Covid-Μάσκες στη Γερμανία: Δεν ελέγχθηκαν και διανεμήθηκαν

Βάδη-Βυρτεμβέργη μάσκα

Οι μάσκες από την συμφωνία Emix ήταν πολύ ακριβές για τη Βαυαρία – και πολλές ήταν ελαττωματικές. Η έρευνα του BR δείχνει: Μόλις ένα χρόνο μετά τη συμφωνία εξετάστηκαν αναλυτικά οι προστατευτικές μάσκες της μάρκας Lanxin. Πριν από αυτό, ωστόσο, διανεμήθηκαν σε γιατρούς και νοσοκομεία.

Ο Thomas Schmidt είναι γυναικολόγος και έχει το ιατρείο του στο Bad Windsheim. Από την αρχή της πανδημίας, έχει λάβει πολλές μάσκες, κυρίως μέσω της Kassenärztliche Vereinigung Bayern (KVB).

Ορισμένες μάσκες δεν ήταν καλές, δεν ταίριαζαν, τα λαστιχάκια σκίζονταν. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του γιατρού ότι οι μάσκες μπορεί να μην είχαν ελεγχθεί επαρκώς: “Απλώς βασίστηκα στις αρχές ότι θα μας έδιναν μάσκες που θα μας προστάτευαν με ασφάλεια”.

Μάρτιος 2020: Η Emix προμήθευσε αμφισβητήσιμες μάσκες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τη Βαυαρία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Η ελβετική εταιρεία Emix Trading προμήθευσε μάσκες από διάφορους κινέζους κατασκευαστές την άνοιξη του 2020 – στην αρχή της πανδημίας. Μεταξύ αυτών ήταν προϊόντα της εταιρείας Zhejiang Lanxin Safety Equipment Manufacturing Co. Ltd.

Αυτές οι μάσκες Lanxin πήγαν στη Βαυαρία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καθώς και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Με τιμή μονάδας 8,90 ευρώ ανά μάσκα, αυτή ήταν μακράν η πιο ακριβή συμφωνία μασκών για τη Βαυαρία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πλήρωσε ακόμη και 9,90 ευρώ, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλήρωσε 5,58 ευρώ.

Στις συμφωνίες μεσολάβησε, μεταξύ άλλων, η Andrea Tandler, κόρη του επί σειρά ετών γενικού γραμματέα του CSU και πρώην υπουργού της Βαυαρίας Gerold Tandler. Έλαβε εκατομμύρια σε προμήθειες από την Emix Trading, τις οποίες ενδέχεται να μην φορολόγησε σωστά. Μεταξύ άλλων, η εξεταστική επιτροπή του βαυαρικού κοινοβουλίου εξετάζει αυτές τις συμφωνίες.

Ιούνιος 2020: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απελευθερώνει τις μάσκες Lanxin μετά από επιφανειακή εξέταση

Το παράδειγμα των μασκών Lanxin δείχνει ξεκάθαρα τα ελλείμματα των ελέγχων: Τον Ιούνιο του 2020, η TÜV Nord επιθεωρεί δύο παρτίδες μασκών Lanxin από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που αποθηκεύονται στο Halle. Οι εκθέσεις των ελέγχων είναι διαθέσιμες στο BR Recherche. Δύο επιθεωρητές χρειάζονται μιάμιση ώρα για να εξετάσουν τις μάσκες και να συντάξουν την έκθεσή τους.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι οι μάσκες είναι καλά διπλωμένες, καθαρές και στεγνές και ότι εφαρμόζουν καλά. Καταγράφεται επίσης η οσμή: “Δεν εντοπίζονται παράξενες ή έντονες οσμές”.

Το συμπέρασμα: “Όλα τα κριτήρια πληρούνται”. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, δεν πραγματοποιήθηκε δοκιμή για το πόσα αερολύματα αφήνουν να διαπεράσουν τις μάσκες.

Παρόλα αυτά, η έκθεση αποτέλεσε τη βάση για το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG) να απελευθερώσει τις μάσκες και να τις παραδώσει στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Το υπουργείο τόνισε ότι οι μάσκες είχαν ήδη ελεγχθεί τον Απρίλιο του 2020 σε μια διαδικασία ελέγχων πολλαπλών σταδίων.

Ιανουάριος 2021: Η Βάδη-Βυρτεμβέργη ανακαλύπτει ελαττώματα στις μάσκες Lanxin

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη έλαβε μάσκες Lanxin από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης συνέχισε τη διανομή τους.

Μετά από πολυάριθμες καταγγελίες, το υπουργείο – δέκα μήνες μετά τις συμφωνίες της Emix – ξεκίνησε τον έλεγχο των μασκών που βρίσκονταν ακόμη σε απόθεμα.

Το αποτέλεσμα: 13 από τις 27 προστατευτικές μάσκες που προμήθευσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πληρούσαν τα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της Lanxin.

Μεταξύ άλλων, το Spiegel αναφέρθηκε σε αυτό την εποχή εκείνη. Το αποτέλεσμα του ελέγχου: “διαπερατότητα σαφώς πάνω από τις τυπικές τιμές” – αυτό σημαίνει ότι η μάσκα δεν παρέχει επαρκή προστασία από τα αερολύματα.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας έγραψε στο BR ότι δεν μπορούσε να κατανοήσει τις “υποτιθέμενες ελλείψεις ποιότητας”. Στο τέλος του 2021, υπήρχαν ακόμη 130.000 μάσκες Lanxin σε αποθήκες στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Μάρτιος 2021: Η Βαυαρία ελέγχει και μπλοκάρει τις μάσκες Lanxin

Έξι εβδομάδες μετά τα ανησυχητικά αποτελέσματα από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και συνεπώς ένα χρόνο μετά τις συμφωνίες Emix, η Βαυαρία ελέγχει επιτέλους διεξοδικά τις μάσκες.

Το BR Recherche διαθέτει τώρα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το κρατικό γραφείο υγείας και ασφάλειας τροφίμων της Βαυαρίας (LGL) έλεγξε τις μάσκες στις 19 και 23 Μαρτίου 2021 και τις μπλόκαρε ως ελαττωματικές.

Εκείνη την εποχή, η Kassenärztliche Vereinigung Bayern (KVB) είχε ήδη διανείμει 33.000 μάσκες Lanxin σε γιατρούς και ξεκίνησε ανάκληση. Σύμφωνα με την KVB, σχεδόν όλες οι μάσκες Lanxin επιστράφηκαν. 3.442 μάσκες βρίσκονταν ή εξακολουθούν να βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διένειμε μάσκες Emix κυρίως σε νοσοκομεία. Κατόπιν αιτήματος του BR, η Ένωση Νοσοκομείων της Βαυαρίας γράφει ότι δεν έχει λάβει κανένα σχόλιο από τα νοσοκομεία σχετικά με τους κατασκευαστές ή την ποιότητα. Επιπλέον, οι μάσκες Emix διανεμήθηκαν στη δημόσια υπηρεσία υγείας, σε οίκους ευγηρίας και σε υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών.

Η LGL δεν απάντησε στην έρευνα του BR μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της σύνταξης

Το Υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας απάντησε μετά τη λήξη της προθεσμίας της εφημερίδας. Γράφει: Λόγω της ιδιαίτερα κρίσιμης κατάστασης της ζήτησης, στην αρχή της πανδημίας ήταν δυνατές μόνο “τυπικές (όσον αφορά την επισήμανση και τις επιγραφές) ή οπτικές και απτικές δοκιμές, καθώς και δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την τεχνική αποτελεσματικότητα”. Και συνεχίζει: “Οι επακόλουθες τεχνικές δοκιμές δεν ήταν πλέον δυνατές λόγω του γεγονότος ότι τα εμπορεύματα είχαν διανεμηθεί πλήρως”.

Ακριβές και επικίνδυνες μάσκες στη Γερμανία

Οι μάσκες Lanxin δεν αποτελούν μεμονωμένη περίπτωση. Απαντώντας σε ερώτημα του FDP, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπήρξαν τουλάχιστον 118 ανακλήσεις. Σχεδόν πάντα επρόκειτο για ελαττωματικές προστατευτικές μάσκες.

Ο Florian Siekmann, αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα του BR στην επιτροπή: “Δεν γίνεται να κλείνει μια ακριβή συμφωνία, η οποία όχι μόνο κοστίζει πολλά χρήματα στους φορολογούμενους, αλλά θέτει σε κίνδυνο εκείνους που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Θα το ξεκαθαρίσουμε αυτό”.

Ελαττώματα μέχρι στιγμής χωρίς συνέπειες για την Emix;

Η Βαυαρία δεν έχει λάβει ακόμη μείωση της τιμής από την Emix Trading παρά τις ανακλήσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σιωπά επίσης επί του θέματος: “Δεν παρέχουμε καμία πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο και την επεξεργασία των συμβάσεων αγοράς εξοπλισμού ατομικής προστασίας”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης