Δικάζεται γιατρός στη Γερμανία: 51 ασθενείς μολύνθηκαν

Ένας αναισθησιολόγος μόλυνε δεκάδες ασθενείς με ηπατίτιδα C. Πέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο σε νοσοκομείο της Σουαβίας, η υπόθεση οδηγείται τώρα στο δικαστήριο.

Μετά το σκάνδαλο με τις πολυάριθμες μολύνσεις από ηπατίτιδα μεταξύ των ασθενών του νοσοκομείου του Donauwörth στη βόρεια Σουαβία, ένας αναισθησιολόγος θα δικαστεί από σήμερα.

Ο γιατρός, γεννημένος το 1962, φέρεται να έχει μολύνει τουλάχιστον 51 ασθενείς με ηπατίτιδα C κατά τη διάρκεια επεμβάσεων το 2017 και το 2018.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Άουγκσμπουργκ προγραμματίζει δώδεκα ημέρες ακροάσεων και η ετυμηγορία θα μπορούσε να εκδοθεί στα μέσα Ιουλίου.

Η υπόθεση έγινε γνωστή πριν από σχεδόν πέντε χρόνια και προκάλεσε εκτεταμένες έρευνες. Αρχικά, η υγειονομική αρχή υπέθεσε ότι υπήρχαν μόνο τέσσερις έως πέντε περιπτώσεις.

Τελικά, η αρχή ζήτησε από περισσότερους από 1700 άνδρες και γυναίκες που είχαν νοσηλευτεί από τον κατηγορούμενο γιατρό στη δημοτική κλινική Donau-Ries να υποβληθούν σε εξετάσεις για ηπατίτιδα C.

Ο κατηγορούμενος αναισθησιολόγος κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση.

Ο κατηγορούμενος αναισθησιολόγος είχε απασχοληθεί στο νοσοκομείο συνολικά για περίπου δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λόγω χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου του, λάμβανε για χρόνια φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα προορίζονταν για τους ασθενείς κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, και τα χορηγούσε στον εαυτό του προκειμένου να παραμείνει ικανός για εργασία.

Ο γιατρός πιθανότατα δεν γνώριζε τίποτα για την ασθένεια

Με τον τρόπο αυτό, ο άνδρας φέρεται να παραβίασε τους κανόνες υγιεινής και έτσι μετέδωσε τη δική του λοίμωξη από ηπατίτιδα C στους ασθενείς.

Η εισαγγελία υποθέτει ότι ο ίδιος ο γιατρός δεν γνώριζε για τη λοίμωξή του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παθόντες αργότερα υπέφεραν συχνά από κόπωση λόγω της λοίμωξης, αλλά υπήρχαν και άλλα συμπτώματα και ψυχολογικά προβλήματα.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον αναισθησιολόγο για επικίνδυνη σωματική βλάβη, υπεξαίρεση φαρμάκων και χρήση ελαττωματικών φαρμάκων. Η υπεράσπιση δεν σχολίασε τις κατηγορίες.

Εκείνη την εποχή, η υγειονομική υπηρεσία υπέθεσε μάλιστα ότι συνολικά περίπου 60 άνδρες και γυναίκες είχαν μολυνθεί από τον γιατρό. Περίπου 60 ασθενείς διεκδίκησαν τότε και αποζημίωση για πόνο και ταλαιπωρία από την κλινική.

Σύμφωνα με την Versicherungskammer Bayern, με τους περισσότερους από αυτούς έχει ήδη επιτευχθεί φιλικός διακανονισμός. “Βρισκόμαστε ακόμη σε συζητήσεις με πολύ λίγους ανθρώπους”, δήλωσε εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας της κλινικής.

Η εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος των πληρωμών.

Κανένας κίνδυνος για τους νέους ασθενείς

Λίγο πριν το σκάνδαλο έρθει στο φως της δημοσιότητας, ο αναισθησιολόγος βρήκε νέα δουλειά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ξεκίνησε στην κλινική Ostalb στο Aalen.

Εκεί, ωστόσο, η συνεργασία τερματίστηκε μετά από μόλις δύο περίπου εβδομάδες. Η διοίκηση της περιφέρειας Ostalbkreis ανέφερε το 2018 ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τους ασθενείς στο Aalen.

Η ηπατίτιδα C είναι μια ασθένεια που συχνά παραμένει απαρατήρητη λόγω έλλειψης συμπτωμάτων, αλλά μπορεί επίσης να έχει σοβαρές όψιμες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Βοήθεια για το Ήπαρ, στο 20 έως 50 τοις εκατό των περιπτώσεων η λοίμωξη θεραπεύεται μόνη της εντός έξι μηνών.

Σε άλλες περιπτώσεις, η φλεγμονή του ήπατος γίνεται χρόνια.

Μετά από 20 έως 30 χρόνια, μπορεί να αναπτυχθεί κίρρωση και καρκίνος του ήπατος σε ορισμένους από τους πάσχοντες.

“Χάρη στα νέα φάρμακα, ωστόσο, η ηπατίτιδα C μπορεί σήμερα να θεραπευτεί σχεδόν πάντα”, τονίζει ο σύλλογος.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης