Απίστευτο: Δείτε τι ήταν η Aldi πριν γίνει παγκόσμια εταιρεία…

Από το αρτοποιείο στην παγκόσμια εταιρεία: η πρωτοπόρος των γερμανικών discounter σούπερ μάρκετ Aldi γιορτάζει την 110η επέτειο…

Ενόψει των μαζικών αυξήσεων των τιμών των τροφίμων, οι εκπτωτικές επιχειρήσεις βιώνουν σήμερα μια άνθηση.

Επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε προϊόντα σε χαμηλές τιμές, χτυπούν το νεύρο της εποχής. Είναι λοιπόν ταιριαστό το γεγονός ότι ο εφευρέτης των Aldi γιορτάζει μια σημαντική επέτειο.

Πριν από 110 χρόνια, η οικογένεια Albrecht έθεσε τον θεμέλιο λίθο της εταιρείας. Ο αρτοποιός Karl Albrecht ξεκίνησε ένα “εμπόριο αρτοσκευασμάτων” στο Έσσεν στις 10 Απριλίου 1913.

Από το μικρό ξεκίνημα προέκυψε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αυτοκρατορίες στον κόσμο.

Οι αδελφές εταιρείες Aldi Nord και Aldi Süd δραστηριοποιούνται πλέον όχι μόνο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά και στην Αυστραλία.

“Με τις προσφορές τους σε χαμηλές τιμές, οι εκπτωτικές επιχειρήσεις αποτελούν σήμερα περισσότερο από ποτέ σημαντικό στήριγμα για πολλά νοικοκυριά”, λέει ο ειδικός σε θέματα λιανικού εμπορίου Robert Kecskes από την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK με έδρα τη Νυρεμβέργη.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι, σύμφωνα με την GfK, τα discounters έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς τους στη Γερμανία από 34,8% σε 36,9% μέσα σε μόλις δώδεκα μήνες μέχρι το τέλος του 2022 εις βάρος των εξειδικευμένων λιανοπωλητών.

Στις αρχές του έτους, η μετατόπιση των πωλήσεων προς τους παρόχους χαμηλού κόστους συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς.

Παρ’ όλο το πρωτοποριακό πνεύμα, δεν είναι ο αρτοποιός Karl Albrecht αυτός που βρίσκεται πίσω από την ιστορία επιτυχίας της οικογένειας Albrecht.

Ήταν οι γιοι του Karl junior και Theo Albrecht που έκαναν την εταιρεία μεγάλη.

Μετά το θάνατο του πατέρα τους, ανέλαβαν την ευθύνη στην επιχείρηση των γονέων τους και ανέπτυξαν την έννοια των εκπτώσεων.

Το πρώτο κατάστημα “Aldi” σημαίνει “Albrecht-Diskount” – άνοιξε το 1962. Η αρχική συνταγή της επιτυχίας: μικρή ποικιλία σε λιτό περιβάλλον σε χαμηλές τιμές.

Το Aldi και αργότερα ο αντίπαλός του Lidl έβαλαν τον φόβο στους ανταγωνιστές των σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, τα σημερινά καταστήματα έχουν ελάχιστα κοινά με εκείνα των πρώτων ημερών. Εκεί που το ψυχρό φως νέον και τα εμπορεύματα σε παλέτες χαρακτήριζαν την εικόνα, ο σύγχρονος σχεδιασμός των καταστημάτων με την ευχάριστη ατμόσφαιρα έχει πάρει τα ηνία.

Εκτός από τις δικές τους μάρκες, όλο και περισσότερα επώνυμα είδη βρίσκονται επίσης στο Aldi. “Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για ψώνια.

Οι εκπτωτικές επιχειρήσεις είχαν πολλά να καλύψουν – και τα κατάφεραν”, λέει ο Kecskes.

Όλα στο πράσινο;

Από όλα τα πράγματα, τα discounters παλεύουν αυτή τη στιγμή με το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, τις χαμηλές τιμές.

Και αυτοί, επίσης, αναγκάστηκαν να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές τους τον τελευταίο καιρό, σε ποσοστιαίες τιμές ακόμη περισσότερο από πολλές επώνυμες εταιρείες, όπως αναφέρει ο Kecskes.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δραστικά αυξημένες δαπάνες ενέργειας και προμηθειών είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις χαμηλότερες τιμές των ιδιωτικών ετικετών από ό,τι στις μάρκες-κατασκευαστές με τα συνήθως πολύ υψηλότερα έξοδα διαφήμισης και τα περιθώρια κέρδους τους.

Ωστόσο, αυτό που είναι μάλλον πιο καθοριστικό για τους πελάτες είναι ότι παρά το άλμα των τιμών, οι ιδιωτικές ετικέτες είναι συνήθως ακόμη σημαντικά φθηνότερες από τα επώνυμα προϊόντα.

Είναι λοιπόν όλα στο πράσινο για το επετειακό έτος; Όχι ακριβώς.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα λιανικού εμπορίου Gerrit Heinemann από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Niederrhein, η Aldi έχει ιδιαίτερα ένα παραμελημένο εργοτάξιο: το ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο.

“Μέχρι στιγμής, οι εκπτωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν χρειαστεί να ασχοληθούν σε μεγάλο βαθμό με το θέμα του διαδικτυακού εμπορίου”, λέει ο ειδικός λιανικού εμπορίου.

Αλλά είναι θέμα χρόνου να γίνει το θέμα και γι’ αυτούς επίκαιρο. “Και τότε θα είναι δύσκολο για την Aldi, επειδή ο αντίπαλός της Lidl έχει σημαντικό προβάδισμα.

Ενδιαφέρουσα κατάταξη

Στην πραγματικότητα, η Lidl κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων γερμανικών λιανοπωλητών ηλεκτρονικού εμπορίου με το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Με κύκλο εργασιών ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το lidl.de κατέλαβε την 8η θέση στην κατάταξη, παρόλο που ο discounter δεν προσφέρει σχεδόν καθόλου τρόφιμα online.

Συγκριτικά, το ηλεκτρονικό κατάστημα της Aldi δεν εμφανίζεται καθόλου στην πρώτη 100άδα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης