Διάδοχος του εισιτηρίου των 9 ευρώ: Τι θα συμβεί μετά στη Γερμανία;

Το εισιτήριο των 9 ευρώ για λεωφορεία και τρένα είναι εξαιρετικά δημοφιλές, αλλά λήγει στα τέλη Αυγούστου. Ως εκ τούτου, οι ιδέες για τον διάδοχό του συζητούνται εδώ και εβδομάδες. Σας παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Από τότε που ξεκίνησε η πώλησή του, έχουν πωληθεί 38 εκατομμύρια εισιτήρια, σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών. Το εισιτήριο των 9 ευρώ είναι πολύ δημοφιλές. Αλλά τι θα συμβεί στη συνέχεια; Τι προτάσεις υπάρχουν;

Περιφερειακό εισιτήριο για 29 ευρώ, εθνικό εισιτήριο για 49 ευρώ

Οι Πράσινοι παρουσίασαν πρόσφατα μια ιδέα για τον διάδοχό του. Κατά την άποψή τους, αντί του εισιτηρίου των 9 ευρώ θα πρέπει να υπάρχουν δύο εκδοχές εισιτηρίων: ένα περιφερειακό εισιτήριο με 29 ευρώ το μήνα και ένα εθνικό εισιτήριο με 49 ευρώ. Τα κέντρα καταναλωτών είχαν επίσης προηγουμένως ταχθεί υπέρ του εισιτηρίου των 29 ευρώ.

Το περιφερειακό εισιτήριο προορίζεται κυρίως για όσους μετακινούνται καθημερινά προς τη δουλειά τους. Για το σκοπό αυτό, η Γερμανία θα διαιρεθεί σε οκτώ μεγάλες περιφέρειες μεταφορών. Σε αυτό το παράδειγμα, η Βαυαρία θα ήταν μία από αυτές τις οκτώ ζώνες μεταφορών.

Περιφερειακό εισιτήριο Länder-Plus-Ticket

Οι ζώνες βασίζονται σε μια ιδέα της Λέσχης Οικολογικών Μεταφορών της Γερμανίας (VDC), η οποία λανσάρει τη δική της ιδέα για το εισιτήριο: το Länder-Plus-Ticket.

Για μια περιοχή μεταφορών, το εισιτήριο θα κοστίζει 75 ευρώ το μήνα ως κανονικό και 60 ευρώ ως μειωμένο εισιτήριο εργασίας. Επιπλέον, η VDC προτείνει ένα κοινωνικό εισιτήριο για 30 ευρώ.

Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν σε όλη τη Γερμανία με τις περιφερειακές συγκοινωνίες θα πρέπει να αγοράσουν ένα μηνιαίο εισιτήριο 135 ευρώ σύμφωνα με την πρόταση της VDC.

Από την άποψη της VDC, τα εισιτήρια θα πρέπει να είναι προσιτά για όλους, αλλά ταυτόχρονα να είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και οι εταιρείες μεταφορών να μπορούν να τα χρηματοδοτούν μόνιμα χωρίς να επιβραδύνουν την επέκταση των δημόσιων μεταφορών.

Εισιτήριο για όλη τη Γερμανία για 69 ή ετήσιο εισιτήριο για 365 ευρώ

Η πρόταση του Συνδέσμου Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών είναι φθηνότερη: ένα κλιματικό εισιτήριο για λεωφορεία και τρένα με 69 ευρώ το μήνα. Θα ισχύει σε ολόκληρη τη Γερμανία, για όλα τα περιφερειακά τρένα, λεωφορεία, μετρό, προαστιακό και τραμ.

Αντί για μηνιαίο εισιτήριο, συζητείται επίσης μια ετήσια έκδοση: ένα εισιτήριο των 365 ευρώ. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder πρότεινε τον Ιούλιο το εισιτήριο αυτό για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία.

Θεωρητικά, ένα ευρώ την ημέρα για λεωφορείο και τρένο. Η συμφωνία της κυβέρνησης στη Βαυαρία περιλαμβάνει επίσης την ιδέα ενός ετήσιου εισιτηρίου 365 ευρώ – μια ιδέα που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Διαδοχή του εισιτηρίου των 9 ευρώ: Ποια είναι τα εμπόδια;

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Ποιος θα πληρώνει το εισιτήριο; Η πρόταση των Πρασίνων για ένα περιφερειακό εισιτήριο των 29 ευρώ και ένα εθνικό εισιτήριο των 49 ευρώ θα απαιτούσε ετήσιες επιδοτήσεις ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες μεταφορών, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ένωσης Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών.

Οι Πράσινοι προτείνουν να συνδεθεί στενότερα η φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων με τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων. Τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του εισιτηρίου.

Το SPD προτείνει να χρηματοδοτηθούν τα φθηνά εισιτήρια των δημόσιων μεταφορών με ειδικό φόρο στα υψηλά πρόσθετα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Και οι δύο προτάσεις δέχονται επικρίσεις από το FDP.

Η πρόεδρος της διάσκεψης των υπουργών Μεταφορών, Maike Schäfer των Πρασίνων, έχει δηλώσει ότι τα ομόσπονδα κρατίδια θα ήταν πρόθυμα να συγχρηματοδοτήσουν μια επόμενη προσφορά.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βαυαρίας Christian Bernreiter εξέφρασε αντιρρήσεις. Τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν ήδη πληρώσει για διάφορα ομοσπονδιακά μέτρα ανακούφισης.

Πότε θα ληφθεί απόφαση;

Μένει να δούμε πότε και με ποια μορφή θα παρουσιαστεί ο διάδοχος του φτηνού εισιτηρίου. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing απορρίπτει την ιδέα της συνέχισης του εισιτηρίου των 9 ευρώ στη σημερινή του μορφή. Αυτό δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ο συνάδελφός του στο κόμμα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μίλησε επίσης πρόσφατα ξεκάθαρα κατά της χρηματοδότησης ενός διαδόχου από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για το σκοπό αυτό.

Ένα εισιτήριο που θα ακολουθεί άμεσα το εισιτήριο των 9 ευρώ από τον Σεπτέμβριο είναι μάλλον μη ρεαλιστικό για τεχνικούς και μόνο λόγους. Τεχνικά, μόνο μια καθαρή συνέχιση του εισιτηρίου θα μπορούσε να εφαρμοστεί γρήγορα, σύμφωνα με διάφορες ενώσεις μεταφορών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.