Δύσκολα Χριστούγεννα αναμένει η εμπορική αγορά της Γερμανίας

Προβλέπεται καθίζηση στις εορταστικές πωλήσεις για το λιανεμπόριο στο χαμηλότερο σημείο από το 2007, καθώς η ακρίβεια έχει περιορίσει την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών

Δύσκολα Χριστούγεννα έχει μπροστά της η εμπορική αγορά της Γερμανίας, με την ένωση λιανεμπόρων HDE να προβλέπει τη μεγαλύτερη «βουτιά» στις εορταστικές πωλήσεις από το 2007, καθώς το… πορτοφόλι των καταναλωτών έχει φτωχύνει σαν αποτέλεσμα της γενικευμένης ακρίβειας.

Οι λιανικές πωλήσεις το κρίσιμο διάστημα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, που ουσιαστικά αποτελεί την κυριότερη εμπορική περίοδο της χρονιάς για τα καταστήματα, υπολογίζεται πως θα υποχωρήσει κατά 4% σε ετήσια βάση.

Στη σφυγμομέτρηση της HDE, μεταξύ 500 επιχειρήσεων, πάνω από τις μισές περιμένουν τις φετινές πωλήσεις των Χριστουγέννων να είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι και ένα 21% φοβάται πως θα είναι κατά πολύ χειρότερες.

Η ανάκαμψη που είχε ακολουθήσει το τέλος της πανδημίας αποδείχτηκε βραχύβια λόγω του πολέμου και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που πυροδότησε.

Ο πληθωρισμός άγγιξε υψηλά εβδομήντα ετών τον Οκτώβριο, στο 10,4%, ενώ η οικονομία εκτιμάται πως δύσκολα θα γλιτώσει την ύφεση, μέσα στο 2023.

Πολλά καταστήματα βλέποντας τα δύσκολα προσανατολίζονται σε σημαντικές εκπτώσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με αφορμή και τo Black Friday, στις 25 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές προσανατολίζονται σε μείωση του προϋπολογισμού τους για εορταστικά δώρα.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.