορές την ημέρα από το Ντίσελντορφ προς τη Μαγιόρκα αντί για δέκα – και ιδανικά, όλοι οι προγραμματισμένοι επιβάτες θα φτάσουν στον προορισμό τους την προγραμματισμένη ημέρα.

Η Condor στη Γερμανία δεν έχει “κανένα πρόβλημα”

Η αεροπορική εταιρεία Condor, από την άλλη πλευρά, δεν βλέπει κανένα λόγο να αλλάξει τα σχέδιά της για το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ακυρωθεί καμία πτήση και δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο, δήλωσε εκπρόσωπος την Παρασκευή.

Η εταιρεία δεν είχε περικόψει καμία θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχε την κατάσταση υπό έλεγχο μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, η Condor χρησιμοποιεί αεροσκάφη και προσωπικό από άλλες αεροπορικές εταιρείες τις ημέρες αιχμής για να μεταφέρει όλους τους ταξιδιώτες στους προορισμούς των διακοπών τους όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Tuifly στη Γερμανία πετάει επίσης χωρίς περιορισμούς

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Tuifly δεν βλέπει επίσης μέχρι στιγμής κανέναν λόγο να μειώσει το πρόγραμμα πτήσεών της για το καλοκαίρι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο, δεν υπάρχουν ακυρώσεις.

Δεν υπάρχει αύξηση των αδειών ασθενείας λόγω κορωνοϊού. Είναι ακόμη πιθανό η Tuifly να πραγματοποιήσει πρόσθετες πτήσεις σε μία ή δύο ημέρες για να αναπληρώσει τις ακυρώσεις άλλων αεροπορικών εταιρειών. Ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να ακυρωθούν οι διακοπές των ανθρώπων.

Οι απεργίες στη Ryanair και την Brussels Airlines επιδεινώνουν την κατάσταση

Οι απεργίες στη Ryanair και την Brussels Airlines προκαλούν επί του παρόντος πρόσθετες αναταράξεις στην ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία. Το προσωπικό καμπίνας και οι πιλότοι της Brussels Airlines απεργούν μέχρι το Σάββατο.

Οι εργαζόμενοι της θυγατρικής της Lufthansa επικρίνουν, μεταξύ άλλων, τον υψηλό φόρτο εργασίας.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή θα προστεθεί απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις της Ryanair επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Ισπανία. Η Ryanair είχε διατάξει όλους τους υπαλλήλους να εργαστούν, επικαλούμενη κυβερνητική εντολή.

Απεργίες και στη Γερμανία και στην British Airways

Οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας British Airways (BA) στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου έχουν επίσης καλέσει σε απεργία κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Τα προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να απειλήσουν τη Γερμανία.

Το συνδικάτο Verdi ζητά 9,5 τοις εκατό περισσότερες αποδοχές για περίπου 20.000 εργαζόμενους της Lufthansa στο έδαφος. Οι συλλογικές συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Ενόψει του επικείμενου χάους στα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια της θερινής ταξιδιωτικής περιόδου λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι υποστηρικτές των καταναλωτών έθεσαν τον υπουργό Μεταφορών Φόλκερ Βίσσινγκ προ των ευθυνών του.

Ο υπουργός πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τα προβλήματα, αν δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός του κυκλοφοριακού χάους, δήλωσε στην Handelsblatt η ειδικός σε θέματα κινητικότητας της Ομοσπονδίας Γερμανικών Καταναλωτικών Οργανώσεων (vzbv), Marion Jungbluth.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προκαλούν αφόρητο χάος στους ταξιδιώτες κατά την περίοδο των διακοπών.

Η vzbv απαιτεί την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών – οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποζημιώνονται αυτόματα σε περίπτωση ακυρώσεων ή καθυστερήσεων – και αυτό με μερικά κλικ στην εφαρμογή και γρήγορη μεταφορά όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένη. Αυτό είναι σύμφωνο με την εποχή, λέει ο συνήγορος των καταναλωτών Jungbluth.

Σε περίπτωση ακύρωσης, οι επιβάτες θα έχουν επίσης δικαίωμα αποζημίωσης πέραν της επιστροφής του εισιτηρίου, εάν η αεροπορική εταιρεία δεν τους είχε ενημερώσει εγκαίρως πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

Μελέτη: Στα γερμανικά αεροδρόμια λείπουν 7.200 ειδικευμένοι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), σήμερα υπάρχει έλλειψη περίπου 7.200 εξειδικευμένων εργαζομένων στα γερμανικά αεροδρόμια.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν ειδικευμένα άτομα στην αγορά εργασίας για να καλυφθούν αυτά τα κενά σε προσωπικό αέρος και εδάφους, προειδοποιεί το IW. Λόγω της πανδημίας, είχε περικοπεί πολύ προσωπικό και οι εργαζόμενοι είχαν συχνά αλλάξει κλάδο επαγγέλματος.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης