Εκπληκτική απόφαση του BGH: Γνωρίζατε αυτόν τον κανόνα Parking;

Μια διαμάχη μεταξύ δύο οδηγών οδήγησε σε μια εκπληκτική απόφαση από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων χωρίς ειδικές ρυθμίσεις για το δικαίωμα διέλευσης, συνήθως δεν ισχύει το “δεξιά προτεραιότητα” – αυτό διευκρινίστηκε τώρα για πρώτη φορά από το ανώτατο δικαστήριο.

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (BGH) έκρινε ότι είναι καλύτερο για την ασφάλεια αν οι οδηγοί δείχνουν σεβασμό ο ένας προς τον άλλον και συμφωνούν για το δικαίωμα διέλευσης.

Τα δικαστήρια των κατώτερων βαθμίδων είχαν προηγουμένως διαφορετικές απόψεις επί του θέματος. Η απόφαση του Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε στην Καρλσρούη την Τετάρτη.

Στην υπόθεση από το Λούμπεκ, δύο οδηγοί προκάλεσαν ατύχημα σε χώρο στάθμευσης καταστήματος DIY επειδή δεν είχαν δει εγκαίρως ο ένας τον άλλον λόγω ενός σταθμευμένου φορτηγού.

Ο ενάγων ήρθε από τα δεξιά και δήλωσε ότι ως εκ τούτου δεν ευθύνεται για τη ζημία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, το “δεξιά προτεραιότητα” ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων – συγκεκριμένα εάν οι λωρίδες έχουν “σαφή οδικό χαρακτήρα”.

Αυτό μπορεί να εξεταστεί μόνο για λωρίδες κυκλοφορίας που αναγνωρίσιμα “χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόσβαση και την έξοδο και, συνεπώς, για τη ροή της κυκλοφορίας”.

Συνήθως, ωστόσο, οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως για ελιγμούς και για φορτοεκφορτώσεις, ενώ υπάρχουν και πεζοί – κάτι που, σύμφωνα με την απόφαση, “αντιβαίνει σε ένα ταχύτατο στυλ οδήγησης”.

Οι αυστηροί κανόνες για το δικαίωμα διέλευσης δεν ήταν απαραίτητοι εδώ.

Οι ίδιοι οι ανώτατοι δικαστές υποθέτουν ότι πολλοί θα πιστεύουν ωστόσο ότι ο “πατροπαράδοτος κανόνας” του “δεξιά προτεραιότητα” ισχύει και στους χώρους στάθμευσης.

Πρέπει πάντα να “αναμένεται ότι ο οδηγός που έρχεται από δεξιά – λανθασμένα – πιστεύει ότι έχει προτεραιότητα”, γράφουν.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λόγο για να “προνομιοποιήσετε” τον οδηγό που έρχεται από δεξιά.

Οι δύο οδηγοί από τον χώρο στάθμευσης του καταστήματος DIY πρέπει τώρα να μοιραστούν τη ζημιά κατά 30 και 70 τοις εκατό.

Και οι δύο οδηγούσαν πολύ γρήγορα στο τυφλό σημείο, αλλά ο ένας οδηγούσε πιο γρήγορα από τον άλλον. Επομένως, πρέπει να πληρώσει περισσότερα. (Υπόθεση VI ZR 344/21)

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης